用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎
樓主: Tamuyeung
go

大抽獎

micky2000 發表於 17-11-28 08:59
如果學校有100個小一學位。在自行已收了60位學生。那統一排位只有40學位。甲部學額10%是5位(0.1X50)還是4位 ...

0.1 x 40

creambun 發表於 17-11-28 08:36

甲2,3留空會直跳去乙部呢個傳言傳了多年。如果這個方法可行 ...
教局一向是處理完甲部1, 2, 3,才全世界一齊開始處理乙部的.

至於為何只填甲1, 甲2,3留空是因為怕"萬一"咁好彩中左甲2,3學校, 就無機會抽乙1了.
需然我覺得甲2,3中可能性極低, 除非填比較冷門學校.

noming 發表於 17-11-28 09:19
教局一向是處理完甲部1, 2, 3,才全世界一齊開始處理乙部的.

至於為何只填甲1, 甲2,3留空是因為怕"萬一" ...

所以真心不明為何仍有好多人相信不填甲2,甲3這做法?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔填甲二三只會避免「誤中」甲二三而已,唔會增加任何機會
係全世界處理完甲部,再一齊處理乙部的

micky2000 發表於 17-11-28 08:59
如果學校有100個小一學位。在自行已收了60位學生。那統一排位只有40學位。甲部學額10%是5位(0.1X50)還是4位 ...

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 09:29
...

我理解都係咁樣,係避免誤中,唔係增加機會

noming 發表於 17-11-28 09:19

至於為何只填甲1, 甲2,3留空是因為怕"萬一" ...

請問係咪肯定?其實漏空呢個做法我同朋友已經硏究同留意了幾年,咁岩漏空而中的比例又真係好高,所以令我好迷信這個做法

anpanman_baby 發表於 17-11-28 13:19
請問係咪肯定?其實漏空呢個做法我同朋友已經硏究同留意了幾年,咁岩漏空而中的比例又真係好高,所以令我 ...

咁留空晒甲1,2,3. 會唔會更快去乙1?

creambun 發表於 17-11-28 13:33

講真我真係唔識,只係成班c9自己硏究下咁,上年有幾個朋友漏空甲二、三中甲一乙一,而冇漏空的又只中乙二,所以我先咁疑惑問下大家姐

creambun 發表於 17-11-28 13:33

樓上講左, 所有小朋友處理晒甲部先到乙部, 你唔填甲部, 咪等所有甲部小朋友抽完先到乙部囉, 即變左你放棄甲部嗰D學位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 anpanman_baby 的帖子

其實教育局寫得好清楚, 唔明仲有片睇
《自行分配學位簡介》節錄自「小一入學統籌辦法」影片

統一派位電腦程序首先會處理不受學校網限制 (甲部) 的學校選擇,然後處理住址所屬小一學校網 (乙部) 的學校選擇。統一派位基本上是以家長的選擇為依歸,若學校的小一學位求過於供時,電腦將按「隨機編號」分派,務求公允。

http://www.edb.gov.hk/attachment/sc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2018_leaflet_tc.pdf

就算系甲二、三,你都繫心儀個兩間先填上去吧,甲一唔中,起碼仲有兩間心儀有機會抽到去,如果留空甲二、三,直接跳乙部,都未發派到你去首位,落到後幾個,你都米心X

noming 發表於 17-11-28 14:13
回覆 anpanman_baby 的帖子

其實教育局寫得好清楚, 唔明仲有片睇

明白,thanks

anpanman_baby 發表於 17-11-28 13:37
講真我真係唔識,只係成班c9自己硏究下咁,上年有幾個朋友漏空甲二、三中甲一乙一,而冇漏空的又只中乙二 ...

證實呢個說法無根據,因為我上年都無填甲二、三,但派咗乙10

hppa    發表於 17-11-28 15:36

Tomanb 發表於 17-11-28 14:51
證實呢個說法無根據,因為我上年都無填甲二、三,但派咗乙10

回覆樓主

教育局係咪會重新分配一個號碼作為大抽獎用?

Tamuyeung 發表於 17-11-28 17:31
教育局係咪會重新分配一個號碼作為大抽獎用?
係咪又諗緊自行表號碼發現玄機?

cattz288 發表於 17-11-28 17:42
係咪又諗緊自行表號碼發現玄機?

唔係,只係我之前聽座談會話會跟號碼排落去,今日有其他人話到時又會有新號碼

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 09:29
...

謝謝板主正解

Tamuyeung 發表於 17-11-28 17:45
唔係,只係我之前聽座談會話會跟號碼排落去,今日有其他人話到時又會有新號碼
...

每張form會assign 1個random no., 分別排喺甲部抽, 抽完再排乙部抽。。。。