用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?
樓主: 烈火雄心
go

父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?  

烈火雄心 發表於 17-11-28 11:38
1. 錢不是問題

2. 仁立...升中綱 ok ! 不過成個葵青掙崩頭去林䕶!SFA 向外走的選擇更多不過比仁立更谷
條數唔係咁計,首先sfa 是C校,同官津冇關係,註冊左仁立就冇ls,唔註冊仁立先可抽,抽唔到仲有sfa

回覆樓主

chieco 發表於 17-11-28 12:02
好多人都覺得SFA如洪水猛獸,我初時都好驚,已諗定有咩唔掂小二轉校
但讀後發覺只要小朋友留心又肯自動自覺做 ...
真的唔試過唔會知,不過樓主有佢問題,但方法通常是比問題多

Jane1983 發表於 17-11-28 17:17
回覆 烈火雄心 的帖子

咁你問吓自己,你覺得讀書叻至緊要,體藝各樣無意思,無搞咁多嘢,考好dse,入大學 ...

100% 同意 Jane
Jane 的回應很有深度

Jane1983    發表於 17-11-28 18:19

I have a friend whose friend is a teacher in SFA.
The teacher said that she won't let her child study in SFA. The teachers there just keep teaching and assume every kid understand. If they do not understand, then the kids' parents must do sth. The issue here is that everything is SFA is one year in advance!!!!

Just for reference, as somebody must think this is just a rumour.

And my friend's son keeps working hard every Sunday, a student of SFA. 3 tests and 3 exams every year....................... I cannot stand this myself and won't let my kid experience it................

73662710 發表於 17-11-28 18:29
I have a friend whose friend is a teacher in SFA.
The teacher said that she won't let her child stud ...

阿仔已經是P4, 遇過不同的老師,今年幸運地主科老師對教學有熱誠,有效地提升小孩的學習興趣,以上那位老師只是其中一個的想法,我亦見有現任老師的小孩讀番SFA。
如果是合適的話,便讀得來。
只有讀過才知道適合與否

醒目開學勳章 貢獻勳章

先問孩子能否適應,每間學校都唔可能fit all

另~ SFA唔係每科都教快一年,以我所知,係中、英,數係半年,其他無教快 (用同級課本)

只要家長期望唔過高,孩子能力中上,獨立,係可以响SFA生存到,只係你想唔想咁
恐龍家

中/數快半年
英文快一年,大量閱讀暫時仍唔使點溫,所以,最重要睇小朋友資質。

樓主太夜放工了,盡快訓練小朋友獨立最重要。(以前我小朋友KV上,功課考測零適應,如果同一間K就不用太擔心)

暫時手上唯一offer,建議先留位再搏大抽獎。

回覆 烈火雄心 的帖子

咁你問吓自己,你覺得讀書叻至緊要,體藝各樣無意思,無搞咁多嘢,考好dse,入大學 ...

ㄧ直以都好欣賞你的論點

Jane1983    發表於 17-11-29 08:34

73662710 發表於 17-11-28 18:29
The teacher said that she won't let her child stud ...

老師教假定學生要識,唔識父母做嘢,呢D 唔係SFA 獨有。段估所謂全港及地區名小都係咁。

如果位老師因為咁而唔俾細路去讀,我諗無咩學校可以揀。你話因為要俾錢係另一回事。

Jane1983 發表於 17-11-28 10:31
回覆 烈火雄心 的帖子

1. 錢跟係咪問題?唔讀Sfa,省番d學費,用來栽培小朋友體藝其他嘢,會唔會更有價值 ...

講下第一點。

最重要係LEARNING EXPERIENCE。

如果認為有更好的學習經歷,不妨一試。

慳埋錢去補體藝就唔值。

回覆 烈火雄心 的帖子

Good point

回覆樓主

仁立同SFA不同級數,中一見高低啦!本人大女青衣一綫小學,入到band one 英中,雙比SFA同學已經有雙當差別,要勤力好多,中一上堂全英對中小的小孩要很長的適應期。而SFA的同學一入就名列前矛。

mokimui 發表於 17-11-29 09:10
仁立同SFA不同級數,中一見高低啦!本人大女青衣一綫小學,入到band one 英中,雙比SFA同學已經有雙當差別 ...

哩個 point exactly 係老婆諗既嘢 ! 佢將 SFA比喻為少林寺! 出得嚟個個打得!

我個 point 係....都要出到嚟先得㗎 !!!! 年終幾多個響少林寺打橫出(什至出唔到嚟) ? 明知係咁點解要送個仔去少林寺 ? FTM 旁住都話...起碼小朋友唔會覺得孤軍作戰 ! 明知自己工作忙就到自己都癲...
到時我要處理的 , 係一個無助的少林寺學生 + 一個工作已經想殺人兼追到氣咳的阿媽

At the same time 我都唔想同老婆曹 ! 佢為個仔好 !

烈火雄心 發表於 17-11-29 10:05
哩個 point exactly 係老婆諗既嘢 ! 佢將 SFA比喻為少林寺! 出得嚟個個打得!

我個 point 係....都要出到 ...

我有經驗,大果個津小追功課追到氣咳,日日十幾樣,每星期操中英數各一份卷,考試前兩星期溫埋常識,已經可以有4A。而小女SFA星期一至日都要溫書,功課吾多但深,我同先生也要上班,就上功輔班,放工回來傾下計就睡,星期五,六就上門補習,沒有問題,小女讀得好開心。細女要用家姐超過一倍努力。

chieco 發表於 17-11-28 12:02
好多人都覺得SFA如洪水猛獸,我初時都好驚,已諗定有咩唔掂小二轉校
但讀後發覺只要小朋友留心又肯自動自覺做 ...
認識讀津校的朋友都係每日很多功課,抄寫又多...

mokimui 發表於 17-11-29 10:17
我有經驗,大果個津小追功課追到氣咳,日日十幾樣,每星期操中英數各一份卷,考試前兩星期溫埋常識,已經 ...

多謝你意見 ! 咁你讀 SFA的細女開心嗎 ?

如果你有第三個孩子 , 你會
1. 行大女的津小路 , or
2. 行細女的 SFA + 外補之路 ?

mokimui 發表於 17-11-29 10:17
我有經驗,大果個津小追功課追到氣咳,日日十幾樣,每星期操中英數各一份卷,考試前兩星期溫埋常識,已經 ...

過多兩年細女的優勢會更明顯,我小朋友讀 SFA P6,他的英、數及Science水平,比佢讀地區一線英中 F2 的表姐更穩妥。

烈火雄心 發表於 17-11-29 11:27
多謝你意見 ! 咁你讀 SFA的細女開心嗎 ?

如果你有第三個孩子 , 你會

細女好開心,有第三個我想選擇中位d,英文流利,又冇甘谷的,st Margart and TSL,如果考到,哈哈!