用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院開放日之分享
go

港大同學會書院開放日之分享

星期六去了港同書院開放日, 這次是我除了自己和老公母校中學(都係非常傳統超過百年歷史的中學)開放日外, 第一次去參觀其他學校及新派直資學校的開放日, 做個小小的分享:

- 校舍環境一流,雖然唔係話超大好有氣勢0個種但都幾寬敞, 而且附近環境清幽, 課室望出去都係翠綠山玻, 置身其中好有心曠神怡的感覺, 由巴士站/港鐵站行去都算近(大約7-8分鐘)。不過附近真係"百無", 唔知同學仔LUNCH TIME 唔想食CANTEEN野可以有乜選擇呢?

- 老師大致上比我的感覺都係幾年輕同有教學熱誠的, 我有參與開放日中的模擬課堂, 唔係沉悶講書的一種, 老師會好積極鼓勵同學參與其中及討論, 而且仲會配合好多實物教材或SOFTWARE去幫助學生明白抽象的概念,而且對於家長的提問都好有耐性解答, 印象比起好多在官校HEA教的老師真係好好多.....

- 同學仔大部份都好有禮貌同會主動講解, 眼見的STUDENT DISPLAY WORK 都幾認真制作同有心思, 連普通課室的壁報板都幾有創意, 睇得出老師應該比唔少空間學生去自由發揮, 亦感覺到同學仔應該享受校園生活, 而學校每年都有全級同學一齊參與的海外遊學團,每年會去唔同國家, 亦有EXCHANGE PROGRAM可以安排同學去海外中學讀一年, 本地活動亦有唔少VOLUNTEER/CAREEREXPLORATION 等活動,OLE方面似乎幾多元化

-
開放日當日亦有唔少家長義工, 佢地都好FRIENDLY, 主動前來介紹學校同校園生活,睇得出家長與家長之間都幾CLOSE。

整體感覺好好, 尤其係師資同課外活動方便我覺得幾IMPRESSIVE,不過我冇去過其他直資中學的開放日所以無從比較, 純粹個人感受之分享。

twhkleung    發表於 17-11-28 00:10
IYY    發表於 17-11-27 15:58

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

果度附近真係百無,真係唔怕學壞。食lunch無得出街,所以唔駛揀

巴士出市區行兩步好多選擇。不過香港仔隧道有時塞車都幾顛。搭地鐵就唔怕塞。你講得岩,行去地鐵站7-8分鐘左右,沿途一樣四野無人

我相信學習方法係比較活嘅

班上壁報、地下house壁報,都係學生自己攪。總有人好似我女咁,咁熱衷做呢d野

blueaqua 發表於 17-11-27 10:30
星期六去了港同書院開放日, 這次是我除了自己和老公母校中學(都係非常傳統超過百年歷史的中學)的開放日外,  ...
我對小導遊印象深刻d,好用心去介紹。

醒目開學勳章 王國長老

0712-1703 發表於 17-11-27 11:56
我對小導遊印象深刻d,好用心去介紹。

多謝欣賞。傳統上每年所有s1生都要做ambassador,無添加

0712-1703    發表於 17-11-28 10:02
HM168    發表於 17-11-28 09:45
IYY    發表於 17-11-27 15:57

Charlotte_mom 發表於 17-11-27 12:46
多謝欣賞。傳統上每年所有s1生都要做ambassador,無添加

你是用家? 好羨慕

回覆 Charlotte_mom 的帖子

一直我都好中意港同, 喜見她的進步和開明

回覆樓主

校舍新,但學生活動範圍較小,球場少,喜歡運動的小朋友可能未必鍾意。不過我就鍾意附近百無。

Did any parents ask their support for career planning?

回覆樓主

我都去左, 同樓主同一個唸法, 所以先甘多人In , 好多人爭。

醒目開學勳章 王國長老

littlecath 發表於 17-11-27 21:35
校舍新,但學生活動範圍較小,球場少,喜歡運動的小朋友可能未必鍾意。不過我就鍾意附近百無。
...

我都覺校舍唔算好大,正常size。環境清幽,不過冬天特別食風(因周圍無屏蔽),哈哈

醒目開學勳章 王國長老

mark2006 發表於 17-11-27 22:40
Did any parents ask their support for career planning?

學校有全職career consuellor (好似轉左title而家唔知係咩)
無論升學、就業都會幫手,包括海外

佢地有個blog,可以睇睇,消息都跟得好貼
http://clp-hkugac.blogspot.hk/?m=1

littlecath 發表於 17-11-27 21:35
...

同意,眼見好似只得一個戶外籃球場,唔清楚有冇室內操場,而且講開又講當日又好似真係冇乜見到有關sports team相關的display或簡介,反而arts & music & technology 都有student work display & performance

blueaqua 發表於 17-11-28 09:03
同意,眼見好似只得一個戶外籃球場,唔清楚有冇室內操場,而且講開又講當日又好似真係冇乜見到有關sports  ...
我見近小賣部果邊有射箭玩,行去望下原來係另一個戶外籃球場。

醒目開學勳章 王國長老

blueaqua 發表於 17-11-28 09:03
同意,眼見好似只得一個戶外籃球場,唔清楚有冇室內操場,而且講開又講當日又好似真係冇乜見到有關sports  ...

咁有趣?我仔舊年s1迎新,勁講sports sports sports sports....(因為我地唔sports份外覺得長氣
Va畢業show就年年都有

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 07:26
學校有全職career consuellor (好似轉左title而家唔知係咩)
想了解下之前你係另一個地方答過有些大學/大專係學校作升學簡介,請問主要係邊d類型學校?如果學生想考海外公開試,如IGCSE,學校會有另外support 嗎?

醒目開學勳章 王國長老

0712-1703 發表於 17-11-28 10:13
想了解下之前你係另一個地方答過有些大學/大專係學校作升學簡介,請問主要係邊d類型學校?如果學生想考海外 ...

搵到eclass至有資料。每年university fair都有本地外地
IGCSE好似學校會安排考主科(optional)
UCAS(英國聯招)亦會代報(optional)
本地當然會安排啦

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 11:08
搵到eclass至有資料。每年university fair都有本地外地
IGCSE好似學校會安排考主科(optional)
UCA ...
唔該哂,資料好詳細

Charlotte_mom 發表於 17-11-28 07:26

前日我親口問過升學輔導組的老師,佢話有一組老師負責,不過無全職的,都系老師兼任。

醒目開學勳章 王國長老

kwunpa 發表於 17-11-28 23:50
前日我親口問過升學輔導組的老師,佢話有一組老師負責,不過無全職的,都系老師兼任。
...

以我所知Dorothy Shum應該係無教書

回覆樓主

今年有教science