用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有學生DSE只考一科選修科嗎?
樓主: happyfamilybaby
go

有學生DSE只考一科選修科嗎?   [複製鏈接]

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 21:54
本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢? ...

一定得啦!只不過出路比較窄,一定不容有失呢!最多去唔到五大,去剩下的三大都好吖!話晒都係八大嘛!要不容有失就更需要多做功課看看剩下的三大可以有D咩學系比較有興趣和把握呢!讀少一科,就更加要集集集中火力去到盡呢!努力呀!機會仍然有的呢!

AC117 發表於 17-12-5 13:44
我仔都係無望,中文﹑ LS 等候奇蹟拎2,有報Jupas, 一直不肯回應我他的選擇,但昨晚跟我討論他的draft, ope ...

努力到此刻,家長只能多作鼓勵、多提醒,訂下清晰目標,提醒他至少要攞3322的成績,可選擇的課程就會多好多

chun媽 發表於 17-12-5 17:54

努力到此刻,家長只能多作鼓勵、多提醒,訂下清晰目 ...

其實他計劃升學暑假前仲講緊考車牌三年後揸巴士,他ICT成績好,學校寄望他摘星,唔讀好浪費,希望他多條路選擇

AC117 發表於 17-12-5 18:59
其實他計劃升學暑假前仲講緊考車牌三年後揸巴士,他ICT成績好,學校寄望他摘星,唔讀好浪費,希望他 ...

好呀!最緊要知道自己想點
貴子弟馬到功成

chun媽 發表於 17-12-5 19:01
好呀!最緊要知道自己想點祝
貴子弟馬到功成

多謝!但仍靜候他努力

AC117 發表於 17-12-5 13:38
我仔就係咁,入U選擇窄左。成績差派了最差中史,中四第一個月已drop, 班主任提議容堂可留時間惡補其他科, ...
我間學校轉科要留班,所以不想轉科,想直接drop科

AC117 發表於 17-12-5 18:59
其實他計劃升學暑假前仲講緊考車牌三年後揸巴士,他ICT成績好,學校寄望他摘星,唔讀好浪費,希望他 ...

ICT成績好,可以考慮乙類課程嘅電腦遊戲及動畫設計課程,輕鬆攞番個4級都好吖!

happyfamilybaby 發表於 17-12-6 07:10
我間學校轉科要留班,所以不想轉科,想直接drop科

我間都唔得,不過我仔成績差,轉科未必係好事,現在可分配時間在其他科,學校空堂又有TA補習

YmOra 發表於 17-12-6 07:34
ICT成績好,可以考慮乙類課程嘅電腦遊戲及動畫設計課程,輕鬆攞番個4級都好吖!

...

我仔是讀data base, 他成績現在是拔尖,有機會摘星,他學習障礙,某些科好強,中文又好差,有時交白卷,所以擔心他拎不到22222,如拎不到基礎文憑,職專是中文教,也有機會死得
其實中四時他可讀bio BAFS,但因功課多,記也多唔肯揀,ICT在他黎講超易

YmOra 發表於 17-12-6 07:34

...

他想讀網絡保安,因為之前比賽Seminar介紹前景好,其實IT同設計一樣,未必有出路,但現在又轉或考試港鐵工程

AC117 發表於 17-12-6 16:17
我仔是讀data base, 他成績現在是拔尖,有機會摘星,他學習障礙,某些科好強,中文又好差,有時交白 ...

雖然擔心,見你好似只想22222就OK,我建議都要把目標定高少少33225**吧!但又要視乎孩子可以承受的壓力有幾多,定高少少,到時打個折變為22225*仍然可以响自己可以接受的範圍呢!不過,中英可以去到3就最好,好揀好多呢!努力呀!

AC117 發表於 17-12-6 16:20
他想讀網絡保安,因為之前比賽Seminar介紹前景好,其實IT同設計一樣,未必有出路,但現在又轉或考試港鐵工 ...

想讀邊樣,想做邊樣都可以,鼓勵佢現在只要集中火力响哩5科之上,考得越好越多出路呢!

不過,唔知有無人可以比D意見讓家長參考下,4C+ICT可有甚麼出路呀?thx.thx.

AC117 發表於 17-12-6 16:20
他想讀網絡保安,因為之前比賽Seminar介紹前景好,其實IT同設計一樣,未必有出路,但現在又轉或考試港鐵工 ...

你可以讓孩子去試做這些問題,看看孩子是否應付得來,與及請教老師意見是否適合報讀電腦遊戲及動畫設計。

參考資料:
電腦遊戲及動畫設計
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_b_subjects/Creative/669/669_2017_Exemplars.html

評估課業1
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/apl/Creative/669/Distinction/669-EX-1-2017-D.pdf

評估課業2
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/apl/Creative/669/Distinction/669-EX-2-2017-D.pdf

以上只是整個評核的其中部份,若然感興趣,便需要向老師了解多些呢!

YmOra 發表於 17-12-6 16:49
你可以讓孩子去試做這些問題,看看孩子是否應付得來,與及請教老師意見是否適合報讀電腦遊戲及動畫設計。
...

多謝你的意見
今天已是Jupas最後一天提交選擇了,他心中有數,本黎Jupas其實可能不關他事,問他唔答我,但最近肯跟我分享,他報Thei, OU, BU ,17 分也有機會。其實他非絕望,只是差中文 LS的奇蹟,其他3科發揮水準是4以上,不過好講他當時情緒。

YmOra 發表於 17-12-6 16:49
...

這是DSE考題?他是讀英文,讀中文會死埋ICT

AC117 發表於 17-12-6 17:38
這是DSE考題?他是讀英文,讀中文會死埋ICT

那是課業評核,即功課評核,我只知道教授會以中文或英文教授,至於功課是否只接受中文作答就不太肯定,由於是VTC提供課程訓練,你可以致電查詢呢!再給你另一網址了解呢!

參考資料:
http://www.vtc.edu.hk/apl/b5/course/courseinfo17-19.html

http://www.vtc.edu.hk/apl/files/EDB/2a_Computer%20Game(17-19)_c.pdf

AC117 發表於 17-12-6 17:21
多謝你的意見
今天已是Jupas最後一天提交選擇了,他心中有數,本黎Jupas其實可能不關他事,問他唔答我,但 ...

原來已中六了,咁應用學習唔啱佢了,因為要中五開始修讀呢!

照睇佢都不是太差,你多D鼓勵佢吧!心情靚自然考得好呢!努力呀!

YmOra 發表於 17-12-6 18:34
原來已中六了,咁應用學習唔啱佢了,因為要中五開始修讀呢!

照睇佢都不是太差,你多D鼓勵佢吧!心情靚 ...

多謝你的資料, 他升上b1 中一才發現他有問題,能順利主流中學畢業已不錯了,仲可以話越讀越好,本黎英文都唔肯作文,但今年進步了,所以也可能中文也會開竅,他好神奇,英作經常交白卷,但如果肯作已有4了,好難捉摸

AC117 發表於 17-12-6 21:34
多謝你的資料, 他升上b1 中一才發現他有問題,能順利主流中學畢業已不錯了,仲可以話越讀越好,本黎英文 ...

記得以前與一位老前輩交談中,給她指道並送我幾隻字仔,「等著孩子蛻變,父母的信心就是關鍵。」,慢慢地等,只要肯給他時間,他必會成功的呢!我估你囝囝係明白DSE對他的重要性,他開始認認真真地努力中呢!

YmOra 發表於 17-12-6 22:03
記得以前與一位老前輩交談中,給她指道並送我幾隻字仔,「等著孩子蛻變,爸母的信心就是關鍵。」,慢慢地等, ...

你的文筆 多謝鼓勵!

YmOra    發表於 17-12-7 07:22
‹ 上一主題|下一主題