用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 真心請教用家 分享.. 萬分感激
go

真心請教用家 分享.. 萬分感激 [複製鏈接]

我相信好多人聽到瑪利曼都會知道係好學校,無論係名氣校風校舍 都是很好的

請問用家可否分享
1.小學升中學的 百分比
2. 知道學習環境係很開心的, 是一間不催谷的學校, 會否太happy 咁學術上同成績 點睇? 家長自己谷同補習?
3. 同學們之間會否有比較 是否有競爭和壓力?
4. 會栽培小朋友 參加不同類型的比賽
5. 小朋友開心和老師有愛心?

真的 懇請 瑪利曼 家長 可否 分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
萬分感謝
   1    0    0    0

回覆樓主:

(emoji)(emoji)

我女讀緊,真心覺得學校上下都好有愛,亦非常懂得小朋友需要既係咩
學校用左好多心機係品德方面!我無谷個女補習,但佢非常鐘意閱讀,學校每天有READING TIME,真係培養左我個女主動睇書同學習
係呢度讀書是我女的福氣!今年是學校的感恩年!除了阿女學了感恩之外,我們亦覺得好感恩,瑪利曼是現在難得的清泉!
原來教育可以咁不一樣!唔駛谷小朋友都可以吸收得好好!!!

joeychan1982 發表於 18-1-22 13:55
我女讀緊,真心覺得學校上下都好有愛,亦非常懂得小朋友需要既係咩
學校用左好多心機係品德方面!我無谷個女補 ...

謝謝你的回覆
請問知唔知 其他小朋友去邊度補習?
是否不需要外保都可以 跟得上?'

回覆 Babymui831 的帖子

以我所知,有些同學有補,但無補既都好多有補習班在門外派野,邊間就唔講啦,費時幫人賣廣告,
但係既然學校有辨法教到小朋友,何不信任小朋友比佢試下靠自己?
學校有足夠時間比小朋友適應小一
包括三個學期中,第一個學期唔計分,亦無名次等
默書都唔算太多好密........

joeychan1982 發表於 18-1-22 14:09
回覆 Babymui831 的帖子

以我所知,有些同學有補,但無補既都好多有補習班在門外派野,邊間就唔講啦,費時幫人 ...

yes correct, should let the child try first.. but was thinking just in case hehe..thankyou so much for your feedback..greatly appreciated..
do they have extra curricular activites at school?

joeychan1982 發表於 18-1-22 13:55
學校用左好多心機係品德方面!我無谷個女補 ...

係囉唔好再機械式啦,睇MSS d 公開試成績好好就知。希望多d呢d學校啦!

小一好少, 什至冇after school activities, 去到小二小三就會有, 不過after school activities 冇校車接, 所以住得遠既基本上, 唔會可以參加到
‹ 上一主題|下一主題