用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,,,,,,自行一, 二
樓主: honeyki
go

求賜教,,,,,,自行一, 二  

artroboy 發表於 17-11-28 11:01
係香港咁畸型又短視既社會先會咁。坊間大把所謂鋼琴八級,原來只學過幾首考試歌,換一個模式,已經話唔識 ...
唔單止鋼琴,其他好多樂器都係咁,為考試而考試,果3隻歌滾瓜爛熟,但一到sight reading係全部炒哂,我敢講大多數人唔合格都係因為sight reading差

artroboy    發表於 17-11-28 15:27

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 10:54
你呢個真係好問題,今年阿女同學鋼琴演奏級去了DGS,似乎係好有優勢,但同學叻嘅程度係入到演藝學院學果隻

D學校成日都要人學樂器,(我女間小學同中學都要學,音樂考試要計分),但成日都話唔計鋼琴(好在呢兩間都計),除咗方便揀人入樂園之外,我諗唔到唔計鋼琴的理由⋯⋯

其實學音樂都係陶冶性情,或者想小朋友多一項技能,做乜唔計鋼琴啫?學校呀學校...你哋知唔知鋼琴係世上最難演奏的樂器之一?
"除咗方便揀人入樂園之外" < 呢個已經係一個好好既理由. 收學生除咗要成績好, 提升學校軟實力都係好重要, 樂團係其中之一.

唔係到而家仲以為"有教無類" ? 呢啲留返二三線去做啦, 啲 top tier 有朵唔係做呢啲嘢的.

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 11:08
咁我又唔知道.......
.

有小提琴又唔同晒,始終鋼琴用於升中係蝕底D~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-28 11:17

os_ecu 發表於 17-11-28 11:14
"除咗方便揀人入樂園之外" < 呢個已經係一個好好既理由. 收學生除咗要成績好, 提升學校軟實力都係好重要,  ...
你唔好咁講,我女間中學係計鋼琴,學術上也叫做有教無類,唔係間間學校都好似你諗到咁嘅

honeyki 發表於 17-11-28 11:10
回覆 artroboy 的帖子

其實九華真係好BUY 個校園, 大大足球場, 泳池...... ......
試下DBS啦,到時考到先再考慮,你囝囝有機會架,唔好放棄任何一個機會

os_ecu 發表於 17-11-28 11:14
"除咗方便揀人入樂園之外" < 呢個已經係一個好好既理由. 收學生除咗要成績好, 提升學校軟實力都係好重要,  ...

Top Tier唔會有教無類,似乎你有密料可以爆,爆D堅料分享吓,估既就可以唔使了~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 11:18
試下DBS啦,到時考到先再考慮,你囝囝有機會架,唔好放棄任何一個機會

同意,唔試係零機會,試到又得先可以諗,亦可以唔諗~~~

honeyki 發表於 17-11-28 09:39
回應: 王家爸爸

------- DBS 機會大唔大唔重要,反正50蚊,當買個機會、買個經驗、買個指標,一舉三得。如 ...
我既意思係,如果DBS都唔收,其實都唔好諗LSC。如果DBS收,有獎學金既話,讀亦無妨;無獎學金,如果唔讀,可以考慮LSC。

王家爸爸 發表於 17-11-28 11:38
我既意思係,如果DBS都唔收,其實都唔好諗LSC。如果DBS收,有獎學金既話,讀亦無妨;無獎學金,如果唔讀, ...
多謝各位意見, 一於試吓....... 收先算....當見識......

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-28 11:49

我既意思係,如果DBS都唔收,其實都唔好諗LSC。如果DBS收,有獎學金既話,讀亦無妨;無獎學金,如果唔讀, ...

有獎學金,係我就諗DBS了,若學費不是主因,都係㨂DBS。DB仔個人認為仲醒目D,又可能我見識少,亦係靠估~~~

os_ecu 發表於 17-11-28 10:36
如堅係叻仔, 得 九華 未必真係甘心的. 自己要諗清楚.  

呢啲公開forum大家互不相識 個人傾向有碗話碗, no  ...
咁你请问会建议樓主自行報边兩间?等我学下野

到DBS话收,LS都已知大概结果。

kkhon 發表於 17-11-28 12:39
咁你请问会建议樓主自行報边兩间?等我学下野

講叻仔一定首選去 QC,再唔係就 SJ ,喇叭, DB 之類。有財力嘅會諗 SPCC。

btw, 你仲有小朋友跟尾咩 ?

王家爸爸    發表於 17-11-28 14:50

os_ecu 發表於 17-11-28 12:48

講叻仔一定首選去 QC,再唔係就 SJ ,喇叭, DB 之類。有財 ...

QC, DBS 和 SJC,引用樓主case,昜入過LSC ?

咁連樓主相關既ECA都無,又可以㨂邊D會適合? ~~~

講叻仔一定首選去 QC,再唔係就 SJ ,喇叭, DB 之類。有財 ...
冇,学下点去做專家

mcl203 發表於 17-11-28 11:20
Top Tier唔會有教無類,似乎你有密料可以爆,爆D堅料分享吓,估既就可以唔使了~~
...

都係 以訛傳訛, 聽返嚟嘅唧。
forum 嘅嘢不必認真。

各位家長,記住呢度係 zero accountability 㗎

kkhon 發表於 17-11-28 12:52
冇,学下点去做專家

級3內可能仲未算叻仔,考LSC都係抆~~~

os_ecu 發表於 17-11-28 12:55
都係 以訛傳訛, 聽返嚟嘅唧。
forum 嘅嘢不必認真。

終於理解你既分享,謝~

mcl203 發表於 17-11-28 12:56
級3內可能仲未算叻仔,考LSC都係抆~~~
我好奇怪我识果d仔都冇樓主仔咁叻都自行入到,LS自行有成7X个位,"叻仔"係咪真係咁難入?而收的7X人又係咪真係个个级三同overall?

重有一個細仔....