用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朗誦訓練
go

朗誦訓練

请問有什么中心比較出名?見到得獎小朋友真的很有感情演繹。。好想知点教。先谢各位前輩意見。

我自己教,雖然小朋友第一次比賽才70幾分~

0030 發表於 17-11-30 14:29
我自己教,雖然小朋友第一次比賽才70幾分~

第一次都好好喲

回覆 3hearts 的帖子

差2分優異,有少少失望,明年小二再試下~

回覆樓主:

我仔小ㄧ開始玩粤語詩詞和散文,小三開始玩埋英詩。學校只代報但冇訓練,我們自己睇youtube自己練,沒有出去學

仔系學校教的,第二年參加,兩次都系差兩分有獎

cmchang0927 發表於 17-11-30 15:09
我仔小ㄧ開始玩粤語詩詞和散文,小三開始玩埋英詩。學校只代報但冇訓練,我們自己睇youtube自己練,沒有出 ...

請問有咩片推介,謝謝

kvvvcheung 發表於 17-12-2 12:38
請問有咩片推介,謝謝

咩都睇哦。。有D優勝者表演、機構示範等。不過我個係仔,所以選男仔的來睇

醒目開學勳章

回覆樓主:

亞女間官小 會幫佢地練習,第1次參加有84分,我覺得算唔錯。
第2年因為專注提升成績(呈分),中文老師要佢參加,亞女都拒絕了。

今日幼稚園學生家長報喜,第一次參加英詩,82 分,評判評語為咬字清晰聲線明亮,不枉我之前晚晚督佢讀音同語氣,係張紙度油曬五顏六色提醒佢邊 d 位要多加留意。雖然冇名次,但係我都好開心。

0030 發表於 17-11-30 15:00
回覆 3hearts 的帖子

差2分優異,有少少失望,明年小二再試下~

請問幾多分先有奬拿?係咪得冠亞季三個先有奬?thx

我女有摞過九十分 但得榮譽奬狀 時常優異奬 都靠佢自己就咁練習下 其實優異奬有幾多個?

kwokbobo 發表於 17-12-4 06:55
請問幾多分先有奬拿?係咪得冠亞季三個先有奬?thx
80以上merit90以上 honours

最高分得一個,第一名
二三名可以多過一個,多數是兩三個
要80分以上才可以有名次

醒目開學勳章

回覆樓主:

今界有同學仔 86分已經係冠軍。

回覆樓主:

台上—分鐘台下十年功,中心/學校考合好才上去比賽,上得去比賽基本上好好

回覆樓主:

係呀!真係好欣賞同学的努力。也想学習ㄧ下如何能提升技巧。

回覆樓主:

同運動一樣,選天份/叻的學生每日放學用二小時練習,日子有功,學校/訓練班比赛完,咪出外比賽!先孩子有冇興趣先,冇就冇法

conniecheung 發表於 17-12-4 22:49
今界有同學仔 86分已經係冠軍。

真係睇好唔好彩,仔次次音樂節和朗誦節遇到的對手好勁,第一名都90以上,結果佢85,86都只系排第5,6名
相反,其他同學82,83分都有第三名

評判個個style 唔同, 分數同頭1,2,3獎項人數多少都唔同.

我2個都是經學校報, 但唔係學校選的人. 所以冇學校的訓練    校際大的玩左6年, 細的剛P1連K3玩左2年,  本想出去俾人教, 但夾唔到時間, 都是自己教英,普,  可惜次次都是差1-2分可取獎的位置, 有出去俾人教可能會好些. 下年細的會計劃下.

HaYi 發表於 17-12-5 10:29
評判個個style 唔同, 分數同頭1,2,3獎項人數多少都唔同.

我2個都是經學校報, 但唔係學校選的人. 所以冇學 ...

請問除了冠軍有支旗外,亞季優異會另外有証書?