用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同  

回覆樓主:

請問spcc是否非常傳統的教學?如果係咁佢優勝之處就只有成績和名氣嗎?

我只係一個平凡人, 我會揀SPCC.

我係港同用家, 的而且確, 港同學生做project, 做presentation 係當食生菜, 用powerpoint 用到出神入化.. 但如果錢唔係問題, 又有得比我揀, 我會揀SPCC.

Cajes 發表於 17-11-29 18:09
請問spcc是否非常傳統的教學?如果係咁佢優勝之處就只有成績和名氣嗎?

最優勝既係:校友網絡

hppa    發表於 17-11-30 00:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jenmt 發表於 17-11-29 10:17
如題,有冇用家可以俾啲寶貴意見?

你是否想比SPB vs 港同?兩者就同Grade。

jenmt 發表於 17-11-29 17:54
Thank you!! SPCC 是否有很多presentation 機會?學生是否全都乖乖坐定定?

上課一般坐定定,間中有presentation 機會。
但課外活動也算豐富,很多活動機會。

bblovebb2 發表於 17-11-29 19:34
上課一般坐定定,間中有presentation 機會。
但課外活動也算豐富,很多活動機會。
...

Thanks for the information! (emoji)

回覆樓主

我同事認識一些SPCC畢業的學生,他的comment是:SPCC當然成績係好,但從小已經要不停跟其他同學比較和鬥成績,競爭非常激烈。另外,SPCC學生可能由細到大都係好優秀,長大後比較難接受失敗。所以我覺得好成績真係有其代價,學生係要付出很多。

carolkayan 發表於 17-11-29 13:17

我認識讀醫嘅朋友comment係spcc嘅讀醫同學係乖巧形,聽教聽 ...

如果講到係咪 PRESENTABLE ,又唔會話 麥當勞道唔得,特別小學上果批(中學入果批當然書蟲機會高D)

麥當勞道既文化唔同。即如香江才子話傳統英國佬內儉果類,好多野唔會隨便表達意見(特別係相反意見),開籠雀好似了哥咁,唔似佢地風格,充滿霸氣更加係另一門派既 SIGNATURE。

當然近幾十年美國佬當道,個個要SELL 屎上身,無論識或唔識都要吹一餐飽,先算係PRESENTABLE。 咁麥當勞道既文化真唔似係呢類。

retriever 發表於 17-11-30 07:35

如果講到係咪 PRESENTABLE ,又唔會話 麥當勞道唔得,特 ...
中學開學後有一次家長會,每個班級搵兩個F2同學介紹一下學校生活。外校考入的同學講的好好,不過似演講多啲,訓練有素。而PS同學不慌不忙,娓娓道來,非常gentleman  

我唸,小學應該都教的好好先可以由此表現。

hppa    發表於 17-11-30 10:49

beautifulbabies 發表於 17-11-29 23:26
我同事認識一些SPCC畢業的學生,他的comment是:SPCC當然成績係好,但從小已經要不停跟其他同學比較和鬥成 ...
沒有免費午餐,其他神校亦是,正面去睇係 strive for excellence,睇你buy 5 buy,同埋若是大池小魚,值唔值

如果講到係咪 PRESENTABLE ,又唔會話 麥當勞道唔得,特 ...

依個比喻,令我矛塞頓開!

作為一個平凡人,I definitely go for SPCC,因為SPCC在我,係 social “class” 的upgrade (rather than social “skills”) ,賣點係peer, network, reputation, tradition的傳承(貴族)。

Top academic performance 反而不是最大的吸引力,讀第二間學術扎實的學校,公開試考少一兩個A,對人生影響大嗎?

hppa    發表於 17-11-30 10:50

咁當然不是話spcc 學生唔夠presentable, 呢d都係上大學得後朋友比較出來的感覺,可能朋友做醫生會留意中學讀邊間入黎讀醫,當大家discuss case 個時會feel 到將知識靈活變通咁醫個病人!
好似你咁講,呢家個社會係要communication skill 好,吹得嘅人!你留意下公司升得快個d,大部分都係吹得多過有實力!好多時有實力但唔presentable都係屈屈不得志!
呢個幸福的vs, 俾我都好頭痕,正路就spcc嘅, 但講到小朋友輕鬆學習(而父母雙對地輕鬆),又train 到presentation skill, DSE都有好成績,又好吸引!

回覆樓主:

睇ek 今年都有幾位中兩間,小朋友真係好叻。學校都好叻,都㨂到同一類小朋友。

無諗過呢兩間都有得玩對比

一定係spcc , 無得比,氣質培養難過presentation skill 幾倍。

申利:十分欣賞港同的教學理念人仕。

回覆樓主:

我又係凡人,投SPCC, 只認識一位家長,我眼中佢已經做好多功夫,中英數等各有補習跟進,英文仲有分那些提升寫作能力特別好,名我都未聽過,佢話佢唔算多,有家長form a group, 四出找其他學校試題再出試卷给孩子做。朋友D孩子高中出國,無係SPCC畢業,個別例子纯分享一下

舞娃娃 發表於 17-11-30 08:55

作為一個平凡人,I definitely go for SPCC,因為SPCC在我,係 social “class ...

Exactly true

一定SPCC,無理由不去試下。朋友個女讀緊,不係外傳咁辛苦,成績中游,只外補一科。佢個女亦幾presentable, 不係書蟲。

利申:港同用家

舞娃娃 發表於 17-11-30 08:55

作為一個平凡人,I definitely go for SPCC,因為SPCC在我,係 social “class ...

說得好,一個比較特別的觀點。的確social class 是好難去靠自家做到。但如果屋企是很草根的,就要再加考慮,在一班真中產同學中生活不是易事。心理質素要很高。

jenmt 發表於 17-11-29 10:17
如題,有冇用家可以俾啲寶貴意見?

Spccps.

Check the IB results that requires a high level of creativity and presentation skills.

Spccps as a single school has the best result not only in HK even in the world, compared with all worldwide famous international schools.