用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小學就去英國讀?
go

有冇小學就去英國讀? [複製鏈接]

因為喺香港冇小學offer, 老公話不如返英國讀,大家覺得會不會太細?諗住去York, 知唔知邊間學校好?
   0    0    1    0

回覆樓主:

學識中文才過去有著數 !

成年後回港工作,要運用中文,到時好難掌握。

完成小六才往英國 !

除非你一家人無論如何都絕不回頭,只會留係英國啦。更何況只係冇小學 Offer,好多人都係咁。仲有大抽獎,唔需要搞到好似世界末日咁。

細個阿媽都諗過送我過英國,阿爸話咁早去,中文一定唔好,返黎香港想打政府工都唔得。我 d 親戚好早去英國,表姐係 HSBC 高層,以為一輩子都會係英國,結果畀公司調派返香港,成日要返內地公幹,連填張申請表都搞唔掂,同公司 d 員工溝通都有難度。表哥係英國醫院總監,回歸之後想返黎香港醫院做,但係完全唔識睇中文所以告吹。依家到我表姪女,想大學畢業之後返香港跟我表姐,但係同樣完全唔識中文。個個初初都冇諗過返黎,結果依家兩頭唔到岸。

最地限度小六畢業過去。

db7mu23 發表於 17-11-29 07:45
學識中文才過去有著數 !

成年後回港工作,要運用中文,到時好難掌握。

多謝你意見

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 08:22
除非你一家人無論如何都絕不回頭,只會留係英國啦。更何況只係冇小學 Offer,好多人都係咁。仲有大抽獎,唔 ...

多謝你詳盡的解釋,我冇覺得好似世界末日咁,依家都耐心等待大抽獎結果。只係諗下有咩其他option. 自己老公已係人版,3歲過左英國,自己個中文名都唔識寫。同意學好中文的重要。

小學返英國十分好, 不用洗腦

ericby 發表於 17-11-29 09:49
小學返英國十分好, 不用洗腦

這就是兩難啊!

回覆樓主:

同上等大抽獎,之後派得好與不好一樣可去叩門,朋友孩子派喇唦一樣叩男拔門,成績好小二又有機會叩門,另一個朋友孩子德望叩红磚小二成功咗!

WongBoBo 發表於 17-11-29 00:08
因為喺香港冇小學offer, 老公話不如返英國讀,大家覺得會不會太細?諗住去York, 知唔知邊間學校好?
...

完成小六啦。小學offer可能未如你所願,不過既然有英藉,中學可以走人,那麼小學是否入讀首選次選也不太重要,只要開心地在父母身邊學習已經可以

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 08:22
除非你一家人無論如何都絕不回頭,只會留係英國啦。更何況只係冇小學 Offer,好多人都係咁。仲有大抽獎,唔 ...最地限度小六畢業過去。
以過來人身份,絕對贊同,英國並不是想像中咁好,同樣香港亦非咁差,無論如何,留返條後路比仔女。

回覆樓主

其實都認同中文好緊要。
咁係咪小學讀local sch 學中文。中學先去英國。如果小學係hk 國際學校係咪冇咁好?

alovejenbb 發表於 17-12-20 20:58
其實都認同中文好緊要。
咁係咪小學讀local sch 學中文。中學先去英國。如果小學係hk 國際學校係咪冇咁好? ...

如果以學中文為前提,國際學校未必係好選擇喎

WongBoBo 發表於 17-12-21 12:13
如果以學中文為前提,國際學校未必係好選擇喎

都係既,好掙扎唔知邊樣行先好

‹ 上一主題|下一主題