用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一準備
go

升小一準備 [複製鏈接]

明年升小一,已有心儀學校收左,請問過來人/前輩呢一刻有咩需要或可以做定幫小朋友適應小一生活?謝謝
   5    0    0    0

vvik 發表於 17-11-30 09:34
明年升小一,已有心儀學校收左,請問過來人/前輩呢一刻有咩需要或可以做定幫小朋友適應小一生活?謝謝
...
1. 父母要協調好對小孩教育既期望2. 快D讓小朋友適應早睡早起既生活, 唔可以遲瞓
3. 教導小朋友响特定時間上廁所, 飲水
4. 訓練小朋友自己執書包、執校服
5. 繼續天天伴讀中英文書
6. 打好1-10加減數基礎
7. 最好學會phonics串生字
8. 家長了解一下擬升讀學校課程

little_yolky 發表於 17-11-30 10:28
1. 父母要協調好對小孩教育既期望2. 快D讓小朋友適應早睡早起既生活, 唔可以遲瞓
3. 教導小朋友响特定時間 ...

謝謝你,呢8點暫時第4點需要加強培訓
而家佢會自己做功課,都算坐定一次過完成(一星期五日有1-2日可能會做做下分心行開玩),呢樣我算收貨的
但每次做完都放曬喺枱面等我執,要開始催眠佢要每天自己執埋書包,同檢查有冇帶漏野

little_yolky 發表於 17-11-30 10:28

5. 中英伴讀每天有做,但請問點樣可過度去佢自己睇書?我見有部分K3小朋友已自行睇chapter book,佢地好叻,我小朋友一定未到嗰個程度,但佢總算鐘意睇書,只係要有人讀俾佢聽

vvik 發表於 17-11-30 11:01
而家佢會自己做功課,都算坐定一次過完成(一星期五日有1-2日可能會 ...
叫佢執好自己嘢其實係訓練佢責任心。

vvik 發表於 17-11-30 11:04
5. 中英伴讀每天有做,但請問點樣可過度去佢自己睇書?我見有部分K3小朋友已自行睇chapter book,佢地好叻 ...
慢慢嚟, 不用急, 放多一些書响當眼地方, 你不在時佢想睇, 佢自然會攞嚟睇。欲速則不達。

...
先要調節自己的心態及期望.因為開始時家長自己都未必適應到.....

...

培養細路生活自理(昇小先講可能已遲)

家長有心理準備細路好快搏咀搏舌。

儘量享受育兒過程,上左小學好快大。

retriever 發表於 17-11-30 13:00
培養細路生活自理(昇小先講可能已遲)

家長有心理準備細路好快搏咀搏舌。

最後一句好重要!

醒目開學勳章 貢獻勳章

伴讀同自讀,我會話只要你買嘅書佢有能力睇到,夠吸引,而無人成日得閒陪佢玩,又無太多電子玩具... 就自然會攞書睇!

我定細佬認字普通,但K3都會自己攞書睇,因為成屋都係書,哥哥又書不離手 (so as 我兩公婆),咁佢無聊,就唯有攞起本書睇啦!

恐龍家

回覆樓主:

一般冇太大準備,同孩子去玩/旅行下,上咗小學難請假去玩…幼稚園是目標/活動?小學是神/名/地区/寶校?

9. 戒奶咀

little_yolky    發表於 17-12-1 11:32

vvik 發表於 17-11-30 11:04
5. 中英伴讀每天有做,但請問點樣可過度去佢自己睇書?我見有部分K3小朋友已自行睇chapter book,佢地好叻 ...
幼稚園時,你讀佢聽;小一開始,你讀一頁,佢讀一頁;小三左右,佢嫌你讀得慢,唔想你讀。

王家爸爸 發表於 17-12-1 10:59
9. 戒奶咀

從小都冇俾過,唔駛戒(emoji)(emoji)

王家爸爸    發表於 17-12-1 11:05

王家爸爸 發表於 17-12-1 11:02
幼稚園時,你讀佢聽;小一開始,你讀一頁,佢讀一頁;小三左右,佢嫌你讀得慢,唔想你讀。 ...

小曳人 發表於 17-12-1 09:51
伴讀同自讀,我會話只要你買嘅書佢有能力睇到,夠吸引,而無人成日得閒陪佢玩,又無太多電子玩具... 就自然 ...

對,我會堅持伴讀

王家爸爸    發表於 17-12-1 11:24

vvik 發表於 17-11-30 11:01
而家佢會自己做功課,都算坐定一次過完成(一星期五日有1-2日可能會 ...
以後留校食lunch, 佢自己搞得掂?唔“鬧教”?会食完自己收拾?

little_yolky 發表於 17-11-30 11:13
慢慢嚟, 不用急, 放多一些書响當眼地方, 你不在時佢想睇, 佢自然會攞嚟睇。欲速則不達。 ...

書櫃有好多書,但佢要我伴讀,咁我都會陪佢,不過如果有車同書,佢一定揀玩車

brother4 發表於 17-12-1 10:44
一般冇太大準備,同孩子去玩/旅行下,上咗小學難請假去玩…幼稚園是目標/活動?小學是神/名/地区/寶校 ...

有幸入左一線津校
‹ 上一主題|下一主題