用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才一年幾測幾考?
go

優才一年幾測幾考?

請問優才多唔多默書?一年幾測幾考?

siumiu2009 發表於 17-11-27 10:44

默書一般, 吾算太難, 小朋友有温書一定冇問題。好似是一則兩考。

siumiu2009 發表於 17-11-27 10:44

今年改為三個學段
默書: 中、英每格個星期一次,每個學段大概三次
數學則同樣大概格個星期一次,每次只測回剛教的章節,大約十題。

今年開始改為''一測兩考''
今個月尾為期四天,每天一科的測,中、英、數、常
之後的2考則中、英、數、常、普、視音體,全科。
http://blog.qooza.hk/tsobb

回覆樓主

你地覺得優才點?會唔會覺得好多嘢要跟,小朋友好辛苦壓力大?如果有津校,真正happy school 同優才,

回覆樓主

係咪會揀優才?

siumiu2009 發表於 17-11-29 08:50
你地覺得優才點?會唔會覺得好多嘢要跟,小朋友好辛苦壓力大?如果有津校,真正happy school 同優才,
...

你個Happy School係咩定義先?
你happy定係小朋友happy先?

喺優才,我同個仔都好happy。再選,都會再選優才。

我呢幾年,基本上都不用點跟考試嘅嘢。

回覆 飛機師 的帖子

見到你話你同個仔都好happy, 放心曬~ 多謝你!

飛機師 發表於 17-11-29 09:32
你個Happy School係咩定義先?
你happy定係小朋友happy先?

我小朋友都好中意返學。

...

GT 好学校, 功課, 考試都要跟下, 但家長, 小朋友都不感覺吃力。

assado 發表於 17-11-29 12:48
GT 好学校, 功課, 考試都要跟下, 但家長, 小朋友都不感覺吃力。

係咪可以做到真正的愉快學習?假期會有功課嗎?多唔多要做project?

siumiu2009 發表於 17-11-29 13:34
係咪可以做到真正的愉快學習?假期會有功課嗎?多唔多要做project?

P1 冇project 做, 假期有適量功課。
愉快學習定義是指學生努力用心學習, 達到成果而得到的喜悅, GT 教學宗旨都是這樣。

...

其實讀邊間學校都好,要成績好,家長係唔可以唔跟學業,或者可請補習老師跟,又或者小朋友係聰明又超自律,能自動自覺温書。

飛機師 發表於 17-11-27 13:08
今年改為三個學段
默書: 中、英每格個星期一次,每個學段大概三次
數學則同樣大概格個星期一次,每次只測 ...

請問測考有次第的嗎?

little12 發表於 18-3-11 15:33
請問測考有次第的嗎?

測,除非小朋友互相告訢成績,基本上只會上在之後的家長日派成績表時才知道,同時亦會顯示是否全级的頭五名,每一名次可多於一人。
考,如上,但就會有學科頒獎,每科頭五名次的同學可以上台接受加許,及領取獎學金。

飛機師 發表於 18-3-11 23:05
測,除非小朋友互相告訢成績,基本上只會上在之後的家長日派成績表時才知道,同時亦會顯示是否全级的頭五 ...

謝謝,請問如果問老師,老師會說的嗎?

little12 發表於 18-3-11 23:10
謝謝,請問如果問老師,老師會說的嗎?

頭五之後的應該唔會答,相信係免得比較太多。 頭五名可能已經佔1/3級嘅同學,之後的何必計較呢,好多時只是一分的上落,下次再努力囉。

飛機師 發表於 18-3-12 19:26
頭五之後的應該唔會答,相信係免得比較太多。 頭五名可能已經佔1/3級嘅同學,之後的何必計較呢,好多時只 ...

Thanks. 原來頭5已有咁多人,明白

little12 發表於 18-3-12 19:39
Thanks. 原來頭5已有咁多人,明白

大家同一分數,咪同一名次囉