用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有咩中學比較重視田徑?
樓主: tyz1234
go

有咩中學比較重視田徑?

Bubu0526 發表於 17-12-4 18:17
如果band 2 尾學界第一收左真係要上黎報喜牙女拔對學術上有一定要求,坦白講丫就算學界第一band 2尾 ...
楊文蔚當年都係憑跳高入女拔,佢係升中五降級中三,初時跟唔上,但在老師、同學幫助下遇強越高,後來入埋港大,但當然佢有可能係運動員途徑入港大,但都相信佢成績唔會太差。
只要入左去,跟唔上都有其他方法處理,值唔值見人見智。

Bubu0526    發表於 17-12-8 12:12

如果要降級入名校我就有保留,你講得好啱值唔值真係見人見至

Bubu0526 發表於 17-12-4 18:17
如果band 2 尾學界第一收左真係要上黎報喜牙女拔對學術上有一定要求,坦白講丫就算學界第一band 2尾 ...

如果學界第一根本你唔需要自己去報
DGS會一早邀請你
我女學校正有一個成績都唔知有冇b2 嘅同學,早幾年被入左DGS.

mother904 發表於 17-12-8 11:12
楊文蔚當年都係憑跳高入女拔,佢係升中五降級中三,初時跟唔上,但在老師、同學幫助下遇強越高,後來入埋港 ...
升中五降中三,即6年中學讀了8年,比人家多了33.3333333%時間,入讀時該是B3成績吧。
不行這條路入不了大學吧。絕對百份百值得,應該感恩學校。

回覆樓主:

女拔收得!當然希望再為學校增添獎牌啦! 得一年當然大家都無著數, 同埋佢哋既程度又真係高於全港中學

tyz1234 發表於 17-12-6 17:39
我係想阿囡讀返BAND2校風好同埋都重視體育既津校或直資,我想大家好像誤會佐。 ...

沙田直資林大輝

王家爸爸 發表於 17-11-28 15:07
路德會協同?

有兩間,國際那間好差!

陳楷

skkeung 發表於 17-12-4 17:19
错!你試吓學界第一,即收!

女拔唔同男拔,唔可以俾拖低DSE成績啊~入到去点都要考DSE考得似模似样。

patpat234 發表於 17-12-16 13:47
如果學界第一根本你唔需要自己去報
DGS會一早邀請你
我女學校正有一個成績都唔知有冇b2 嘅同學,早幾年被 ...
唔使第一,小學有個全級1XX,我唔敢講BAND幾,因球類學界表現出色,五年級已比DGS邀過去,DGS會揾老師放學同佢補習!所以神校之所以係神校有原因!

無知人    發表於 18-9-7 10:16

tyz1234 發表於 17-11-27 11:42
阿囡成績不理想在BAND 2 尾,但田徑唔錯,多數係BAND 1但成績唔理想又係好難?請問九龍城,沙田,黃大仙區B2 ...
博愛醫院陳楷或者
馮黃鳳婷
或者
馬鞍山聖若瑟,都可以試試

tyz1234 發表於 17-12-6 17:39
我係想阿囡讀返BAND2校風好同埋都重視體育既津校或直資,我想大家好像誤會佐。 ...
培僑. 我女有位師姐.田徑超勁但成績唔得,後轉去讀培僑.學校有空間比運動員,亦重視.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

田總屬會有以下幾間學校,唔知係咪較注重田徑?
Full member
1 張振興書院田徑會
CHONG GENE HANG COLLEGE ATHLETIC CLUB(CGHCAC)
2 拔萃男書院田徑會DIOCESAN BOYS’ SCHOOL ATHLETICS CLUB(DBSAC)

Associate member
7 長天田徑會 CHEUNG SHA WAN CATHOLIC SECONDARY SCHOOL ATHLETIC CLUB(CSWAC)
18 喇沙書院田徑會 LA SALLE COLLEGE ATHLETICS CLUB(LSCAC)
28 培橋中學校友會 PUI KIU MIDDLE SCHOOL ALUMNI ASSOCIATION(PKMSAA)
29 德望田徑會 GOOD HOPE SCHOOL ATHLETICS CLUB(GHSAC)

最近想個仔參加下跑步,揾緊資料。
似乎係要屬會(唔一定係學校的),先可以參加田總呢d的成績認可賽事。

如果想參加全港運動會,章程係話學界成績都係接受,但我地學校田徑係D3,唔知參唔參加得?事關游泳學界D3係非認可成績的,但係可以用HKASA賽事成績黎報,同埋有公開水試。定係參加LCSD黎緊的18區分齡方便的?

無知人 發表於 18-9-12 09:33
Full member
1 張振興書院田徑會

田徑只要你入左田總既屬會,例如屈臣氏,公民,飛達,佢哋會幫你入埋田總做會員,就可以參加田總既賽事。一般既賽會須要教練推薦,你搵教練時問下佢搞唔搞到就得~~~

無知人 發表於 18-9-12 09:33
Full member
1 張振興書院田徑會

LCSD果D係公開既,可以自由參加,唔使屬乜會~~~

mcl203 發表於 18-9-12 10:38
LCSD果D係公開既,可以自由參加,唔使屬乜會~~~
吾該晒呀。就係唔想經d田徑會報,唔想d田徑會建議加練習。

咁依你資料,LCSD果d18區賽係公開無門檻參加,我地參加呢個應該係最方便。

睇番資料,原來 LCSD 18區田徑唔係抽籤的,係先到先得,同游泳唔同,我地未試過真係好易走漏眼,即係第一日一早就要報。

田徑我地完全唔熟,參加完18區賽應該趕得及用呢個成績報全港運動會。

無知人 發表於 18-9-12 17:16
吾該晒呀。就係唔想經d田徑會報,唔想d田徑會建議加練習。

咁依你資料,LCSD果d18區賽係公開無門檻參加, ...

你跟田徑教練,若佢係同某D屬會有聯繫,係可以推薦入該些屬會,舉例,若該教練係掛單屈記既,佢可以幫你入屈記會,出賽果陣只係著件屈記衫,要操幾多日係你同教練私底下既事,可以好認真,亦可以好hea,教練肯就得~~~

至於康民署果D,基本上係香港居民就可以報,可選住址區或校區,為優先可玩,但要爭位,有剩公開俾全港,但水平唔高,最高既應係灣仔,其次可能係將軍澳(我唔太清楚),因有電子計時~~~

全港運動會由該區審批,唔易有位可以去玩~~~

mcl203 發表於 18-9-12 18:31

你跟田徑教練,若佢係同某D屬會有聯繫,係可以推薦入該些屬 ...

原來將軍澳運動場係電子計時,我以為只有灣仔場,見學界D1-D3都係灣仔。

目前跑步直頭佛系練習,練習時數少,練習強度低,緣份到左自然會快。

全港運動會出賽資格當然係難好多,只係當一個目標,2年後睇下有幾多進步。

回覆 無知人 的帖子

將軍澳場係為左舉辦東亞運動會而興建既,當然有最國際級的設備
我是護書簿

回覆 無知人 的帖子

康文署的比賽係大叔大嬸的消遣玩意
成人組的平均水準低到無倫
我見男子110欄,有個根本唔識跨的大叔參加
由頭到尾衝跌曬所有欄
但由於不是犯規,而當日只有3人參賽,所以他得銅牌
反為小學校隊年齡就最認真
因為係用來準備校際比賽
我是護書簿