用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院開放日之分享
樓主: blueaqua
go

港大同學會書院開放日之分享

Charlotte_mom 發表於 17-11-29 05:47
以我所知Dorothy Shum應該係無教書

該老師的說法是,主責老師有教書,不過課時比其他老師少。

同埋,佢都承認去美國升學的是少數。不如版主向學校提議加强美國的升學輔導。始終,世界最好的大學都在美國。比起美國,牛、劍很多學系其實系二流。

聖心私立上年也有數位跳船,港同哪方面吸引過聖心?我不太了解.

醒目開學勳章 王國長老

kwunpa 發表於 17-11-29 14:18
同埋,佢都承認去美國升學的是少數。不如版主向學校提議加强美國的升學輔導。始終,世界最好的大學都在美國 ...

學校有講過,好似話美國唔似英國有聯招(我聽過就算無認真記),可以靠睇學校predicted grade去出conditional offer 之類?

醒目開學勳章 王國長老

ramj 發表於 17-11-29 09:05
今年有教science

Sorry我報錯料,謝謝update

醒目開學勳章 王國長老

mark2006 發表於 17-11-29 15:18
聖心私立上年也有數位跳船,港同哪方面吸引過聖心?我不太了解.

以我識果個(結果考到港同但無揀,派位去左另一間女中,成績無問題架)
佢女好唔鐘意聖心(拿!我話我識果個咋)佢女一早講一定唔升聖心中學,因成日要求高重做重做又重做,只識話錯但又唔講咩錯,總之學校好多要求,讀得好唔開心

blueaqua 發表於 17-11-28 09:03
同意,眼見好似只得一個戶外籃球場,唔清楚有冇室內操場,而且講開又講當日又好似真係冇乜見到有關sports  ...
Sports team介紹貼咗響射箭區(籃球場)外的壁報板, Head of Sports亦在射箭場和家長及學生講解!

HCbb 發表於 17-11-29 17:10
Sports team介紹貼咗響射箭區(籃球場)外的壁報板, Head of Sports亦在射箭場和家長及學生講解!  ...
哦唔怪得之啦。。。。我當日唔夠時間行去果邊。

回覆樓主:

請問

iloveu3939 發表於 17-11-29 17:42
請問點睇到港同嘅DSE/S6 成績?
係網頁好似搵唔到
Under 2017 HKDSE Result Release:
http://www2.hkugac.edu.hk/en_us/news

明白港同係新校畢業人數少,其實多唔多ALUMNI返去做MENTOR講解下升學/就業??

醒目開學勳章 王國長老

noming 發表於 17-11-30 14:54
明白港同係新校畢業人數少,其實多唔多ALUMNI返去做MENTOR講解下升學/就業??

大學生分享多,社會經驗未足,職場分享留返家長做

noming    發表於 17-11-30 17:05
noming    發表於 17-11-30 17:05

mark2006 發表於 17-11-29 15:18

每所學校都有人喜歡與不喜歡, 無謂深究. 港同之所以受歡迎源於"狀元效應". 和地鐵開通.

Charlotte_mom 發表於 17-11-29 16:37
以我識果個(結果考到港同但無揀,派位去左另一間女中,成績無問題架)
佢女好唔鐘意聖心(拿!我話我識果 ...

考港同係咪要英文好流利先大機會?

回覆 happy105 的帖子

兒子和另外2位同班同學上年考过,或者可以分享一下
面試分3輪,有个人,亦有小组讨論,team work 遊戲。面試語言,粤英普都有。最後也要见家長

感覺港同注重成绩及面試表現,另2位同學分别屬band 1 A和B组别也未能進入3rd in.  

從面试过程中可見,有流利普通話及英語能力的佔優。

个人觉得学校和老師都很好,很有教育熱誠。最後雖然没有選擇入讀,但仍觉得是一間值得推薦的学校。

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 10:59
果度附近真係百無,真係唔怕學壞。食lunch無得出街,所以唔駛揀

巴士出市區行兩步好多 ...

請問港同交報名表可以郵寄嗎?

回覆樓主

呢幾年比較熱,唔多唔少都係狀元效應啦。老師後生,但流失率亦高。英文成績彪炳,但中文一般。單睇入U率,還稱不上B1A。

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 10:59
果度附近真係百無,真係唔怕學壞。食lunch無得出街,所以唔駛揀

巴士出市區行兩步好多 ...

想請教一下,港同學生是否要常做project的?我小朋友讀很傳統的學校,一向少project做,我怕假如有幸入港同,他(及我自己)又應付不到...thanks very much!

pingu_k 發表於 17-12-10 10:09
想請教一下,港同學生是否要常做project的?我小朋友讀很傳統的學校,一向少project做,我怕假如有幸入港同 ...

Yes!好多project based的功課。你吾會應付吾到,因為家長冇乜機會可以插手

ramj 發表於 17-12-13 07:19
Yes!好多project based的功課。你吾會應付吾到,因為家長冇乜機會可以插手
...

tks!!

好多的?

冇機會插手,因為吾俾你理? 我其實都吾想再理了!只係怕佢自己搞吾掂/吾鍾意做