用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開心分享,一星期 £30 膳食費之謎
go

開心分享,一星期 £30 膳食費之謎

前日阿媽問起,超市買咗幾多野,然後問點解可以 £20 有找。(因為我吞咗 £20 入落地下戶口)

剛剛星期六去買,除預買垃圾袋、洗潔精、海綿,食物總數 £11.65。
星期一二午飯係學校 Starbucks 解決,盛惠 £ 11.50,星期三因為夜晚上堂,醫肚餓買 Starbucks Cupcake £1.90。然後因為星期六買嘅蔬菜唔夠食,再買蘑菇西蘭花共 £1.75,牛奶一星期一瓶,£1。

得出總數 £ 27.8。

提前係之前已經買定麵食,一包一公斤裝,夠食兩個月。

其實可以再平 d,行遠 d 有 ALDI,價格會更低,Sainsbury's 已屬高檔。同埋可以唔食 Starbucks,咬三文治算,不過我又唔想食三文治咁陰功。

1998Ruby1998 發表於 17-11-27 17:51
前日阿媽問起,超市買咗幾多野,然後問點解可以 £20 有找。(因為我吞咗 £20 入落地下戶口)

剛剛 ...

真係好慳,但要有足夠營養啊!

回覆 亮燈 的帖子

有水果有菜有肉,仲好營養過係香港

1998Ruby1998 發表於 17-11-27 17:51

剛剛 ...

樓主,雖然節儉是美德,但這樣過份地節儉卻不敢恭維。我覺得營養均衡更為重要,搞垮了身體得不常失啊!身為父母的我,如果看到我的子女這樣慳儉,我反而不會開心。

回覆樓主:

如一日三歺使費就太少,同亮兄講一樣有營養,用於増高,補充energy等,見有時早起估好似睡得差D,要煲吓湯水,多做運動,女人唔補好易X

回覆 PenguinQQ 的帖子

營養 OK 架,其實如果認真計的話,卡路里應該超曬標。同埋好夠食,尤其係肉,有時候因為過期要格硬食埋佢。

1998Ruby1998 發表於 17-11-27 17:57
回覆 亮燈 的帖子

有水果有菜有肉,仲好營養過係香港

咁就叻喇!又平又有營養。

1998Ruby1998 發表於 17-11-27 18:17
回覆 PenguinQQ 的帖子

營養 OK 架,其實如果認真計的話,卡路里應該超曬標。同埋好夠食,尤其係肉,有時 ...

你太叻女 ,我相信我個女唔會咁慳。 足夠營養,多菜少肉 有水果 就可以 , 大假期返來香港食好西 !

剛剛 ...
你好犀利,用咁少錢。見到你無點買肉類、魚及蛋,發育時期蛋白質好重要,雖然要慳但都唔好唔照顧身體。

回覆 demio 的帖子

我唔多食蛋,因為要用油煎(唔鍾意食烚蛋),我特登冇買油,全部水煮,鹽糖都唔落。我有食三文魚,不過唔係個個禮拜食,只有放大假先買。因為肉類,尤其魚好容易過期,擺 2-3 日就唔新鮮,但係每盒肉類份量都好多,為左唔好浪費經常要格硬食。加上忙同埋超市比較遠,一星期只去一次,盡量要買 d 可以擺 4-5 日嘅野。

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 07:25

我唔多食蛋,因為要用油煎(唔鍾意食烚蛋),我特登冇買油,全部水煮,鹽糖都 ...
明白。我都係英國住,但見你用GBP30 一星期真係好慳。唔可以完全唔食油呀,對皮膚都唔好!魚你唔好買一盒盒的,去 Fish Counter 買,買一塊三文魚一開二,今日食半塊,另外個半塊可以放冰格(如有),咁咪唔怕壞囉。蛋你可以煮麵時打落湯度,都好味咖。

我冇冰格,已經被其他人 d 麵包、pizza 佔用曬,所以唔夠膽買咁多肉。
冇試過 Fish Counter,搵日試下先...

節儉之餘記得要有足夠營養呀,蔬果肉類奶樣樣都要有啲,油份對身體都有作用架.有病痛醫藥費仲貴.

回覆樓主:

太慳啦,你間中要買下牛肉雞肉,唔好吃咁多麵,煲饭吃才正氣養胃,飲食一定要有油。

回覆 emmafish 的帖子

唔知點解,由細到大食飯會好唔舒服,半夜容易肚餓。可惜冰櫃冇位,否則我都會買 d 餃子。而我唔食得牛肉,腸道過敏。雞肉海鮮有買,不過唔常食。

回覆樓主:

湯水好重要有空煲大家飲,缺乏引至氣血不足及臓腑問題!簡單紅棗木耳湯或红薯紅棗湯可補血防心悸失眠!

朋友剛去完英國回來,發現物價很貴,唔想個仔冇營養,所以加咗呀仔零用錢£850 一個月,不包租金,做呀媽的,只想孩子健康快樂成長。以前後生時,我們都好慳,到年紀大了,想法已不一樣。樓主這樣節儉只是人生的一部份,到你大D,就可以同仔女分享這種經歷。