用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

首先恭喜樓主!如期要在這𥚃「收風」,倒不如在12月的英語活動日,到時校長會講解學校的理念和教學方法,還有小學生(沒有篩選過的自願服務者)一對一帶家長參觀校舍。你有問題可以直接地問,到時再決定自己小孩適唔適合入讀。

ochan650 發表於 17-11-30 17:39
首先恭喜樓主!如期要在這𥚃「收風」,倒不如在12月的英語活動日,到時校長會講解學校的理念和教學 ...

Great idea. Thanks!

Alange 發表於 17-11-30 16:04
真心請教,請問何為能上不能落,高處不勝寒呢?

思考粗糙,請勿見怪。
學校是否適合小朋友,可以斷估,但最終都係試過先知。touch wood, 真系唔夾,程度淺,頂硬上,因同級別學校少,招生也挑剔;程度深,家長就要幫搵出路,而spcc基本只有出國一條路比較decent。有post話,兩兄弟一個入到一個入唔到,都背負壓力,何況係讀唔落去。所以話‘能上不能落’。而’高處不勝寒‘,因入去讀已屬異類(褒意),萬人景仰,育兒過程自己是否能保持初心平常心,遇到困惑有無可參詳的朋友,還是下下都要到Ek傾心事?這也是一個點。
認同之前有post話入讀可能係social class既upgrade, 因而好好評佑自身情況,小朋友唔可能憑一人之力完成這個家庭大任。
其實我都係有感之發,小女今年有waiting,如果有機會入去讀,我一定take, 一家人align呢個與其話係申請小一既happy ending, but a start of a huge family commitment .

hppa    發表於 17-12-1 10:10

angelparis 發表於 17-12-1 09:34

思考粗糙,請勿見怪。

我很欣賞你的深思及願意take commitments. Good luck.

mytambb 發表於 17-12-1 10:09
我很欣賞你的深思及願意take commitments. 希望你能有call waiting.

Thanks(emoji)(emoji)

jenmt 發表於 17-11-29 10:17
如題,有冇用家可以俾啲寶貴意見?
我只有一個答案, 唔該快D放offer...唔好hold咁耐.

有FD兩姐弟都是近年入到SPCC。

姐姐自發性及爭勝心很強,所以家長應付有餘。

弟弟醒目及口才好,當年也手執SPCC、CKY、TSL 等OFFER,但性格比較RELAXED及好動愛玩,不是家姐那種謹慎認真求勝型,家長感覺到幫弟弟都幾吃力... 畢竟校內能力高的小朋友及取進的家長比比皆是。

ChocoMilk33 發表於 17-12-1 11:12
有FD兩姐弟都是近年入到SPCC。

姐姐自發性及爭勝心很強,所以家長應付有餘。

細佬幾年級感吃力?

retriever 發表於 17-12-1 12:20
細佬幾年級感吃力?

只是二年級... 弟弟不是唔明白內容,但基於性格唔夠細心,學習成效給同學比下去。

carolkayan 發表於 17-11-30 09:47
咁當然不是話spcc 學生唔夠presentable, 呢d都係上大學得後朋友比較出來的感覺,可能朋友做醫生會留意中學 ...

完全同意你講吹水高昇既現象,我正係常感懷材不遇果個,哈!

不過究竟傳統內殮,定吹水唔抺咀,真係各有所好,當然近年來吹水能力視為必殺技。

至親在大學教學,佢對前者極推崇(亦有提到 麥當勞中學畢業生表現),但對IB 畢業生極之嫌棄。以佢既說話,係唔係吹到上天,一要埋位做深入D 既野就掉頭走。

當然至親係較傳統既人。

BTW,如果睇返近年狀元訪問,港童兩位確係講嘢造型各方面都有清新感覺。

零舍不同!

retriever 發表於 17-12-1 12:31

不過究竟傳統內殮,定吹水唔抺咀,真係各有 ...
港童=港同?

retriever 發表於 17-12-1 12:31

不過究竟傳統內殮,定吹水唔抺咀,真係各有 ...
唉,近呢廿年係商界確實吹得比內儉容易升職(當然大家都要實力相當既),眼見d大firm 高層十個有九個半吹得。但傳統始終有佢地既market, 專業人員如醫生、教授、研究⋯etc. 呢d 吹得無乜用。

artroboy 發表於 17-12-1 12:49
唉,近呢廿年係商界確實吹得比內儉容易升職(當然大家都要實力相當既),眼見d大firm 高層十個有九個半吹得 ...

但現實係presentable吹得,懂轉彎執生係將來越來越重要

carolkayan 發表於 17-12-1 13:36
其實做醫生又好,做research又好都要presentable! 無錯,醫生對住病人層面就緊係要醫得!但醫生之間competiti ...

咁政府工啦,又穩定又唔洗presentable。

利申:恨入spcc

思考粗糙,請勿見怪。

agreed. if it is considered as a social class upgrade..also need to be supported by whole family...birds of feather flock together.

artroboy 發表於 17-12-1 13:39
咁政府工啦,又穩定又唔洗presentable。

利申:恨入spcc

做高官都要talk得下

3hearts 發表於 17-12-1 13:47
做高官都要talk得下
香港唔覺有⋯

blueaqua    發表於 17-12-1 14:32

3hearts 發表於 17-12-1 13:45
agreed. if it is considered as a social class upgrade..also need to be supported by whole family... ...
無可否認,小學真係比貴族、家底既多(都有草根、中產,只係少d), 而果班係小五、六都走一批,但中學收街外位都唔少,貼地好多,平民化。

ChocoMilk33 發表於 17-12-1 12:27
只是二年級... 弟弟不是唔明白內容,但基於性格唔夠細心,學習成效給同學比下去。
...

這個case, 可能弟弟係TSL 或者CKY,家長 都吃力。測考高分,梗係要小心做,間間學校都係咁,長大後應該會好好多。

思考粗糙,請勿見怪。

點解小朋友唔可以靠自己UPGRADE?
‹ 上一主題|下一主題