用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教現讀/讀過英藝 (車公廟)既媽媽們! ...
go

真心請教現讀/讀過英藝 (車公廟)既媽媽們!

因為粗心大意既關係, 而家只有哩個選擇, 想知道哩間學校會否因為通風唔太好, 小朋友好易病?另, 茶點費比其他學校高, 膳食是否相等?會食D咩?會多需要家長投入嗎?我比較鐘意著重家校合作既學校!謝解答!

nataliE228 發表於 17-11-27 08:42
因為粗心大意既關係, 而家只有哩個選擇, 想知道哩間學校會否因為通風唔太好, 小朋友好易病?另, 茶點費比其 ...

同問。

回覆樓主:

小朋友有病過,但我諗返幼稚園間間都會成日病掛,始終隔離果個病,一個乞嗤飛埋黎,開窗都無用,我又無諗過呢個問題喎

學校大時大節會有親子勞作,但就自行決定交唔交,剛開學老師有隔個星期打黎講下小朋友學校情況,平日有問題都可以打俾老師問,佢地好樂意的,每個學期有家長日,好似話會有報告係小朋友校內情況,相咁

平日茶點有蛋糕,面包,麵,麥皮,通粉果啲隔住食,橙汁,柯華田果啲咁,書就用oxford tree,同一啲自己出嘅書

小朋友學到野,好鍾意返學,好鍾意老師,返學兩星期識唱晒幾首英文歌(平日教極記唔到的),又學到普通話,好鍾意做功課,so far都ok ,唯一係有時啲通告亂啲,雜費貴啲,同校服貴啲 ,生日會會有一大堆零食裝滿袋,中秋派音樂燈籠,去學校旅行又一大袋玩具咁囉

回覆樓主:

好驚訝返左兩三日學,啲主任已經叫得出小朋友啲名,放學有時見到面都講幾句小朋友今日發生嘅事,雖然啲人成日話呢間有得揀都唔揀,但讀落真係學到野同小朋友開心,萬聖節啲nat teacher都化晒妝扮晒鬼好投入,同埋聽高班家長講,已經用緊小一書教,同埋語境真係好好,剛去完旅行,見佢地全英溝通無問題

我小朋友由PN讀到而家K2咯, 始終都唔明點解外人仲係成日話英藝唔好, 但係確實點唔好又講唔出, 都係D"聽人講呀"咁, 就寫到自己親身經歷咁......
其實, 英藝肯收細B, 點解就要俾人話"係人都收"?  就要俾人話"唔夠矜貴"?
又如果人哋話英藝"商業化", 咩叫商業化? 我就覺得佢收嘅錢係一分錢一分貨.
最後, 想講英藝(車公廟站)唔多要求家長投入D乜活動物活動, 適合D忙碌嘅雙職父母, 如果你著重家校合作, 就真係未必啱你心水! 不過啱啱11月18日, K2同K3嘅可以參與賣旗, 當日都好多小朋友&家長參加!

vpo0615 發表於 17-11-27 15:26
我小朋友由PN讀到而家K2咯, 始終都唔明點解外人仲係成日話英藝唔好, 但係確實點唔好又講唔出, 都係D"聽人講 ...

係囉,啲講話唔好果啲,根本說係聽人講,未讀過就唱人地間學校,係人都收做咩問題?人地就係係人都收都教得好!唔通揀晒叻果啲先黎教,有好成續就叫好學校咩?

回覆 開不了口 的帖子

多謝您地真用家分享, 當我經過, 明明我仔平時係乖乖仔, 但in左4間都係waiting, 你就會深深感受到, 希望搵一間有教無類既學校, 香港哩種一個人手搾幾個學位唔放, 只睇家底既學校就一定好?

nataliE228 發表於 17-11-27 17:29
回覆 開不了口 的帖子

多謝您地真用家分享, 當我經過, 明明我仔平時係乖乖仔, 但in左4間都係waiting, 你就 ...

當日我女in 左6間有4間收,最終我都揀左呢間,無後悔,並唔係啲人講到無人收先讀的,放心

回覆 開不了口 的帖子

多謝您地真用家分享, 當我經過, 明明我仔平時係乖乖仔, 但in左4間都係waiting, 你就 ...

我覺得揀學校我仲要睇埋家長...我好怕是非,麻煩,so far個家長群組又幾和諧,無話咩鬥show野,都係普通講下學校資訊咁,大家都無咩所謂果啲...

好呀, 多謝您分享, so far我打去幾次, D職員都好有耐性咁解答...

回覆 開不了口 的帖子

我報左3間啟思,真理浸信會都唔收,而家都搵緊仲有咩學校收
真理浸信會仲要老師問咩都做,坐定定都無offer

我都想試下報呢間 暫時報左好時光收左am咋。
因為我都系遲左報。其實英藝最近。我都幾中意佢既課程。系貴左啲

您地會報主流定國際牙??主流又學吾學到英文呢?

開不了口 發表於 17-11-27 14:35
小朋友有病過,但我諗返幼稚園間間都會成日病掛,始終隔離果個病,一個乞嗤飛埋黎,開窗都無用, ...

多謝媽媽既分享,睇落其實好多批評媽媽既小朋友都冇讀過英藝。真正英藝用家既comment都好正面,而家都放心好多。我小朋友有英藝和另一間am offer。

回覆 kaykaykay888 的帖子

其實以私立幼稚園嚟講,, 佢唔算好貴架喇.

kaykaykay888 發表於 17-11-27 22:06
您地會報主流定國際牙??主流又學吾學到英文呢?

講真,讀私幼唔讀國際班好似晒左,某程度私幼賣點都係語境

回覆 開不了口 的帖子

其實我唔明係人都收有咩問題
咁細個interview其實都睇唔到啲乜
反正佢收你,大把人都放棄offer

其他幼稚園都好多waiting list, 其實咪一樣
冇幾多間真係收爆丫

mickeyqoo 發表於 17-11-28 17:38
其實我唔明係人都收有咩問題
咁細個interview其實都睇唔到啲乜
反正佢收你,大把人都放棄offer

啲人覺得無人爭唔夠矜貴嘛,可能有啲係係滿足父母虛榮心,証明自己小朋友幾叻幾有實力掛,不嬲有人爭先係好野,爭到就係叻

有冇人揀全日n架?我星期六in英藝牙
有冇主流班既媽媽覺得點呢啲課程

vpo0615 發表於 17-11-27 15:26
我小朋友由PN讀到而家K2咯, 始終都唔明點解外人仲係成日話英藝唔好, 但係確實點唔好又講唔出, 都係D"聽人講 ...

想請問一下,英藝的自理同紀律又教得好不好?