用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Grade 8 piano exam 每天練習時間
go

Grade 8 piano exam 每天練習時間 [複製鏈接]

my kid 有好多活動....跟本沒時間練習...上次報左撞期,所收absent ....
請問你地仔女平均每天練多久呢?
thanks
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我小朋友考 Grade 8 時, 每日大約練一個鐘

唔日日練,咪練足2年多先考囉。一分耕耘一分收穫。

能夠從開始每天都練習、理應問題不大、若然每天花上一小時、AT也無不可、當然還要看教的能夠給孩子些甚麼!
現今孩子忙可以理解、主要還看主力放在那兒.........要求各有不同、好好安排。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主:

~~~~

回覆樓主:

我家姐個女個鋼琴老師二級嘅時候已經話要練每日45分鐘,我估8級起碼一個鐘頭走唔甩

回覆樓主:

視乎想拿甚麼分數,如果是有㸃期望的,臨考前兩個月剩練scale每日花30分鐘都未練完,要分2-3日才可練晒所有.
相對其它樂器鋼琴的scale好似最多

ky_lung 發表於 17-12-10 17:26
我家姐個女個鋼琴老師二級嘅時候已經話要練每日45分鐘,我估8級起碼一個鐘頭走唔甩
...
最理想當然係咁,但好少學生做到。佢地一星期3次,每次好認真練到30分鐘,我已經好開心。(記住係有效率同認真練30分鐘)

回覆樓主:

其中一首歌彈三次,另兩首有時間就彈一次或抽頁數彈,睇時間,scale抽練,平均每日二十至三十分鐘,每星期四至五日

歌熟後每首一次,會抽段彈兩三次,scale都係抽彈,每日十五至三十分鐘

由教開始應該用咗九個月至一年

巳考完
‹ 上一主題|下一主題