用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有學生DSE只考一科選修科嗎?
樓主: happyfamilybaby
go

有學生DSE只考一科選修科嗎?  

回覆樓主:

去DSE网查下你就知,係可以只選一科,港大中大城大都有BEST 5便可以入的科,特別文科類。科大比較少,因為理工科多數需要物理加化學。其實自己search下同埋問下班主任比坊間的更為可靠。

RiboMM 發表於 18-1-21 19:33
去DSE网查下你就知,係可以只選一科,港大中大城大都有BEST 5便可以入的科,特別文科類。科大比較少,因為 ...
你先看清楚各大學的general requirement。

LingChiBaBa 發表於 18-1-21 21:01
你先看清楚各大學的general requirement。

2016-12-31號新聞

中大今日舉行資訊日,應屆文憑試學生可前往參觀。中大新一年聯招收生計算方式有大改動,41個課程計算學生在文憑試中最佳5科的成績,不再限定必計中、英、數及通識;維持計算4C+2X(4科必修及2科選修)課程則有16個,包括醫科和法律。

得閑可以仔細比較想讀專業的基本要求。港大學士學位是4+2基本,但其他大學未必全部專業都係,港大榮譽文憑也有例外。所以要因人而異查下噶

RiboMM 發表於 18-1-21 21:42
2016-12-31號新聞

中大今日舉行資訊日,應屆文憑試學生可前往參觀。中大新一年聯招收生計算方式有大改動 ...
你講嘅係Selection Principle。
但考生要先乎合General Entrance requirements 及 Programme Entrance requirements。

LingChiBaBa 發表於 18-1-21 22:15
你講嘅係Selection Principle。
但考生要先乎合General Entrance requirements 及 Programme Entrance requ ...

I see. Thanks. Just checked with a high.school teacher, five if average 5 will also have many chances. So it shall not be a must to select two.

RiboMM 發表於 18-1-21 22:58

I see. Thanks. Just checked with a high.school teacher,  ...
都係果句,4C+1X, 計best 5, 係不容有失,不成功便成仁。如無能力讀六至七科,我会懷疑佢拿average5既能力~

RiboMM    發表於 18-1-22 10:38

RiboMM 發表於 18-1-21 22:58

I see. Thanks. Just checked with a high.school teacher,  ...

當然啦。4C+1X仍可選擇浸大(部份)、嶺大、教大及自資院校課程。

October. 發表於 18-1-20 09:48
讀得辛苦既科,有把握取3嗎? 有的話,就頂住壓力,照讀落去。
不一定有把握

要搞清楚,好多課程只計Best 5,但仍要求有至少有兩科選修。Best 5係計分方法,但最低入學要求仍可以係3322+33之類,即係要兩科選修。呢個網站有粒掣,可以搵到真係只需要一科選修嘅聯招課程,有101個,都唔算少。但當然冇哂三大,剩返教大、嶺大、浸大、公大同啲SSSDP囉
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/progs?p=1&nele=1&order=cmpRatio&asc=0

考評局2018 DSE 報考統計

報四個核心+1選修科有4632人, 佔總人數9%

MC1128 發表於 18-1-30 16:41
考評局2018 DSE 報考統計

報四個核心+1選修科有4632人, 佔總人數9%

比我想像中少……以為会有1x%.

Yanamami 發表於 18-1-30 16:48
比我想像中少……以為会有1x%.
2017係5542人 (10.6%)

你的記憶無錯, 其實減幅不大

就算報咗兩選修,萬一有一科考得唔理想,都要當自己得一科選修噉報聯招。只需要一科選修嘅聯招課程有101個,佔所有聯招3分1,唔算少,但要啱自己興趣。

yfhofep 發表於 18-1-30 17:06
就算報咗兩選修,萬一有一科考得唔理想,都要當自己得一科選修噉報聯招。只需要一科選修嘅聯招課程有101個 ...
其實選修2科,一科fail;同只選修一科,合格,有分別嗎?

happyfamilybaby 發表於 18-1-30 18:47
其實選修2科,一科fail;同只選修一科,合格,有分別嗎?
正正常常肯努力,Lv2唔係太难吧~如果真係無心向学禁-科唔两科選修其实分别不大。

RiboMM 發表於 18-1-19 16:16
回覆 Isaacmommy 的帖子

physi 唔好,chem就好難好,思維雷同, chem如果差,沒可能bio會好。理科不分家就 ...
如果係咁,想請教下文科生只揀一科chem,會否很難讀得好?數學一般,不算差,但也不算好

mother904 發表於 18-1-31 10:29
如果係咁,想請教下文科生只揀一科chem,會否很難讀得好?數學一般,不算差,但也不算好 ...
其實睇你想未來做什麼?讀哪類大學,專業?倒推返來再決定選修會比較好。chem對於文科生思維,的確會比bio. physi簡單些

王家爸爸 發表於 17-12-1 09:15
另外,學校是否准許小朋友只讀一科選修科?有啲學校講明唔得。

朋友嗰仔
中5升中6
學校提供兩個選擇
1. 留班
2. drop 科biology, 才可升中六。

結果選取2

2017DSE,祗4+1

RiboMM 發表於 18-1-31 12:45
其實睇你想未來做什麼?讀哪類大學,專業?倒推返來再決定選修會比較好。chem對於文科生思維,的確會比bio. ...
邊度可以睇到有咩科選呢?

happyfamilybaby 發表於 18-3-11 09:39
邊度可以睇到有咩科選呢?

每間學校都唔同,問班主任具體選擇最合適