用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 普通話在中學
樓主: muimuimandy
go

普通話在中學

回覆 IloveJJ 的帖子

到成人階段有無用呢個問題,真係要好睇你乜嘢工。以我自己為例,由於母公司的人是煲冬瓜為主,所以同佢哋溝通開會就要一齊煲冬瓜。最初開會時真係講到一舊舊,又普通話又英文夾雜,但開多幾次會,因為細個叫做學過有個底,所以就開始講得順暢,叫做溝通到。但當然,要吹水講日常嘢就差少少啦。

另外,日常生活都會講到,因為自由行多,佢哋會響條街到問路,簡單一兩句都講到的。

回覆 IloveJJ 的帖子

細個學語言既,其實會入咗響腦到,要用時只要唔怕錯厚面皮照講,好快會pick up 到。何況,人在香港,四方八面都可以接觸到國語,唔會因為無講而全部無晒既。

natnatbaby 發表於 17-12-7 19:36
普通話不是考試科目,但是溝通言語。語言由小學最大效,一生受用。我個人覺得學習不是全為考試,如品德一樣 ...
普教中,無可否認普教中對普通話有幫助,但係現實又會影響中文閱讀能力,呢個真係兩難既決定。

王家爸爸 發表於 17-12-6 19:51
複雜啲講,只係熟讀範文係唔足夠既,原因係熟讀範文係文學素養既前置條件。 ...

朱自清肯定無文學素養,他沒讀範文!

skkeung 發表於 17-12-8 16:22

讀卜卜齋,點都要唸番幾百篇範文!

王家爸爸    發表於 17-12-8 18:46

skkeung 發表於 17-12-8 16:22
如果你認為四書五經、唐詩宋詞、古文觀止等等都唔係範文,我都無話可說。只可以話我哋住係唔同既宇宙。

王家爸爸 發表於 17-12-8 18:49
如果你認為四書五經、唐詩宋詞、古文觀止等等都唔係範文,我都無話可說。只可以話我哋住係唔同既宇宙。:joy ...

朱自清是閱讀不是背範文,一天一地!

醒目開學勳章 王國長老

我囡中學 S.3 已經唔使上普通話, 仲有係由小學開始呢科我都只要合格不求高分.

慶幸我囡係小學時最後一批粵教中既學生, 我更加唔會著緊呢科.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

香港好少6年用普通話教中文嘅中學

IloveJJ 發表於 17-12-8 11:04
我既意思係,有學過,但中學無乜用,到成人時係咪都仲有個底?咁睇嚟係都有喎!
...

我上中學時問過校長,少左普通話會不會生疏,因讀左六年普中。校長話不會的,他在香港少講,上大陸演講交流前,睇下普通話劇就pick up返。我也問過囡,她話學識左怎麼會吾記得呢……我觀察她,有時也看普通話劇,u tube ,上大陸去台灣,她全部負責在酒店,餐廳和司機交流。我想由小學左,長大減少抗拒。我自己工作有時要講,是真心好驚聽錯,人地吾明。我覺得主要學好聽講能力,理解力,對學習中文障礙不大。

回覆樓主:

我小朋友小學是普教中和常識,要用普通話做presentation都做得幾好。見她學得甘好,都開心。其實我好想上中學能多學兩年,但很多中學也不會全普教。做present 也用英文,不用普吧!我小朋的case普教中六年,中文語文能力尚可,中上。中文字吾會只識普發音,因為在街上見到的字,電視電影,,朋友交流,其他課堂老師講廣東話,爸爸媽媽幫他温習全部也是廣東發音。他們自然有互換能力。廣東話始终第一語言,她很少吾識發音,反而普通話有些深字吾識發音。

skkeung 發表於 17-12-10 07:46
朱自清是閱讀不是背範文,一天一地!
咪講笑啦,卜卜齋啲範文可以唔駛背?除非佢真係好似 Cam Jansen 咁有 Photographic Memory,可以過目不忘啦!
我無同佢傾過偈,所以唔肯定。

王家爸爸 發表於 17-12-11 09:23
咪講笑啦,卜卜齋啲範文可以唔駛背?除非佢真係好似 Cam Jansen 咁有 Photographic Memory,可以過目不忘啦 ...

背就有文學修養,咁我咪好高?

skkeung 發表於 17-12-11 11:18
背就有文學修養,咁我咪好高?
背就有文學修養既基礎,就好似小學係學問既基礎一樣。你背咗就好似完成小學,算係算有文學修養、有學問,好睇同嘜野人比較。
就好似喺一個盲人既世界,單眼既人已經係睇得最清楚嗰個。

王家爸爸 發表於 17-12-11 11:25
背就有文學修養既基礎,就好似小學係學問既基礎一樣。你背咗就好似完成小學,算係算有文學修養、有學問,好 ...

本未倒置!文學修養是與人生有關,不是背範文得來,仲未明?

skkeung 發表於 17-12-11 15:18
本未倒置!文學修養是與人生有關,不是背範文得來,仲未明?
你即係話學問係同大學有關,不是小學得來,所以可以直接讀大學,真係唔明你既神邏輯!

王家爸爸 發表於 17-12-11 15:21
你即係話學問係同大學有關,不是小學得來,所以可以直接讀大學,真係唔明你既神邏輯! ...

何為修養,都不明!