用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同  

retriever 發表於 17-12-3 10:57

有點好奇。

創意呢樣嘢唔可以用工廠式去生產人才,著名創作歌手陳百強、林敏怡、林敏聰兩姊弟都係畢業於SPCC,香港最具創意係80-90年代,亦係填鴨式教育年代長大嘅一輩令香港創意工業發光發熱嘅高峯期,我認識大量從事創意嘅朋友,亦親眼見証業界變遷,香港創意沒落並非教育系統或學校嘅問題,而係成個大環境嘅問題。

retriever 發表於 17-12-3 12:24
哈哈哈,你又唔可以咁講。

你品題既都係男校,當然自由D。

哈哈! 我對男校比較熟悉,所以舉例這些男校,但女校都有適合的例子。我想講的是,要達到 "大部分" 學生成績優異及提供多元及自由的空間,本質上是有 conflict,而衆名校所選擇的平衡不一樣。SPCC 專攻前者,而我所舉的例子的平衡點會向後者靠一些。

taxibird 發表於 17-12-3 11:58

要創意一定要外國,係成個社會環境同家庭影響,一間學校的影 ...

同意。

其實本地家庭讀國際,從小家庭教育係咪同一樣野?

retriever 發表於 17-12-3 12:24
哈哈哈,你又唔可以咁講。

你品題既都係男校,當然自由D。

男女比例幾多?中學會唔會好d?

Soundervolt 發表於 17-12-3 12:31
創意呢樣嘢唔可以用工廠式去生產人才,著名創作歌手陳百強、林敏怡、林敏聰兩姊弟都係畢業於SPCC,香港最 ...

麥當勞中學出產大量演藝人士,除林氏姐弟,仲有關正傑,側田,甚至小明醫生都係。

呀愁兄,

你認為“創意” 是什麼?

又應如何培養?

artroboy 發表於 17-12-3 12:41
男女比例幾多?中學會唔會好d?

應該唔係比例問題,係歷史文化問題。

佢哋本來就係一間女校。

retriever 發表於 17-12-3 12:44
麥當勞中學出產大量演藝人士,除林氏姐弟,仲有關正傑,側田,甚至小明醫生都係。

呀愁兄,

當年的 SPCC 成績没有現在咁一枝獨秀,而風氣亦更多元,同現在的不能一概而論。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-12-3 10:57

有點好奇。
每個人都有創意,但太多規矩就會令孩子唔敢(或無空間) 諗d古怪野
就係think out of the box

STEM嗰d會有幫助,但如果去到唔鼓勵自主學習,過份偏重學業成績,就唔會有空間諗無謂野 (STEM係工具,老師引導最重要!)
培養創意可以由"用手造"開始,容許自由創作,但當VA/STEM都可能有特定"答案"時,孩子只會跟要求辦事,而HK嘅考試制度亦然

在我,只要一間學校唔係太過打壓,已經好好,只怕老師公務繁重,樣樣規矩都執正  

我知我家曳人如果响SPCC一定會透唔到氣 (d學生太乖)

恐龍家

Alange 發表於 17-12-3 13:40
is it ture?
如果佢要考英國試通常在傍晚時間開考,咁點同日間學校考試撞期呢?
如果係尖子一日考兩個試 ...

我有兩個朋友都識得事主,故事真確無誤。但英國有幾個考試,我不肯定是哪個。

如果是 GCE A Level 我剛看看 GCE offered by Cambridge Assessment International,有D科只得 morning or afternoon session. http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/ipe/gce/UC_GCE_Timetable.pdf

retriever 發表於 17-12-3 07:10

你係舊生?

當年梁校長教下午班,我是上午班的。
有趣的事,最近學校newsletter訪問運動了得的舊生,第一句就寫:熟悉我校的都知道,我們的學生只會唸書,運動並不了得。•.•””””

小曳人 發表於 17-12-3 13:44
每個人都有創意,但太多規矩就會令孩子唔敢(或無空間) 諗d古怪野
就係think out of the box

傳統可以係阻礙,但亦可以助長創意發展。

例如學生會研究係如何不犯規下做一D連老師都吹佢唔脹既有趣行為。

小曳人    發表於 17-12-3 17:20
小曳人    發表於 17-12-3 17:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

放spcc?
我係咪有幻覺?

LLKK 發表於 17-12-3 16:06
當年梁校長教下午班,我是上午班的。
有趣的事,最近學校newsletter訪問運動了得的舊生,第一句就寫:熟悉 ...
甘你係校友, 又比較清楚學校文化, 你小朋友好像今年也有也spcc offer, 你會揀spcc 嗎? 真心求教, 還是等男拔女拔?

hkpapa852 發表於 17-12-3 16:53
傳統可以係阻礙,但亦可以助長創意發展。

例如學生會研究係如何不犯規下做一D連老師都吹佢唔脹既有趣行 ...
無奈傳統教育唔多唔少都對創意有影響,eg, 作文只著重字數和用詞,故事創意佔幾分?on the other hand,係咪個個都是elon musk? 有創意冇social skills 會不會成功 remains a question,傳統名校culture n network 亦是考慮因素之一,但我不同意 social circle upgrade,我本身我行我素,第二亦未必埋到堆

MrBeast 發表於 17-12-4 08:44
無奈傳統教育唔多唔少都對創意有影響,eg, 作文只著重字數和用詞,故事創意佔幾分?on the other hand,係 ...

如版友話,除咗俾多D 自由空間,究竟點樣先培養到創意?

至於係咪 SOCIAL CLASS UPGRADE, 我就係一半半。唔同圈子有不同PROTOCOL,明白下無壞,但係咪可以變身好難講,我更加唔同意什麼全家COMMITTED 去幫細路UPGRADE。

retriever 發表於 17-12-3 12:44

呀愁兄,

要有創意除咗天份之外,最重要係視野及眼界,就例如視覺藝術,如果由細到大浸淫係具創意或美麗嘅事物當中,漸漸就會喺腦海發酵,加埋多姿多彩嘅生活經歷,就容易醞釀出創意。

我極之反對小朋友太小年紀去學畫畫,因為市面上教授兒童美術嘅課程,十居其九都只係教授技巧(而且一般家長只會認為畫得似,技巧好就係等如畫得好,亦有畫室根本不懂藝術 ),未能令小朋友發揮到創意。小朋友太過聚焦於技巧,亦會窒礙創意嘅發展。其實俾一張紙一枝筆鼓勵小朋友天馬行空畫公仔,總比起上畫班好得多,技巧就可以稍後再學都仲未遲。著名表現主義先驅,印象派大師Vincent Van Gogh都係28歲先至開始佢既畫作。當然佢冇去過畫班上課,但有幾個叔叔以及弟弟Theo都係從事藝術品貿易工作,自小就環繞住藝術氣氛當中長大。

Soundervolt 發表於 17-12-4 10:02
要有創意除咗天份之外,最重要係視野及眼界,就例如視覺藝術,如果由細到大浸淫係具創意或美麗嘅事物當中 ...

亦可以套用於點解亞洲教學模式去外國讀high school 多數可以名列前茅,但一上大學思維就唔夠鬼仔黎。
我好喜歡VA, 諗緊點train 自己既仔女呢方面既美學欣賞,你呢段話受教啦。  事實我自己都係無師自通。

artroboy 發表於 17-12-4 11:03
亦可以套用於點解亞洲教學模式去外國讀high school 多數可以名列前茅,但一上大學思維就唔夠鬼仔黎。
我好 ...

我都中意俾小朋友學畫畫,只要佢中意。當年佢3歲開始玩,可能算唔錯,教左佢一D技巧,唔好影響小朋友既思考,任佢地畫。豈料,一上P1,首次評估既低分,可能老師話佢求其,唔係成張畫填滿顏色,無奈~~~