用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有學生DSE只考一科選修科嗎?
go

有學生DSE只考一科選修科嗎?  

本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢?

得,但入U机会微~

Yanamami 發表於 17-11-30 22:20
得,但入U机会微~
點解?計分不係4科主科,加一科自選科嗎?

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 23:12

五大general requirement 要332233+。

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 23:12

三大一定無机。你仲要好肯定要4C+1x全部考得好好先得,有乜差池都無得走盞。如讀6科計best5 , 考差左一科仲有另-科搭救一下……大学有d科計best6添~不过若然讀得好有压力,夾硬又可能拖累埋其他。如果只有—个X, 就最好睇定VTC之类既course.

Yanamami 發表於 17-11-30 23:20
三大一定無机。你仲要好肯定要4C+1x全部考得好好先得,有乜差池都無得走盞。如讀6科計best5 , 考差左一科 ...
如果High dip或不係要3大,是否影響不大。

happyfamilybaby 發表於 17-12-1 08:16
High Dip無问題但大学最好上校網睇清楚。我地老師只係話过drop淨-科無乜机会入U.....

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 21:54
本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢? ...
另外,學校是否准許小朋友只讀一科選修科?有啲學校講明唔得。

回覆樓主:

在b2 ,b3學校,只讀一科選修科唔出奇,如果亞女真係讀得辛苦,要 drop科都無計。
個人認為b2,b3 中學,只好能做攞到3322成績,已有唔少選擇,可報讀唔少的受資助的degree course!

happyfamilybaby 發表於 17-12-1 08:16
八大中只可選擇 浸大, 嶺大和 教大, 其他五大最低要求要 6科 332233

回覆 happyfamilybaby 的帖子

其實樓主囡囡另一科讀得辛苦, 係因為選錯科問題還是什麼 ? 因我知某些學校可以到F.5時轉讀另一科. 當然要追返F.4時教O既野. 有些學校可以重讀F.4而可以再選選修科的.

cmamum 發表於 17-12-1 13:50
八大中只可選擇 浸大, 嶺大和 教大, 其他五大最低要求要 6科 332233

其實,好多b2,b3 生自知入8大無望,所以,他們連jupas都唔會報,他們的目標自然不同,如vtc的THEI等,或者high dip,甚至found.dip

happyfamilybaby 發表於 17-11-30 21:54
本來讀緊2科選修科,但有一科讀得好辛苦,又大壓力,考慮緊drop一科,不知得不得呢? ...

其實而家讀緊中幾?

回覆樓主:

有朋友同我講:佢個囝drop淨只讀物理及M2,個私補老師話將來可讀工程喎,其實可以嗎?我聽後O咗咀,乜學校比個學生咁揀!?

M-1 發表於 17-12-1 20:04
有朋友同我講:佢個囝drop淨只讀物理及M2,個私補老師話將來可讀工程喎,其實可以嗎?我聽後O咗咀,乜學校 ...
除咗HKU Engg',其他都可以。

chun媽 發表於 17-12-1 13:46
在b2 ,b3學校,只讀一科選修科唔出奇,如果亞女真係讀得辛苦,要 drop科都無計。
個人認為b2,b3 中學,只好 ...
可介紹一下受資助的 Degree course 嗎?

王家爸爸 發表於 17-12-1 09:15
另外,學校是否准許小朋友只讀一科選修科?有啲學校講明唔得。

.......

samsam123321 發表於 17-12-3 14:38
好多學校鼓勵成績差學生咁樣做
明白

回覆樓主:

我仔就係咁,入U選擇窄左。成績差派了最差中史,中四第一個月已drop, 班主任提議容堂可留時間惡補其他科,不要花時間,在他來講work.
但朋友仔中五才drop phy, 轉旅款全級第二不過只有8人修,但DSE拎4,比轉科未必是壞事

chun媽 發表於 17-12-1 18:44

其實,好多b2,b3 生自知入8大無望,所以,他們連jupas都唔會 ...

我仔都係無望,中文﹑ LS 等候奇蹟拎2,有報Jupas, 一直不肯回應我他的選擇,但昨晚跟我討論他的draft, open U,  B U或者有機會,但其實可能連VTC也要先讀基礎文憑或職專,希望他不要浪費一年時間,努力,考試也要講運