用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳b1c 中學
go

將軍澳b1c 中學

將軍澳b1c 有邊幾間及校風如何?

將軍澳四間最好既應該都係B1B、B1C之間,校風無大問題,亦都無嘜負面新聞。

回覆樓主

B2a 又有邊幾間?

kwankwanchun 發表於 17-11-27 23:08
B2a 又有邊幾間?
仁濟王華湘

maggieswyam 發表於 17-11-28 10:16
仁濟王華湘

校風同老師好嗎?

kwankwanchun 發表於 17-11-28 13:31
校風同老師好嗎?
要問用家, 只知校風嚴謹及幾谷

回覆樓主

有冇人知去人王華湘收左幾多band1?
B1囝,本來想放係乙二做保險線,但有人話王華湘升左,做唔到保證線!

joanray 發表於 17-11-30 13:53
B1囝,本來想放係乙二做保險線,但有人話王華湘升左,做唔到保證線!
...

B1生選王是會比b2生收先

joanray 發表於 17-11-30 13:53
...
仲係B2A,但係無可否認學校補底做得唔錯,所以合格率高。但是4率離開B1仲有段距離:
http://www.ychwwsss.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=6172&article_id=30590

王家爸爸 發表於 17-11-30 14:11
仲係B2A,但係無可否認學校補底做得唔錯,所以合格率高。但是4率離開B1仲有段距離:
http://www.ychwwsss.e ...

王係咪好過哂官塘d b2中學?我嫂好似對王幾有興趣......

王家爸爸    發表於 17-11-30 18:56

bb鼠 發表於 17-11-30 16:12
王係咪好過哂官塘d b2中學?我嫂好似對王幾有興趣......
除九真外, 王可能係全九龍成績最好既B2中學

王前幾年其實成績都唔差, 但英文科成績一直低過全港平均, 今年連英文都達標, 如果保持到有機會追上將官/蒙民偉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-11-30 14:11
http://www.ychwwsss.e ...

TKO band 1 學生多過band1 位,扣除跳船人數,應該都唔夠分。
所以估緊多唔多band 1人去左b2既王華湘,總好過因為random number唔好,唔知派左去邊

hkpapa852 發表於 17-11-30 16:21

王前幾年其實成績都唔差, 但英文科成績一直低過全港平均, 今年 ...

咁姐係佢如果無機會入官塘b1但有機會入王
不過應該自行都好多人爭

joanray 發表於 17-11-30 16:23
TKO band 1 學生多過band1 位,扣除跳船人數,應該都唔夠分。
所以估緊多唔多band 1人去左b2既王華湘,好 ...

以我所知唔係b1學生排b2中學的話會派俾b1先?
即是你b1生乙一至四選4大英中,乙5才王,而b2學生乙一王的話,是派你先?

hkpapa852 發表於 17-11-30 16:21

王前幾年其實成績都唔差, 但英文科成績一直低過全港平均, 今年 ...
其實已經唔錯,英文差啲啲都無辦法,始終係中中。

b1生乙二選王華湘真係太早投降。不過如果係邊緣人,即係老師估係b1c,但實際係b2a,咁排法就會出事

Chenglc 發表於 17-11-30 22:59
b1生乙二選王華湘真係太早投降。不過如果係邊緣人,即係老師估係b1c,但實際係b2a,咁排法就會出事 ...

如果邊沿人乙一就要王,不過應該超多b2生搶

Chenglc 發表於 17-11-30 22:59
b1生乙二選王華湘真係太早投降。不過如果係邊緣人,即係老師估係b1c,但實際係b2a,咁排法就會出事 ...
如果實際係B2A,好簡單,只好乙一選王華湘。

王家爸爸 發表於 17-12-1 09:02
如果實際係B2A,好簡單,只好乙一選王華湘。

如果係B1, 乙二放王華湘可以止蝕嗎?

係可以止蝕,不過如過b2生可以抽到,咁b1生無需太早投降,乙二/三可以繼續放b1校,希望可執到死鷄。早幾年睇EK有人乙六抽入將官