用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教港島東band 3中學排位
go

請教港島東band 3中學排位

小六成績下跌,請教港島東band 3中學排位:  男仔
我個人估計較好的:
福建(小西灣), 嶺南, 嶺南衡恬, 李福慶, 筲官東,

我個人估計較差(但至少填10個位)

聖貞德,桂華山,mun僑,協同,馬登,文理

12月週六太多開放日撞期,要選去邊間,亦想知將來填表先後次序

謝謝.

elbar    發表於 17-12-24 12:36

筲官東應該唔係band 3

Band 3A
聖貞德中學

Band 3B
中華基督教會桂華山中學
北角協同中學
閩僑中學

Band 3C
伊斯蘭脫維善紀念中學
聖公會李福慶中學
明愛柴灣馬登基金中學
慈幼英文學校(中學部)

路過講兩句。我小朋友不是港島東,不過當年選學校時,"伊斯蘭脫維善紀念中學"有借位到我果區。當時老師點名呢間學校,無心歧視,但話佢係回教,同學校會比較多南亞人仕,叫我哋如果無心理準備的話就唔好揀呢間學校。

52806cm 發表於 17-11-30 14:58
Band 3A
聖貞德中學
慈幼3C? 聖貞德3A?

王家爸爸    發表於 17-12-3 16:58

leafun 發表於 17-11-30 15:23
路過講兩句。我小朋友不是港島東,不過當年選學校時,"伊斯蘭脫維善紀念中學"有借位到我果區。當時老師點名 ...
脫維善我眼見呢幾年都冇華人讀,早十年八年都仲有。

Jasmine-4711 發表於 17-11-28 17:28
小六成績下跌,請教港島東band 3中學排位:
我個人估計較好的:
福建(小西灣), 嶺南, 嶺南衡恬, 李福慶, 筲官 ...

我會咁排

嶺南衡
福建(小西灣) = 筲官東,
嶺南 =李福慶= 文理
聖貞=桂華山=閩僑=協同,

馬登(可放最後)

其實仲有寶血(如果係女)

52806cm 發表於 17-11-30 14:58
Band 3C
伊斯蘭脫維善紀念中學
聖公會李福慶中學
明愛柴灣馬登基金中學
慈幼英文學校(中學部)

慈幼應該唔係 Band 3C,我估大約 Band 2B / 2C另外,東區仲有間叫張振興,大約 Band 2至Band 3

回覆樓主

不好意思,路過一問東區間衞理中學係band 幾,謝謝

Jasmine-4711 發表於 17-11-28 17:28
我個人估計較好的:
福建(小西灣), 嶺南, 嶺南衡恬, 李福慶, 筲官 ...
老實講,揀 Band 3 中學同揀 Band 1 中學唔同,揀 Band 3 中學排名唔重要。原因係:
第一,讀 Band 3 中學,首先要唔好學壞,成績差大啲後悔自然會更努力,人學壞咗好難返轉頭。
第二,Band 3 中學一般透明度都唔高,尤其係成績,唔好相信任何排名,應該自己去了解清楚。

Beazel 發表於 17-12-3 14:01
不好意思,路過一問東區間衞理中學係band 幾,謝謝
大約 Band 2A,唔差。

王家爸爸 發表於 17-12-3 16:53
大約 Band 2A,唔差。

謝謝

我個人估計較好的:
其實唔需要入學講座去,平時返學、午飯、放學時間,喺學校附近觀察,可能更準確。

twotwoshing 發表於 17-11-30 16:34
慈幼3C? 聖貞德3A?
睇咗慈幼啲文集,應該最少有 Band 2B 水平:
http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/26/Essays/2014No15.pdf
http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=26&pageId=44&nnnid=41

王家爸爸 發表於 17-12-3 17:03
睇咗慈幼啲文集,應該最少有 Band 2B 水平:
http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/26/Essays/2014No15.pdf
...
慈幼響未母語教學之前曾經都係一間band 1 學校....後黎一比人訂立做中文學校,即刻跌哂....

cpychung 發表於 17-12-5 01:01
慈幼響未母語教學之前曾經都係一間band 1 學校....後黎一比人訂立做中文學校,即刻跌哂.... ...
慈幼會當年配合政府,令到慈幼、鄧鏡波都跌咗。

我個人估計較好的:

如果男仔,仲有張振興

王家爸爸 發表於 17-12-5 09:30
慈幼會當年配合政府,令到慈幼、鄧鏡波都跌咗。

王家爸爸:

我想請教,近兩年已冇人post DSE及入U%(如不計大專) 上EK.有些校直情唔想俾人知。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&page=1#pid42609300

我睇以前EK link ,2012-2015入U 率(不計大專)去決定學校(師資)排位。校風好不好可排完位再篩走。

以上幾年,慈幼入U(本地加海外)及DSE成績年年都好過顯理(顯理大學加埋大專先高得過慈幼),李潤田低一倍有多,張振興同嶺南衡怡冇公佈資料添。我唔知近兩年有冇變動,你覺得顯理,慈幼,李潤田,張振興及嶺南衡怡应点排法?

後3者是否band 3?有朋友話張振興校風及成績而家差過嶺南衡怡,是否真的?
謝謝!

ps.兒子怕普教中out左福建(小西灣),

Jasmine-4711 發表於 17-12-13 18:39
王家爸爸:

我想請教,近兩年已冇人post DSE及入U% 上EK.有些校直情唔想俾人知。
幾間裡面顯理比較好,其他都差唔多,需要睇適唔適合小朋友既性格。
個人睇法係,B2尾、B3學校,首先要校風好,小朋友唔好學壞,通常(只係通常)有宗教信仰既學校會好啲,有多啲家校合作同活動既亦好啲。
另外,B2尾、B3學生,通常都係唔適合香港現有既教育制度,唔少其實好有創意、想像力,所以揀B2尾、B3學校,除咗校風好外,就係唔好握殺咗小朋友既創意、想像力。
因為間間學校既情況唔同,所以其實反而應該更需要花時間同小朋友一齊去睇學校。

王家爸爸 發表於 17-12-13 18:59
幾間裡面顯理比較好,其他都差唔多,需要睇適唔適合小朋友既性格。
個人睇法係,B2尾、B3學校,首先要校風 ...

謝謝你的回覆。

顯理將入大專及入大學的%加埋就好過慈幼(截至2015),但如分番開,只計入U(本地及海外),慈幼廿十幾%,顯理得十几%。但這兩年冇人再post,唔知有冇改變。