用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人問題
go

監護人問題

因仔第一年去英國讀書,一年有3個學期,預備回香港,但每學期中間都有half term,是否一定要離校?如果要用監護人,費用包括什麼呢?
煩請問如果要寄宿家庭是否另計,如果沒有寄宿家庭,是否可以自己找地方住呢?
煩請大家比意見!謝謝!

回覆樓主

你小朋友讀Year 幾 ?

每學期中間都有half term,是否一定要離校?如果要用監護人,費用包括什麼呢?

離校問題要問你學校,很多學校宿舍是關閉,必須離校 , 但有部分學校宿舍是開放,還有可能為孩子安排活動添 。

監護人費用基本上只是 掛了個名 是 你孩子監護人 , 可幫你做一般咨詢和聯繫學校 等工作 , 你可以參考監護人公司網頁。
而你需要 機場接送, 假期住宿 , 孩子生病要離校去看醫生/ 住 (出水痘傳染病) ,通通另外收費 。

煩請問如果要寄宿家庭是否另計,如果沒有寄宿家庭,是否可以自己找地方住呢?

監護人公司一般都會安排到宿舍或寄宿家庭比你住 。 你自己搵地方住 就要看孩子多大 , 如果年紀細都唔敢比她自己出去住 , 除非孩子Sixth form 咁又唔同 。

katrinafu 發表於 17-11-29 23:28
你小朋友讀Year 幾 ?

每學期中間都有half term,是否一定要離校?如果要用監護人,費用包括什麼呢?

仔18年9月預備選Sixth Form
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-30 00:06
仔18年9月預備選Sixth Form

咁又個又男仔,外出住都問題唔大 , 去到又睇下識唔識到同學收留他又得 !

katrinafu 發表於 17-11-30 00:10
咁又個又男仔,外出住都問題唔大 , 去到又睇下識唔識到同學收留他又得 !
...

是否如果是sixth form就可以自由離開?或是要通知聯絡地址?

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-30 00:23
是否如果是sixth form就可以自由離開?或是要通知聯絡地址?

我女兒是低年級,呢個問題很有保留, 以我所知呢度有家長孩子Sixth form 是出去酒店住 , 因為監護人是朋友 當時未能照顧,但以我所知都是跟學校說去監護人度 , 也不會比校方知是外出居住 ,主要是 學校相信是有監護人負責孩子假期一切 , 而且當地亦有法規對學生 保護 。 還有孩子當地訂酒店入住Check in ,比唔比Check 都是一個問題 。

回覆樓主:

18+是住宿舍定homestay.如homestay容易話為

brother4 發表於 17-11-30 00:34
18+是住宿舍定homestay.如homestay容易話為

預備是宿舍

brother4 發表於 17-11-30 00:34

四哥出來就好 ,他會答到樓主 , 我女未達到呢年齡,真係唔多識,都要吸收下知識先 。

回覆樓主:

想請問監護人+接送+half term 住宿,費用預計太約多少?
朋友在英國,但不是住附近,唔想打擾到朋友。

katrinafu 發表於 17-11-30 00:33
我女兒是低年級,呢個問題很有保留, 以我所知呢度有家長孩子Sixth form 是出去酒店住 , 因為監護人是朋 ...

老公都有考慮住酒店,但如果是唔合法,就唔考慮啦!

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-30 00:54
想請問監護人+接送+half term 住宿,費用預計太約多少?
朋友在英國,但不是住附近,唔想打擾到朋友。
...

監護人 你找了未 ,監護人年費由 £1100- £3000都有喎。

監護人住宿/ Host Family £37-45 /日

接送解答唔到 ,都唔知你們距離  , 呢個要自由向監護人問價 。

你去監護人公司網頁查詢一下 , 這條Link 是 AEGIS(the Association for the Education and Guardianship of International Students),英國國際學生教育和監護協會,裡面有各間 監護人公司的資料 。

http://www.aegisuk.net/index.php

katrinafu 發表於 17-11-30 00:49
四哥出來就好 ,他會答到樓主 , 我女未達到呢年齡,真係唔多識,都要吸收下知識先 。
...

自己是有很多問題家長,問學校問agent,亞细不足16放假留英要監謢人,所以放假就飛回來

DOUGLASMAMA 發表於 17-11-30 00:57
老公都有考慮住酒店,但如果是唔合法,就唔考慮啦!

看舊post*18歲讀英國丫13可否team break租酒店住?*便可

brother4 發表於 17-11-30 07:45
自己是有很多問題家長,問學校問agent,亞细不足16放假留英要監謢人,所以放假就飛回來
...

用錢解決到就唔係問題啦!XD

brother4 發表於 17-11-30 07:55
看舊post*18歲讀英國丫13可否team break租酒店住?*便可

找到啦!謝謝!
如果可以留學校就不用煩啦!

亮燈 發表於 17-11-30 08:10
用錢解決到就唔係問題啦!XD

亮兄大把錢自己窮養兒

brother4 發表於 17-11-30 08:22
亮兄大把錢自己窮養兒

我都想,可惜剛相反。我比你更窮啊!

樓主/各位,
你地找到監護人未?我正在找,没有頭緒。。。
因孩子首次出國,可否告知來參巧下;想比較一下,謝謝各位

TingTing 發表於 18-1-30 20:28
樓主/各位,
你地找到監護人未?我正在找,没有頭緒。。。
因孩子首次出國,可否告知來參巧下;想比較一下 ...

Year 幾呀 ? 可問問學校有冇介紹 , 另外經Agent申請學校都應該會有監護人資料推介給你 。