用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-11-29 12:08

幾好既問題。。。

仲有
10. 家長比較貼地
11. 校舍細啲,唔怕蕩失路
12. 設施少啲,可以學懂分享........

講完笑,朋友仔仔讀spcc,除咗學費,真係無得輸。

利申:港同用家

littlefaith 發表於 17-11-29 15:42
睇家長點教啫。如果由細就貫輸「神校」思想,咁小朋友大個梗係會怨你啦。

其實,就算唔入神校,又唔代表人 ...

老師,呢排你唔係狠批網友用詞咩~~~

littlefaith    發表於 17-11-29 17:25

Catliang 發表於 17-11-29 15:44
非常認同!唔覺得樓主個問題有問題。我都好想知,個個都話spcc好好,好神,到底好在哪裡?我只覺得它好神 ...

在學校的角度來看,透明度應該不需要吧!可以理解。
我只是奇怪在EK 多年,也不覺得有用家分享吓。不知道我有沒有睇漏呢?

Catliang 發表於 17-11-29 15:44
非常認同!唔覺得樓主個問題有問題。我都好想知,個個都話spcc好好,好神,到底好在哪裡?我只覺得它好神 ...

現時EK都好少會有用家分享,基本上現時EK都被三大長老四大護法騎劫,很多人都會去其他學校吹下水好過(包括我)

b3410 發表於 17-11-29 14:13
教學方法,資源
教學方法點得?可否詳盡介紹一下?

對Band 3學生都得?如果係,咁真係神校喇﹗

littlefaith 發表於 17-11-29 15:42
睇家長點教啫。如果由細就貫輸「神校」思想,咁小朋友大個梗係會怨你啦。

呢位家長,講吓笑姐!! 唔使講到咁激嘅,  睇吓小朋友長大左大學畢業出到社會做事,就算父母自細無灌輸「神校」佢自己都知道咩係「神校」啦!

回覆 littlefaith 的帖子

建議接受! :)

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 17-11-29 15:47
重有
10. 家長比較貼地
11. 校舍細啲,唔怕蕩失路

仲有司機少d放學揸車唔怕塞

haihaimom    發表於 17-11-29 18:57

回覆樓主

講真,唔係個個家長都收到SPCCPS 或D 記offer 就可以決定一定讀。朋友就曾經係SPCCPS 同另一間S 字頭掙扎好耐,另一個就係D 字vs S 字(not SPCCPS) 之間揀,結果去左S字頭。

樓主,雖然一開始覺得你個post系show off,但睇到你的回復和互動很真誠,所以share兩點資訊參考:據聞在spcc雖然有錢人好多,但他們很低調,所以小學階段沒有問題。但去到中學,由於要適當social,揾個地方大家溫功課, AA share,可能對普通家庭的小朋友就是一個負擔,因為唔會去M記。因而,有部分spcc中學生好忙,忙功課,忙補習(賺錢),忙社交。當然,這是挑戰也是訓練。另一方面,spcc這條路某些程度是無回頭的,能上不能落,高處不勝寒。你的小朋友同整個家庭都要調動資源,並肩作戰。知子莫若母,你小朋友狀態如何,你才能作判斷。
但還是恭喜你,有資格struggle。

(利申:好中意spcc,對港同不太瞭解)

回覆 jenmt 的帖子

朋友曾在spcc 教書, 兩位子女都在該校就讀。仔仔很適應,讀得不錯,將會升中學。相反女兒完全不適應,讀了幾年就轉校,聽聞是因為與同學相處的問題。

回覆樓主

衷心多謝各位家長的真心分享,令我得益不少!我會再三認真考慮,會盡快決定!

出名,多年ug位不倒必定有因,當然考唔到不是世界未日,但考到唔讀真是要好大勇氣,但但我是不相信免費午餐,成績好大多來自學生的付出,街外人未必知道。講起初來步到時有個po,sp con vs hkuga,最後揀左後者。

MrBeast 發表於 17-11-29 17:32
出名,多年ug位不倒必定有因,當然考唔到不是世界未日,但考到唔讀真是要好大勇氣,但但我是不相信免費午餐 ...
咁paul con vs hkuga又唔難揀。前者真正傳統,傳統到一個點:例如只教Bunsen burner不同部分英文名稱,但不會俾學生試用(初中IS科,依家唔知有冇改變)。後者教得活,學生學得開心,又非常著重生命教育,咁小朋友健康成長,老實,作為家長已經好滿意喇。

jenmt 發表於 17-11-29 17:03
衷心多謝各位家長的真心分享,令我得益不少!我會再三認真考慮,會盡快決定!
...

作為兩名spccps學生的家長,我好肯定話你知,spccps係一間讀得開心,校長有熱誠有愛心的學校。港同我沒有資料,但選上spccps我覺得你不會後悔。

littlefaith 發表於 17-11-29 17:38
咁paul con vs hkuga又唔難揀。前者真正傳統,傳統到一個點:例如只教Bunsen burner不同部分英文名稱,但不 ...
當年hkuga 未有業績、狀元,只靠一個「念」字

bblovebb2 發表於 17-11-29 17:45
作為兩名spccps學生的家長,我好肯定話你知,spccps係一間讀得開心,校長有熱誠有愛心的學校。港同我沒有 ...

Thank you!! SPCC 是否有很多presentation 機會?學生是否全都乖乖坐定定?

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 17-11-29 17:32
出名,多年ug位不倒必定有因,當然考唔到不是世界未日,但考到唔讀真是要好大勇氣,但但我是不相信免費午餐 ...

果位家長我識佢。佢本身spk,有佢唔想直升嘅原因。當年我都以為佢考下即管試下,點知係黎真,佢真係好大決心走。同樓主情況唔同

woyj 發表於 17-11-29 15:49
在學校的角度來看,透明度應該不需要吧!可以理解。
我只是奇怪在EK 多年,也不覺得有用家分享吓。不知道 ...

香港仔隧道小學,關係人士學額七成。有關係人士,又點駛上EK 收料。

hppa    發表於 17-11-30 10:46

retriever 發表於 17-11-29 18:04
香港仔隧道小學,關係人士學額七成。有關係人士,又點駛上EK 收料。

I know. 但是這裡真的有用家 :)

hppa    發表於 17-11-30 10:47
‹ 上一主題|下一主題