用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 17-12-2 18:57
四十年前我讀小學,考頭三名先可以參加小狼隊,估唔到今時今日仲有學校用呢招…
題外話,「乖巧」真正意思 ...

duplicate

littlefaith 發表於 17-12-2 18:57
四十年前我讀小學,考頭三名先可以參加小狼隊,估唔到今時今日仲有學校用呢招…
題外話,「乖巧」真正意思 ...

正與我在大學教書既至親觀點類似。

佢對 麥當勞中學畢業生在大學表現極推崇。主要係傳統素質方面,例如:叻得來好難得仍很謙遜,自律,可靠,勤力,而且相當有奉獻精神(至親話可能係家底厚影響),真心相信自己能改變社會,貢獻世界,所以畢業生公開試擁極高分,在大學揀純科學,社會科學比比皆是,但相對較少 THINK OUT OF FRAME。

個人覺得,呢間中學畢業生成功率咁高,跟佢哋自律可靠勤力內儉謙遜有極大關係。前三者幫助就算中庸之才亦有好學業事業,後二者有助人際關係。

從小培養學生循規蹈矩(自律,可靠),可能減低創造力,個人魅力係意料之內。

LLKK 發表於 17-12-2 10:24
你的concern 有點似我,雖然我未有得vs住。
我都係要求creativity,但細個就係太creative 所以在spcc 成日 ...

你係舊生?

可能中學有得揀IB,中學版亦有家長話初中類似ESF,據講小學教學也活化不少。但幾年前小學簡介會,梁校長口快快講:聖保羅學生就梗係循規蹈矩啦。。。

BTW,如你係小學舊生,應係梁校長學生喎。

retriever 發表於 17-12-3 07:00
正與我在大學教書既至親觀點類似。

佢對 麥當勞中學畢業生在大學表現極推崇。主要係傳統素質方面,例如: ...

請問有什麼學校的學生會較creative 又成績好呢!

vvbyy 發表於 17-12-3 07:13

講左咁耐,我想講係兩樣野係有D 矛盾既。即係D 靚女話希望未來老公:靚仔,高大,有錢,唔花心,可靠,有責任感,孝順,有上進心,有情趣,又有時間陪佢。。。 唔少素質係 COUNTER BALANCE 架。

當然你話,有無成績好又創意高既學生,係一定有啦。

但講到學校像工廠大量培養有高比率成績好創意高,我覺得很難兼顧。

siden 發表於 17-12-2 20:46
Yes

呢個post 內港同家長客觀,唔會好似另外某啲直私嘅家長咁護法上身,令人欣賞尊敬。

其實另一間對不同意見反應大,只係部份小學家長。書院家長反應還是較低調。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我感覺上 SPCC有既定框架,有規有矩,而呢d係培育唔到創意,甚至打壓創意發展

每個孩子性格唔同,家庭要求亦唔同,我個人會羨慕人家有孩子入讀,但唔會為自己孩子報SPCC,港同反而係身邊幾位強人中學首選!

恐龍家

jenmt 發表於 17-11-29 10:17
如題,有冇用家可以俾啲寶貴意見?

假設性問題⋯⋯如果選擇SPCC讀了後悔,再考入港同,應該比入了港同想考返SPCC容易吧?

小曳人 發表於 17-12-3 08:28
我感覺上 SPCC有既定框架,有規有矩,而呢d係培育唔到創意,甚至打壓創意發展

每個孩子性格唔同,家庭要求 ...

有點好奇。

自從教主當道,大家都講要有創意。

但什麼是創意?

創意又怎麼培養?

是否保持/鼓勵細路多角度思考(非框架),就會有創意?

或者注重VA /STEM就可培養創意?

如果VA 有幫助創意,應該 WKF,LOGOS 呢D 學校出名D 而唔係港同。

其實唔係好明,,點解港同上位上得咁快。
人地學校過百年歷史....

retriever 發表於 17-12-3 10:57

有點好奇。
創意工程,全球都一體化咗好耐啦,你見英國佬都要睇美國佬頭啦。

KARST 發表於 17-12-3 11:03
其實唔係好明,,點解港同上位上得咁快。
人地學校過百年歷史....

港同以公開試來睇未必最top,但是卻用了短時間証明了不一定傳統教育才可以培育出精英

回覆 retriever 的帖子

講開STEM, 我見好似係美國早十年因全球學生測試分數低過亞洲,所以先整個STEM出黎,理念上係好,實質就唔倍,只知好多學校為左用教局呢舊錢,就一窩蜂去做....

bj1315 發表於 17-12-3 11:19
港同以公開試來睇未必最top,但是卻用了短時間証明了不一定傳統教育才可以培育出精英
...
港同小學、救恩小學、蔡繼有小學⋯⋯,呢幾間都係靠以大量閱讀去提升學習成效,非用傳統式抄寫、操練。

artroboy 發表於 17-12-3 11:31
港同小學、救恩小學、蔡繼有小學⋯⋯,呢幾間都係靠以大量閱讀去提升學習成效,非用傳統式抄寫、操練。 ...

據報。。。

香港仔隧道小學都係靠大量閱讀。

其實就算傳統校,收生不参差(自主收生),係較有可能靠大量閱讀而非抄寫做題來提高語文水平。

retriever 發表於 17-12-3 11:40

據報。。。
咁個創意教學可能分別在於「尊師重道」排第一vs 「師生共融」排第一之別吧(靠估)

KARST 發表於 17-12-3 11:24
回覆 retriever 的帖子

講開STEM, 我見好似係美國早十年因全球學生測試分數低過亞洲,所以先整個STEM出黎 ...

innovation, STEM, 呢D BUZZWORDS, 每3,5 年就轉換下,又真係唔駛咁認真。

批錢又另一樣野,無論大中小學,企業,有名目攞錢駛又開位請人,點解唔做?

回覆樓主:

要創意一定要外國,係成個社會環境同家庭影響,一間學校的影響有限

我眼見外國人家庭養育孩子方法同中國人家庭好唔同,人地給孩子自由度好大,乜都可以做,中國人就成日唔比孩子做乜做物。想要培育創意,要由家庭教育做起,學校只能提供機會發揮,但很難會個個小朋友出來都很有創意。港同的確提供了自由學習環境,但要小孩有成績,尤其係dse成績,都係要勤力、自律

vvbyy 發表於 17-12-3 07:13

講創意的話,學校首要提供自由發揮的空間,QC,LS,DBS 都比 SPCC 做得好,而舊生的出路亦更多元。

RunningPig 發表於 17-12-3 12:20
講創意的話,學校首要提供自由發揮的空間,QC,LS,DBS 都比 SPCC 做得好,而舊生的出路亦更多元。
...

哈哈哈,你又唔可以咁講。

你品題既都係男校,當然自由D。

麥當勞中學基本上係女校男生。
‹ 上一主題|下一主題