用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學讀得開心嗎?
樓主: babyseto
go

喇沙小學讀得開心嗎? [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-6-9 11:19
大仔唔會有緣攞呢兩個獎 (要先退步,先有得進步; 試過話自己係班中5大魔頭!)
期望細仔會有機會 ( 上學期 ...

題外話,普教中or 粤教中?

醒目開學勳章 貢獻勳章

suslau2004 發表於 19-1-23 08:02
題外話,普教中or 粤教中?
粵教中
恐龍家

小曳人 發表於 19-1-23 10:32
粵教中

大抽獎填表中……阿仔資質平庸,專注力亦不夠,是否不大適合此校

醒目開學勳章 貢獻勳章

suslau2004 發表於 19-1-23 13:35
大抽獎填表中……阿仔資質平庸,專注力亦不夠,是否不大適合此校
學校有接近6成 band 1,以平均男生得2x% band 1 計,LS band 1率係超高背後除咗因為會有插班生之外,亦同時因為家庭support

我唔敢話適唔適合,但如果你覺得佢係band 2 材料,真係3思,小學生崖會係由1x,一路升班變2x,另外,上得到書院都係包底嗰班 (尾20%),有無意思呢? (每個家庭有唔同答案~)

其實今年有樣野我唔太高興,就係唔止一個年級出現嚴重唔夠時間完成試卷情況,以往好少見,初初以為單一事件,後尾發現唔似....
我個人覺得評估係睇學生學唔學到所教嘅野,而唔係考佢地夠唔夠快

恐龍家

小曳人 發表於 19-1-23 14:44
學校有接近6成 band 1,以平均男生得2x% band 1 計,LS band 1率係超高背後除咗因為會有插班生之外,亦同時 ...

感謝回答
只有一私小(二線)在手,於是所有人都叫我博下。但呢幾日,我問自己,如果中左,我會点……我腦海只係想到一個”驚“字。
周圍嘅五姑六婆當然覺得喇沙好,但到時擔驚受怕果個係我……我吾想咁。
所以,我諗我還是揀返普通一線津校算了,當然中吾中都未知,起碼……我過到自己果度門

小曳人    發表於 19-1-23 15:00

小曳人 發表於 19-1-23 14:44
學校有接近6成 band 1,以平均男生得2x% band 1 計,LS band 1率係超高背後除咗因為會有插班生之外,亦同時 ...

試卷好長,我開學時已聽過其他有仔在高年級的媽媽講過。我仔小一,佢本身英文比中文好好多,我就努力同佢追中文,坦白講,我覺得英文程度的確深,中文反而正常些,我仲同自己講好在佢英文底幾好,所以上學期測驗英文都算ok,就繼續追中文啦~ 點知考試返來連英文都得70幾分,阿仔話有8 pages, 佢做唔晒。講真,小一仲需要適應,今次考試已經唔讀卷,份卷出到咁長,為咩呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

crystalupala 發表於 19-2-3 23:00
試卷好長,我開學時已聽過其他有仔在高年級的媽媽講過。我仔小一,佢本身英文比中文好好多,我就努力同佢 ...
以往小一好多人>90分架!所以應該係改咗policy,今次英文卷問題係全校性,唔係單一級別
我聽隔離班講,有老師明言:(12月)呈分試英文科曾考慮做adjustment,因為從未如此低分過
我聽d仔講,P6全級少過10 人 >90分
平時考級頭幾名嘅都做唔哂份卷.....

玩到咁,對中遊嗰班好大挫折感...
恐龍家

我細仔P1 英文都話有2條未做完。

小曳人 發表於 19-2-4 07:36
以往小一好多人>90分架!所以應該係改咗policy,今次英文卷問題係全校性,唔係單一級別
我聽隔離班講,有老 ...

我聽到P6(呈分3)大把同學英文卷唔合格!由校長出的!又深又長!玩到咁大,害死人!

仲有2020起轉英數和3測3考!真係人都癲!呢個校長擺明想轉英小!

醒目開學勳章 貢獻勳章

munce 發表於 19-3-4 18:02
我聽到P6(呈分3)大把同學英文卷唔合格!由校長出的!又深又長!玩到咁大,害死人!

仲有2020起轉英數和3 ...
未呈3喎,你係咪講呈二呀?我有同班主任傾過英文卷嘅問題,因為我覺得係全校性做唔哂,呈二仲慘到曾考慮調分,P5打鐘收卷時有人慘叫 (大聲到同層P6聽到),但老師話佢地覺得差唔多深,無加深到,唔明點解P3整體分數下降

3測3考?!!

恐龍家

小曳人 發表於 19-3-5 09:28
未呈3喎,你係咪講呈二呀?我有同班主任傾過英文卷嘅問題,因為我覺得係全校性做唔哂,呈二仲慘到曾考慮調 ...

副校長親口說的!到時差不多個個月都測、考,仲有時間參加ECA嗎!?不過唔關我哋D仔事,都過了書院。

醒目開學勳章 貢獻勳章

munce 發表於 19-3-6 09:55
副校長親口說的!到時差不多個個月都測、考,仲有時間參加ECA嗎!?不過唔關我哋D仔事,都過了書院。
...
我仲有個細呀.... 如果唔影響高小住的話,都可以接受...

恐龍家

小曳人 發表於 19-3-6 10:00
我仲有個細呀.... 如果唔影響高小住的話,都可以接受...

2020入讀小一那批會有影響。

小曳人    發表於 19-3-6 14:10

munce 發表於 19-3-6 10:02
2020入讀小一那批會有影響。

請問2020轉用英文教數學是否已經確實?

munce 發表於 19-3-4 18:02

仲有2020起轉英數和3 ...

3測3考?!OMG

crystalupala 發表於 19-4-18 21:41
3測3考?!OMG

一個學期都係得嗰九個幾月,三測三考咪差不多個個月都考試測驗,不會吧?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-4-23 12:55
一個學期都係得嗰九個幾月,三測三考咪差不多個個月都考試測驗,不會吧?!
...
我聽返其他家長講,話係校長家長會時講,3考,佢話聽唔到3測另外,就係現時放學校車安排上,如果唔係全校一致安排,可能有難度...
同我講嗰位家長話全校轉3考,無話分年級安排

唔知~ 煮到嚟就食...
不過我唔同意英數,理解會差d
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-27 10:22
我聽返其他家長講,話係校長家長會時講,3考,佢話聽唔到3測另外,就係現時放學校車安排上,如果唔係全校一 ...

如果會改,我相信由兩測兩考轉為三考會比較合理,可能仲唔使聖誕及復活節假期後測考。

書院係全英數,就算小學用中文教數,高小時要好好準備升中之後嘅轉變。

小曳人 發表於 19-4-27 10:22
我聽返其他家長講,話係校長家長會時講,3考,佢話聽唔到3測另外,就係現時放學校車安排上,如果唔係全校一 ...

請問係幾時家長會講?我仲有個細,而家2測2考我覺得已好好呀.

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvik 發表於 19-6-4 21:14
請問係幾時家長會講?我仲有個細,而家2測2考我覺得已好好呀.
家長朋友話係舊年嘅家長會,但確實日期無講到,而我唔係第一身在場...

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題