用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,,,,,,自行一, 二
樓主: honeyki
go

求賜教,,,,,,自行一, 二  

mcl203 發表於 17-11-28 12:51
QC, DBS 和 SJC,引用樓主case,昜入過LSC ?

咁連樓主相關既ECA都無,又可以㨂邊D會適合? ~~~
有可能,因為LSC未必有QC、SJC咁熟識港島區學校。

王家爸爸 發表於 17-11-28 14:47
我覺得間間B1傳統名校都差唔多。
補得住?...."可能我見識少,亦係靠估" ~~~

王家爸爸 發表於 17-11-28 14:52
有可能,因為LSC未必有QC、SJC咁熟識港島區學校。
這一點也是我較擔心的, 因為過往好似冇同學考過LSC, WKC之類的九龍校, 所以如果我報, 應該是開先河......  
請教王家爸爸, 如果自一選WYK, 自二選QC, JSC or WYHK 較好呢(灣仔網) ??

kkhon 發表於 17-11-28 13:30
談吐超班都要有番咁上下成績架,我朋友的仔黎緊升中,係足球港隊把囗talk得下,但B2-B3成績想入LS,SJC同九華,你話得吾得吖?佢老豆想佢讀名校喎!
我諗B2成績連喇叭自行 interview 既機會都無, 談吐超班都只可望門輕嘆了.

mcl203 發表於 17-11-28 13:29
一個半個又唔代表一定係成績超班喎,用入左一個去假設就係級一,又ECA非考慮因素之一,是否係適當既評估? ~~~
555, 睇嚟嚮你閣下眼中, EK 全部人全部嘢都要經過精密既計算,過咗 peer review 及出版於學術期刑後先可以 post 出嚟既。 明白

咁你當我 "估"下嘢囉.

chun媽 發表於 17-11-28 14:15
我只能說以我校所見到成功入讀LS的例子,同大家分享,我仔小學能入讀LS的同學大部分都係
多謝分享 !

os_ecu 發表於 17-11-28 16:56
555, 睇嚟嚮你閣下眼中, EK 全部人全部嘢都要經過精密既計算,過咗 peer review 及出版於學術期刑後先可以  ...

你未講明係估,我信晒你有親身體驗㗎~~~

os_ecu 發表於 17-11-28 16:50
我諗B2成績連喇叭自行 interview 既機會都無, 談吐超班都只可望門輕嘆了.
LS全in 我諗佢操行同成績冇吾合格都會比見掛,好想試下,我都吾知比咩意見咯!

os_ecu 發表於 17-11-28 16:50
俾個實例你估下...(人名唔講啦)...最近學界游泳破紀祿學生由LSC轉去DBS
佢係非喇小生...你估吓佢洗唔洗面試入LSC ~~~

mcl203 發表於 17-11-28 17:29
俾個實例你估下...(人名唔講啦)...最近學界游泳破紀祿學生由LSC轉去DBS
佢係非喇小生...你估吓佢洗唔洗面試 ...
破紀祿 > 呢樣咪等同於面試囉.

os_ecu 發表於 17-11-28 17:43
破紀祿 > 呢樣咪等同於面試囉.

點解呢? 破紀錄係中學喎~~~

我兩個仔都係跨區外來生入,外來嘅同學仔乜階層都有,乜背景都有..佢哋絕對唔系十項全能,樣樣頂班,但佢地都比較積極自信,堅毅硬淨,勇於面對挑戰。咪就係佢哋揾嘅喇叭仔特質

honeyki 發表於 17-11-28 15:49
這一點也是我較擔心的, 因為過往好似冇同學考過LSC, WKC之類的九龍校, 所以如果我報, 應該是開先河......   ...

QC、SJC 一定受歡迎過 WYK、WYHK。
以你既情況(認為係兩軒、SJS、高小),無理由揀WYHK。

cktc1996 發表於 17-11-28 18:00
我兩個仔都係跨區外來生入,外來嘅同學仔乜階層都有,乜背景都有..佢哋絕對唔系十項全能,樣樣頂班,但佢地 ...
唔衰得呢種特質,通常喺佢學業成績同小學參與活動範疇同成績反映到出嚟,唔係要樣樣頂班..其實選秀通常睇成個package 同 potential..
唔係吓吓淨行scoring嘅..

mcl203 發表於 17-11-28 17:29
佢係非喇小生...你估吓佢洗唔洗面試 ...
我估教練已抄牌吾使面試

kkhon 發表於 17-11-28 18:13
我估教練已抄牌吾使面試
仲有D討論開既條件無謂多講了~~~

mcl203 發表於 17-11-28 18:18
仲有D討論開既條件無謂多講了~~~
老友出去討論下SH個Po啦,我等著報告比我FD

kkhon 發表於 17-11-28 18:26

唔識喎,吹水得黎都要有個譜~~~

kkhon 發表於 17-11-28 18:26

街外人無謂花時間諗聖心。反正既天主教女校多的是。

王家爸爸    發表於 17-11-28 21:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主既然覺得LS,WYK適合仔仔,以阿仔條件大可照放自一自二,當然未知小學水平如何,建議可打探以往頭三名考入邊D級數學校再作考慮...又萬一自行失落時,抽獎及叩門能力可接受之底綫如有空間..又何不放膽去試