用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,,,,,,自行一, 二
樓主: honeyki
go

求賜教,,,,,,自行一, 二  

mcl203 發表於 17-11-27 20:55
LSC 和 WYK 個校園又真係對男仔幾吸引既,仲有 DBS ~~~
QC都唔細,附近又有唔少運動場。

王家爸爸 發表於 17-11-27 20:50
印象中佢哋無足球隊,只有足球興趣小組,玩玩下,所以未必係。而且佢哋只有幼童軍訓練,無童軍領袖訓練。

...

我意思係呢間算唔算名校?

mcl203 發表於 17-11-27 20:47
SJC 有無大大個校園先,泳池都無~~~
楼主的仔玩tennis,九华有埋網球場

mcl203 發表於 17-11-27 20:47
SJC 有無大大個校園先,泳池都無~~~
但有古跡同豪宅

honeyki 發表於 17-11-27 16:30
回覆 mw7183 的帖子

實在過獎, 其實佢不是太喜歡讀書, 最愛睇書同玩魔方, 所以如果齋讀書, 冇活動的學校,  ...
咁都頭三內

honeyki 發表於 17-11-27 15:40
小兒在灣仔地區名校就讀小六, 呈一及呈二, 排全級二, 三, 是prefert, 足球隊, 朗誦隊, 達6級鋼琴, 有交流生 ...
小學生既交流生係點㗎?

artroboy 發表於 17-11-27 21:07
我覺得算 因爲我識得個主任

artroboy 發表於 17-11-27 21:07
廿年前其實好出名,曾經英文、數學都好勁,曾經成個奧數隊自行入QC,曾經係港島區名校。不過都係曾經。

artroboy    發表於 17-11-28 08:03

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-27 21:35
我覺得算 因爲我識得個主任
同個主任有咩關係?

王家爸爸 發表於 17-11-27 17:55
好睇「地區名校」係邊間,如果係軒小,不如唔好諗咁多,專心諗QC。
如果係華小呢?

honeyki 發表於 17-11-27 16:12
其實阿仔比較鍾意運動, 特別是網球(已入網總 - 青訓班), 所以想找一間運動較出式的學校, QC比較讀書, SJC雖 ...

我仔仔都有打網總青訓班多年,LSC tennis 校隊名額好少,他那級的兩位tennis team 成員,是港青成員。未入LSC 之前,已經常出國打比賽。如你仔仔想中學發展運動,建議選其他學校,如港華,九華。

除了運動,LSC還有很多校內和校外program可以join, 例如HKU Spanish course, 科大資優課程,exchange program.

我女兒今年P. 5, 讀九龍塘某私校,她今年會參加學界田徑,乒乓球,足球比賽,其實她運動一般,因為校內競爭不大。在LSC, 如非在某運動項目方面很優秀,代表學校出賽機會很低。

現在開始替女兒選中學,都諗緊HY, GH or 九龍城Band 1 好。大池小魚或小池大魚,最主要適合小朋友。

回覆 suetyim 的帖子

早晨各位, 實在感動咁多回應, 多謝哂....

回應Suetyim:

"想中學發展運動,建議選其他學校,如港華,九華。"---------因為LSC tennis 校隊名額好少, 所以吾好LS....Right?, 免浪費一個自行位

回應 Artroboy:

小學生既交流生係點㗎------------- 跟學校去了三次交流團, 探訪學校社團有服務經驗.

回應os-ecu:

呈一呈二
級三內有優勢, 操行係都係 A ? 如有更好…………….. 操行係 A
風紀, 足球隊, 朗誦隊 : 普通 service, 無特別優勢............... 明白
級琴 (無丁又係無乜優勢, 有無校際 place ? 有都好啲) 神校琴唔算特長 ……..明白
KEY = KET ? (KET
無丁不提也罷, 起碼都 PET) ………….. 明白
交流生經驗, 童軍領袖   : 係咪學校選拔 ? 如係可提, 有啲優勢……………. 是學校選拔
學業獎, 繪圖比賽第一 : 係咪地區性 ? 如係有啲優勢 ………….. 香港紅十字會
面試
英文普通話對答流利否 ? both okay, 有啲優勢 ……………….. 可以

Overall :
九華okay, 喇叭泯啲. ……………….. 如果係九華都好滿意啦

honeyki 發表於 17-11-28 09:10
回覆 suetyim 的帖子

早晨各位, 實在感動咁多回應, 多謝哂....
你放心去試LS,我仔小學入的學生有d吾係級三,甚至係級1X,LS中2全面的醒目仔!

kkhon 發表於 17-11-28 08:27
如果係華小呢?
情況更糟糕,所以港華同佢哋脫鉤係自救既最好方法。睇返學校本年度既升中資訊應該略知一二:
http://www.puawyps.edu.hk/other/s1/s1.html

2jkidsfather    發表於 17-11-28 10:06

王家爸爸 發表於 17-11-28 09:21
情況更糟糕,所以港華同佢哋脫鉤係自救既最好方法。睇返學校本年度既升中資訊應該略知一二:
http://www.pu ...
叻的學生又跳船,昔日華小爭崩頭入,如果真係被離棄確令人唏噓!

回應: 王家爸爸

------- DBS 機會大唔大唔重要,反正50蚊,當買個機會、買個經驗、買個指標,一舉三得。如果DBS收,LSC機會大,如果DBS唔收,LSC機會都唔大

-------即係....如果DBS, LSC 2ndinterview (但冇乜暗示), 是否要放棄LSC大抽獎, DBS ? 其實除了$$$$, 兩間學校有冇大分別, DBS 學生的層次是否高一級 ??  自問本身不是什麼有$$人, 只是普通家庭, 怕DBS太貴族化......

kkhon 發表於 17-11-27 18:50
可能我見识少,如果地区名小成绩top3+乐器(不计鋼琴)8级拎丁/diploma +体育学界有排名/地区性獎+学術獎,呢 ...
咁樓主叫大家俾下意見, 咪跟佢提供既資料 judge 下囉,

呢個世界當然無十項全能週身刀張張利架啦.

話時話, 真係有聽過有老師講 ABRSM 拎 pass 俾人睇低一線. 可能提供得既都係 Merit 以上啩.

回覆 os_ecu 的帖子

其實好擔心自一, 自二太進取, 跌落大抽獎,,,,, 阿仔一向冇抽獎命,...

DEL

honeyki 發表於 17-11-27 16:48
One more question please,
LS Second interview, 請問父母是否要同校監(外國人)傾計 ??  是否要全英對答 ? ...
yes