用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立20分
樓主: tungtung12
go

仁立20分   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 21:21
回覆 ^GGmami^ 的帖子

請教,大概幾多先穩入?

仁立及仁紀全級頭30名才穩升林護

1998Ruby1998    發表於 17-11-28 21:29

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 21:21
回覆 ^GGmami^ 的帖子

請教,大概幾多先穩入?

大家研究下

當然仁立仁紀生入唔到林護都有好多band one中學揀

victorian2015 發表於 17-11-28 21:25
仁立及仁紀全級頭30名才穩升林護

都唔係穩入架。
自行面試無絕對,好睇臨場發揮,香港地有好多讀書叻但唔精於面試既學生。
到統一就講運,仁立頭90,同仁紀頭70,都有機會用到聯繫位。
仁立老師會嚇走四五十名以後學生唔好選林護,但仁紀個邊似乎控制唔到,仁紀連中後既B1都走去抽埋一份(聽講林護要留班既多數來自仁紀)。

hppa    發表於 17-11-29 11:20

晴晴小B 發表於 17-11-29 07:17
都唔係穩入架。
自行面試無絕對,好睇臨場發揮,香港地有好多讀書叻但唔精於面試既學生。
到統一就講運, ...

f1就要留班??

cattz288 發表於 17-11-29 08:23
f1就要留班??

好似主科唔合格就會留班。
b1c學生去b1a學校實無好結果

晴晴小B 發表於 17-11-29 10:06
好似主科唔合格就會留班。
b1c學生去b1a學校實無好結果

噢!原來係咁!

I have a neighbour's daughter who got accepted in the said school a few years ago.

She is used to be a very lovely gal, and she always ride her bike very day.

After she got into the school, she needed to go to tutor class everyday after school, but still can't catch up with the class. No more smile on her face.

So, I can't say congrad if one gets into the school.

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

唔讀過點知掂唔掂呀,如一早知小朋友唔受谷就千萬不要選谷學校﹗

AndrewHo_FB 發表於 17-11-29 11:08
I have a neighbour's daughter who got accepted in the said school a few years ago.

She is used to b ...

其實仁立又唔係咁辛苦,好睇你想得到啲咩。
如果係想學到知識,當然要下啲苦工。資質高低一樣要溫書,分別只係兩者需要時間唔同。
我識個班仁立學生,無論成績好與壞,都讀得幾開心。
我個人認為除非含住金鎖匙出世,否則求學時用功啲,第時做野就輕鬆啲。
求學時輕鬆啲,做野就辛苦啲。

回覆 晴晴小B 的帖子

Agree

回覆樓主

學校校風怎樣?有冇用家知老師有冇愛心呢?

晴晴小B 發表於 17-11-29 13:55
如果係想學到知識,當然要下啲苦工。資質高低一樣要溫書,分別 ...
Understand.

But no need to over load the kids in such young age, otherwise they will burn out easily b4 reaching the destination. Let the kids love going to schools is far more important than putting them into fierce competition. We are talking about tens of years of education.

晴晴小B 發表於 17-11-29 07:17
都唔係穩入架。
到統一就講運, ...

係兩間學校網頁見到全級有150人有多,但每間都只係有36人入林護。

http://www.ylm.edu.hk/site/view?

name=%E5%8D%87%E4%B8%AD%E8%B3%87%E8%A8%8A

http://www.yanlaap.edu.hk/new/admission_f1.html

AndrewHo_FB 發表於 17-11-29 14:43
Understand.

But no need to over load the kids in such young age, otherwise they will burn out easil ...

其實係仁立考得差唔會有老師閙,反而壓力係來自父母。
考得好老師會稱讚,考得唔好會有補底班(唔係強迫,可以唔參加)。
精英班裏同學間會互相競爭,但又唔係咁恐佈

有朋友個仔考得唔好,家長主動申請留班,學校亦盡量安排。(正常一線學校可用留班位收出面啲叻人)

se6b03 發表於 17-11-29 15:22
係兩間學校網頁見到全級有150人有多,但每間都只係有36人入林護。 http://www.ylm.edu.hk/site/view?name= ...

林護得四班中一,一級約13X人,收左仁立仁紀合共7X人,而彼此只係聯繫學校,已算收好多了

識得仁立排60幾的入林。

sunflower2000 發表於 17-11-29 18:37
識得仁立排60幾的入林。

唔出奇,但唔代表考頭60就穩入,當中有好多去咗善德蕭明果堆band 1

而且仁立同林護聯繫位亦唔係單純以成績去派嘅,即係唔係最叻果30個就有,有機會係級60果個有,但級25果個無,咁要自己衡量囉,如果你係級頭幾名,叩返入林護機會都好大,但如果只係級25,咁就好有難度,呢個係點解我當年25分都唔揀仁立嘅其中一個原因

晴晴小B 發表於 17-11-29 13:55
如果係想學到知識,當然要下啲苦工。資質高低一樣要溫書,分別 ...

同意

回覆 晴晴小B 的帖子

有道理,成績好的學校很多也是家長在背後發功

徐咗仁立仁紀,仲有邊間差唔多嘅?
‹ 上一主題|下一主題