用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

Chocolatefree 發表於 17-12-2 19:04
其實 St Cat 是否真的如外界所指,不停需要外補? 外補原因是學校因素,還是 只是St Cat 家長比較緊張?
...

外界?即係邊度聽返黎?我大嗰個畢咗業幾年,而家有件細嘅喺度讀緊,唔覺得好多人補習喎!無可否認,有一小部份同學係補得好誇張,但補唔補習同考小學冇乜關係,狂補又唔覺特別叻,反而通常考到好學校個班都唔使點補習,因為本身醒目。我自己咁睇啦,狂補嗰班可能因為覺得自己讀緊「名幼」,衰唔起,所以點都補左先,而且正如樓上講, Sc課程比唔到家長好實在嘅感覺,又冇課本又唔係好知道佢搞緊乜,所以家長咪要用補習黎有d心靈安慰囉!

starbear616 發表於 17-12-2 18:51
本身讀緊LH am, 有SC k1 offer 諗左幾日,決定留LH
1. 囝囝讀得開心
2. 自己都鐘意學校有教材支援,因為工 ...
Agree 學校支援多的話對忙的家長真的比較supportive,亦減輕了不少壓力

js04 發表於 17-12-2 20:02
外界?即係邊度聽返黎?我大嗰個畢咗業幾年,而家有件細嘅喺度讀緊,唔覺得好多人補習喎!無可否認,有一 ...

Thanks very much for the info!

js04 發表於 17-12-2 20:02
外界?即係邊度聽返黎?我大嗰個畢咗業幾年,而家有件細嘅喺度讀緊,唔覺得好多人補習喎!無可否認,有一 ...

同意,我有仔現在K2,暫時只有畫畫、游水、唱歌同足球,全部冇証書冇比賽。我選SC因為學校環境可以啓發創意思維、自信、自學精神同閱讀習慣。我唔反對外補,如果覺得學術不足外補沒有問題,我寧願學校放多d時間入soft skill,一生受用。學術好,上到重學術的小學適應期只係比人短一些,新環境始終要適應。但soft skill底打得好,一生受用。另外,大家亦好似有雙重標準,考小成績如果理想,大家就話因為SC人多,所以offers多。說到外補又冇人話因為SC人多,所以外補的人相對多?

回覆樓主

另外補充,其實SC有提供教材,全部自家設計。不過又真係唔夠精美。但對於小朋友,好玩就夠。K1有中英字卡(教埋多款玩法,又會拎返學校同老師玩),英文主題活動書(上下學期2本我都冇時間用)。K2 上學期除中英字卡,中英遊戲包(各有4-5個遊戲,我仲未玩曬)。而各級的唸兒歌同普通話書非常精美,有埋電子課本碟可以溫習(對於PTH麻麻的我,很好的支援)。K1 phonics 又有CD ,SC係全港第一間教phonics幼稚園,phonics 教法同CD 係自己編制。我可以話教材量舒服適中,唔太多又唔太少,working mum可能用唔曬,full time mum又夠玩。

回覆樓主

仲有,K1開始已經成日比d hidden task,叫小朋友帶d野返學校,冇通告冇寫手冊,訓練小朋友記憶同責任感。家長之間有WhatsApp group,其實可以互相提下大家,但老師話唔需要特別提小朋友,等小朋友自己同家長講,冇帶幾次之後會自己記得。返到學校就一齊玩,有時由小朋友介紹玩具。家長完全唔需要預備(因為唔知帶返學校點用),所以小朋友可以自由發揮。

sala222 發表於 17-12-3 01:53
仲有,K1開始已經成日比d hidden task,叫小朋友帶d野返學校,冇通告冇寫手冊,訓練小朋友記憶同責任感。家 ...

Thanks sala222 用家的詳盡介紹! 十分感謝!

sala222 發表於 17-12-3 01:33
另外補充,其實SC有提供教材,全部自家設計。不過又真係唔夠精美。但對於小朋友,好玩就夠。K1有中英字卡( ...

多謝你的解答,非常詳盡。依你所說,學校的教材是學期初一次過派發而不是就學習進度而派的嗎?以你所知,中文程度足夠應付上本地小學嗎?功課多嗎?請指教。感謝!

其實呢,有教材(無論SC定LH)絕對係一個bonus,唔會因為有太多精美教材所以成為一個負擔。有人會因LH多精美教材而話係谷。其實用唔用你有絕對自主權,學校從來無逼家長一定要用。我呢,就當係多幾本額外圖書咁同小朋友睇,不知幾好

happygirl1284 發表於 17-12-3 08:28

多謝你的解答,非常詳盡。依你所說,學校的教材是學 ...

我大仔sc畢業,冇外補,喺出名深既小學讀緊,幾年前小一第一次測驗有8x分,我覺得唔錯,但以我嘅小小經驗,中、英文一定要多看課外書,就算你讀根德園,唔睇書嘅話,學既野都唔夠小學用(講緊程度深既小學啦),英、數完全夠用有餘,唔駛咁擔心

js04 發表於 17-12-3 11:44
我大仔sc畢業,冇外補,喺出名深既小學讀緊,幾年前小一第一次測驗有8x分,我覺得唔錯,但以我嘅小小經驗 ...

我係最怕中文唔夠,因為中文難補過英文。聽你咁講就放心好多,謝謝分享!

SC 的中文比3,4年前深了很多。(特別是K3)
我個人覺太深。

我諗咩St Cat要外補,某D唔使......呢D只係一D唔科學既傳言,個人覺得錯既機會唔細。根本任何私幼都有學生外補,就算唔叫外補,中產家庭既然比得起學費,都會有錢再比小朋友參加興趣班或學多D野。

揀學校,不如就比較下一D實在得多既差異,睇下邊款啱自己多D吧。再講,SC同LH無論係校舍、地點、教學模式、教學編排、老師資源運用、學校活動等,睇黎分別都幾多,無理由咁實在既唔同唔睇,睇D虛無飄渺既理由。

至於學術,SC夠晒啦,佢K1至K3 D教材我睇過晒,若然當中內容全部識晒,包括認晒、讀晒甚至寫得晒D字,識晒明晒教過既野,已肯定比我當年讀小學1年班多,若再有要求真係有D過左火位。

回覆 happygirl1284 的帖子

係每個學期初派.  K1中文字卡有時間表, 家長按時間用, 老師亦有堂上教小朋友用. K2圍繞加強認字, 睇返原來中文有7-8個教材玩(真係簡單的設計), 英文有5個 (有說明大約甚麼時候用). 至於中文程度... 開始覺得有少少深....最近有些字彙我覺得唔需要學, 因為認到都唔明 (例如文員...). 升本地小學其實我唔擔心, 因為我唔會選太谷學校, 唔想大家太大壓力. 同埋最重要培養閱讀, 先可以靈活運用, 唔係認到都唔識用.  功課K2一定比K1多, 每日平均3份.  中英數, 星期五有revision功課, 仲有定期故事延展, 主題延展, 普通話, 親子小冊子....

sala222 發表於 17-12-4 01:20
回覆 happygirl1284 的帖子

係每個學期初派.  K1中文字卡有時間表, 家長按時間用, 老師亦有堂上教小朋友用 ...
..

SC K2及K3已無所謂長駐NET,而係透過grouping,係英文時段分組教學。即假設長駐NET一班30人,利用分group去上英文,就可以15人或更少人一組。

Vanadium 發表於 17-12-1 23:04
係.......故此我只能用不可能同時被收男女拔作比較。

但我估計若男女拔收,唔讀既人應該好少,相信主要只 ...
咁你咁比又好似唔科學喎!你上面都用%去比,但st. Francis又用人數.SC今年用幾多畢業生我唔知,但LH就有38X人.用%計又唔係好低.仲有SC有好多家表係男女拔畢業生,所以好多小朋友都入返男女拔.如有錯請指教.

Cicikiki 發表於 17-12-4 01:56
咁你咁比又好似唔科學喎!你上面都用%去比,但st. Francis又用人數.SC今年用幾多畢業生我唔知,但LH就有38X人. ...

呢個人數問題,其實係要較複雜去諗。LH除15-16年,其餘日子只有380畢業生,咁380人可唔可以同600人咁比較計%呢? 若然LH又收足600人會如何? 又或SC只收最精英既380人又會如何?

肯定,越收得多,越難保証好質素既%,呢個亦係LH採用既策略,唔會不斷開新校,限制收生人數,過數關既interview,保持優質%。

所以,純以%比計,其實未必好公平,人多未必有著數,要睇你收到D咩生。

至於話SC多兩拔畢業生父母,呢個我唔comment,首先無數據斷估,第二係就算父母係兩拔畢業,又唔係計分,我唔敢講一定有著數。

LH係15-16唔知點解收多左學生(480人),咁先好同大校如SC(600人)比較,真正考到教育實力。其實我之前已引用錯左資料,我St Francis個家長group資料正正應係16-17年度小一,當年LH只有15個入讀,相對個group只有幾十個家長,都已有28個來自SC,肯定全校計無論人頭或%都遠高於LH。

不過,任何數據都肯定只係參考,可能LH畢業生唔鐘意St Francis,如15-16年畢業生都幾多入左陳守仁同蔡繼有。

但我相信,如果純講派位,SC一定唔似係比LH差,好大機會更好,但關唔關又話家長係咩名校畢業、又話SC係勁外補,就不得而知,但至少我識果批SC家長唔係咁。

auntie7 發表於 17-12-4 01:32
想請問St Cat 係咪K2 開始冇NET 做班主任?thanks

係,不過我覺得分別不是太大,因為K1雙語,2位老師唔會一齊講野,都係太約一半時間中文,一半時間英文。而K2,個NET有一半時間出現,係英文堂同分組遊戲,而class teacher又會教埋寫英文字同生字。

非常感激大家既寶貴意見!十分感謝!聽完大家意見,可能會選SC棄LH。
個人對男仔可入的龍校興趣不大,所以只報了SC和LH兩間,希望到時KV出result有幸可以Vs。
另,LH未詢問家長去留意向,所以大家不用著急,我不會hold住個位的。哈哈!
‹ 上一主題|下一主題