用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教港島東band 3中學排位
樓主: Jasmine-4711
go

請教港島東band 3中學排位 [複製鏈接]

Jasmine-4711 發表於 17-12-13 19:54
謝謝你的回覆。

顯理將入大專及入大學的%加埋就好過慈幼(截至2015),但如分番開,只計入U(本地及海外), ...
B2或者以下既學校,唔應該淨係睇呢啲,始終數據既水份可以好高,應該睇小朋友實際鍾唔鍾意間學校。

王家爸爸 發表於 17-12-14 10:07
B2或者以下既學校,唔應該淨係睇呢啲,始終數據既水份可以好高,應該睇小朋友實際鍾唔鍾意間學校。 ...

兒子話揀最近屋企那間,唔洗咁早起床上學

Jasmine-4711 發表於 17-12-14 10:10
兒子話揀最近屋企那間,唔洗咁早起床上學
近屋企其實係好事

回覆樓主:

我睇左幾間中学的几年報告,張振興好似衰落緊,由早幾年百多人跌到2015-16年得七十几個学生入讀中一,好得人驚,仲少過某d band 3A。

所以我都唔知佢排位。如張在band 2尾 band 3頭,咁少人報讀……唔明點解?有冇人知?

Jasmine-4711 發表於 17-12-23 20:46

我睇左幾間中学的几年報告,張振興好似衰落緊,由早幾年 ...
差既學生(B3)佢唔要,好既學生(B1)唔會來,中間既學生(B2)因為升中人數跌而去咗B1、B2A學校。B2B、B2C學校係咁,除咗等升中人數上升返,無辦法。

王家爸爸 發表於 17-12-23 22:25
差既學生(B3)佢唔要,好既學生(B1)唔會來,中間既學生(B2)因為升中人數跌而去咗B1、B2A學校。B2B、B2 ...

纯粹和氣地討論下:

1)自行,它可不收band 3,但大抽獎派左band 3生,它也不可拒絕收。如適齡学童少左,政府會派少d俾band 2尾校,令band 3校可“吊鹽水”不至殺校?

2) 2015-16年,張振興收左99人(自行加抽奖),但只有约75人真正入讀,既24人跳了船。以往此校冇咁多人放棄。有咁多band 2中/上或直資位俾佢地叩?港島官津band 2 A/B相信收唔到24個叩門位,仲係band 2尾生叩門。那24個跳船的會去咩学校?七月都冇咩位叩,除了冷門直資或收唔夠人的band 3校(後者冇咩可能,自降一级)??

Jasmine-4711 發表於 17-12-24 10:46

纯粹和氣地討論下:
其實你覺得原因係嘜?
講真,我無嘜研究下游學校。

王家爸爸 發表於 17-12-24 11:15
其實你覺得原因係嘜?
講真,我無嘜研究下游學校。

我都唔知,係你最近教我去睇報告的,先多謝你。我係初哥,只係纯粹講出來睇下有冇人知係咩原因……張振興一向冇公佈DSE成績,所以升跌都唔知。
去過open day,好似睇体育表演咁,睇完一样運動睇第二样,冇talk介绍學校,冇提除左運動仲有咩其他活動。

而我個仔,佢只重視小食部有咩食,叫我影低餐牌,及視察厠所乾唔乾淨……俾佢自己揀中学就……

Jasmine-4711 發表於 17-12-24 11:28
我都唔知,係你最近教我去睇報告的,先多謝你。我係初哥,只係纯粹講出來睇下有冇人知係咩原因……張振興 ...
我覺得揀下游學校比較複雜,唔可以好似揀B1學校咁先睇成績,後睇其他。
揀下游學校應該先確定小朋友唔會學壞,所以有啲宗教信仰會好啲,然後睇活動。讀書唔成既小朋友,如果有活動可能令佢哋可以專心玩(運動、音樂、藝術等)學壞既機會都細啲。

Jasmine-4711 發表於 17-12-24 11:28
我都唔知,係你最近教我去睇報告的,先多謝你。我係初哥,只係纯粹講出來睇下有冇人知係咩原因……張振興 ...

其實我是普通家長一個,有個仔;以普通家長心態答,我會估(派入去計):
1. 張振興男校嘛,晤係真係人人想讀男校(我仔晤會想先)。
2. 若家長晤計成績,叩間近屋企啲仲好。
3. 若家長計成績,可能叩下培僑同漢華吧。一間叫成績公開啲、另一間叫有機會讀英文班。

mamee 發表於 17-12-24 11:56

其實我是普通家長一個,有個仔;以普通家長心態答,我會估( ...
講得啱,讀下游學校,近屋企好緊要,方便照顧。
但係,培僑應該唔會收B3學生,B2C都機會唔大。漢華唔會好得過張振興。另外,B3學校讀英文班未必係好事。

其實我是普通家長一個,有個仔;以普通家長心態答,我會估( ...

直資唔係一早面試(有些12月已係second in或收左学生)及收生咩?

到七月派左位,直資仲有叩門位?成績好的校已冇位,成績差係人都收的,不如唔叩,悭番d錢。

漢華是band 3? 我冇research過……

為何男仔不想讀男校?

因為怕打交?

因為冇女仔拍拖?

Jasmine-4711 發表於 17-12-24 13:25
為何男仔不想讀男校?

因為怕打交?

我個仔好文靜、運動細胞0,讀男校好易成異類。

Jasmine-4711 發表於 17-12-24 13:19

直資唔係一早面試(有些12月已係second in或收左学生) ...

Band 1直資就話一早收滿,去到band 2中尾的直資,放左榜仲會收部分學生,不過去到呢個時間,當然學校亦會揀人。

王家爸爸 發表於 17-12-24 12:26
但係,培僑應該唔會收B3學生,B2C都機會唔大。漢華唔會好得 ...

Band 3學校英文班,未必好事 -》認同

張振興有TALK呀!! 12月17日呀麻, 我地係咪去同一個??
希望每天開心渡過 ;-)

本身是男校收生已經無左女仔可以收, 仲要有D人係唔鍾意讀男校, 我覺得呢D都令佢收生不足.
張振興都有一班英文班架.  

派左唔想讀可能去左叩D BAND 2中-尾例如慈幼/嶺南衡怡/李潤田/黃鳳翎呢類.  

王家爸爸 發表於 17-12-24 12:26
但係,培僑應該唔會收B3學生,B2C都機會唔大。漢華唔會好得 ...
BAND 3學校讀英文班會點架??

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果我無估錯,應有b3生派到入慈幼。家長心態1:  爛船都有3分釘,點都係百年老校。所以b3揀慈幼唔揀張振興,唔出奇(無認真研究兩校公開試水平,估計慈幼會透明度高d)。況且又係家長迷思:教會學校學生起碼乖d
又係家長迷思2: 直資馨香過津校,所以揀漢華都唔揀張振興。
‹ 上一主題|下一主題