用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

BS927 發表於 17-11-29 06:56
讀緊LH pn 有Sc offer, 頭痛中。無熟識朋友讀Sc, 其實LH和Sc係咪差唔多既野?
分別只係Sc個名響d?
...

SC for sure.

Vanadium 發表於 17-12-1 22:56
據我手頭資料, 15-16年度:

SC:

totally agree. Check their graduates.

mytambb 發表於 18-6-22 09:07
SC for sure.

agree

lambeanmama 發表於 18-6-21 22:07
是一個課程大綱及指引,每星期學校有不同學習主題。學校會提供伸延學習指引。鼓勵家長在課餘時間如何深化 ...

That’s a good learning approach.

另外,請問SC的課程重視德育嗎?有一次接送孩子上興趣班,我曾經目睹st cat 女學生欺負其他興趣班的同學。幼童來說,st cat 學生的確很活躍有自信氣勢迫人(她已選擇入cky) 。可能這只是個別事件,並不代表全體學生,但這情境的確令我印象深刻。

ylylylyl 發表於 18-6-22 11:04
That’s a good learning approach.

另外,請問SC的課程重視德育嗎?有一次接送孩子上興趣班,我曾經目 ...

何為重視呢?我相信沒有一所學校會忽略德育的重要。課程內容也有提及分享,禮貌,友愛等課題。我不會用「重視」去形容。但無禮貌,打人等行為,在校內是不能接受的。小朋友行為,我傾向相信父母的影響更大。

ylylylyl 發表於 18-6-22 11:04

另外,請問SC的課程重視德育嗎?有一次接送孩子上興趣班,我曾經目 ...

當然重視其實一間學校只追求成績,一定很難受大眾接受。要成為名校,我想品德教育是重點。為什麼名小喜歡名幼,這也許是原因之一。

就好像你所言,學生的一言一行足以影響别人對學校的印象。

回覆樓主:

100% SC

回覆樓主

因為SC出名啲?想知x 2 thx

回覆樓主

Sc 學生同LH學生在英文方面距離最大,LH的比較港式教法,SC就當native咁教
中文就LH相對強
同埋sc是happy sch,同LH 以學術為本的學校有好大分別,睇自己的取向

BS927 發表於 17-12-4 12:06
更正,是只報了Sc和KV

咁樓主最後你出現左sc vs Kv vs LH 未?
我之前就係,kv vs sc先係真正難題

兩間我最后簡了,Lh ar, 在interview 過程中覺得老師,校長好有heart, 我又好鐘意佢套教學模式,同埋有幾個朋友的小朋友都讀得好開心

回覆樓主

Sc大校
LH細校

Tiffanytobe 發表於 18-6-24 00:52
Sc 學生同LH學生在英文方面距離最大,LH的比較港式教法,SC就當native咁教
中文就LH相對強
同埋sc是happy sc ...

你係SC同LH既用家?
LH教英文以Phonics為主,PN-K1用Letterland,K2-K3 係CVC blending ,唔會叫小朋友死記英文字,除了Sight words,咁樣叫港式教英文嗎?我係香港讀左二十幾年書,都冇學過phonics ,如果唔係LH,更加唔知咩係sight words。

babymu 發表於 18-6-24 09:10
Sc大校
LH細校

細校有個好處,校長老師認得晒所以小朋友。

中文就LH相對強

以我所知,LH語境遠勝SC,不知道何來LH英語相比SC距離最大?

中文就LH相對強
冇錯LH and SC 對英文的教法有啲唔同,分別是LH 有in house NET, 而SC 是walk in NET, LH 的英文語境比SC 好太多!

BS927 發表於 17-11-29 06:56
讀緊LH pn 有Sc offer, 頭痛中。無熟識朋友讀Sc, 其實LH和Sc係咪差唔多既野?
分別只係Sc個名響d?
...

聽聞是考直私的話LH成績好點,學術也深,而且又已經讀緊了,是我就不會轉。除非是龍校

73662710 發表於 18-6-25 09:14
冇錯LH and SC 對英文的教法有啲唔同,分別是LH 有in house NET, 而SC 是walk in NET, LH 的英文語境比SC  ...

請問walk in NET即係點? NET不會長駐班房? 還是沒有固定NET?

兩間都係好學校, 未讀過SC所以唔敢評論. 但以LH用家身份, 真心唔明LH成日俾人話谷, 死深. 平時學校教得好活的, 冬天帶食物返學玩打邊爐, 端午節合作扮紙龍舟, 包糉, 遊戲中學習.同學大都做到收放自如, 正經時正經,遊戲時遊戲, 是應有的態度吧 . 學校也俾機會同學輪流對大家領唱校歌, 天氣報告, story telling etc. 培養自信心, 返學係開心的. 至於教材, 每次新主題我會跟孩子看一次, 其實佢哋在學校已學識, 應付學校的課程也輕鬆. 反而自己會放多時間在課外讀物.

wg_ann 發表於 18-6-25 13:43
請問walk in NET即係點? NET不會長駐班房? 還是沒有固定NET?
不會長駐,1個NET 兩班共用。
‹ 上一主題|下一主題