用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?
樓主: 烈火雄心
go

父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?  

醒目開學勳章 貢獻勳章

dorothy8 發表於 17-11-27 18:31
即係SFA 係鼓勵家長放手?
聽落好似幾好,
放到幾多,人人唔同
但首先要放手嘅係功課,唔係溫習
恐龍家

回覆樓主:

小一第一次家長日,班主任已經叫家長千萬唔好改功課,只要睇吓做完未,咁老師就知道細路有乜唔明。

我係雙職家庭,要出差,爸爸非定時工作加上唔理,第一個學期每日返嚟哦佢做功課、考試陪讀 (開學 unseen 連 girl 都串錯、幼稚園太 hea 之過)之後逐樣放手。係㗎,成績大上大落,好刺激㗎。

回覆樓主

留意你小朋友是否放學自己做功課,如果係,即是佢上堂留心,又唔依賴,上什麼小學都放心。

實在,SFA功課不特別多,所以如果小孩不依賴,又留心,雙職父母很適合。

Jane1983 發表於 17-11-27 18:55
樓主得Sfa一個offer,根本無乜好唸。抽到心儀的,唔使唸。抽到唔鍾意的,亦無得唸。 ...

分析得好!

Jane1983    發表於 17-11-28 09:56

烈火雄心 發表於 17-11-27 03:42
SFA 是手上唯一直私offer ! 父母都工作超忙 , 返到屋企都9:00 ...好擔心不能陪太子讀書(emoji)
小朋友現在 ...

若是雙職父母, 經濟上可以負擔得起, 就請私人補習老師作為協助。

樓主得Sfa一個offer,根本無乜好唸。抽到心儀的,唔使唸。抽到唔鍾意的,亦無得唸。 ...
又係wor,死人都落訂先,大抽獎可訓身落注

Jane1983    發表於 17-11-28 09:56

自行有一間舊地區一線的昨日中咗(因為父係畢業生又有宗教)  ! 有聯繫中學 ! 不過一樣谷的

媽媽中意 SFA ; 一來博更上一層樓 , 大抽獎可以博盡抽 ! 家長學生質素較好⋯⋯難得個仔考到俾佢試下 !

爸爸同屋企長老中意老區一缐!覺得自己以前咪又係咁長大咪一樣 B1英中上大學 ?! 聽聽埋埋好多讀 SFA讀到嘔更加覺得唔博

哩兩日各持己見 ! 差點六國大封相

烈火雄心 發表於 17-11-28 09:46
自行有一間舊地區一線的昨日中咗(因為父係畢業生又有宗教)  ! 有聯繫中學 ! 不過一樣谷的

媽媽中意 SFA ; ...

不知你地區一缐是哪一間,不過要放棄自行,博抽41網的LS, 確需好大勇氣。

回覆 烈火雄心 的帖子

咁要知道你自行中那間才可比較

mapp2009 發表於 17-11-28 09:59
回覆 烈火雄心 的帖子

咁要知道你自行中那間才可比較

65網排頭的

回覆 烈火雄心 的帖子

1. 錢跟係咪問題?唔讀Sfa,省番d學費,用來栽培小朋友體藝其他嘢,會唔會更有價值?6年學費連校車都講緊幾十萬。

2. 地區一線有幾一線?聯繫中學乜嘢水準,升中係咩表現?唔知你邊間,但唔少地區一線係谷到唔正常得來,升中又唔係特別醒神,好唔值得。如果覺得亞仔的資質和能力讀到比間直屬更好的中學,唔會因為「都夠好」而揀佢。

3. 如果最鍾意係喇沙,就keep Sfa抽喇沙,甚至小一、二去試插班。有back up,搏得起。

唔使六國大封相的。所有嘢都係講道理,一開始係好over whelming,但想清楚,事情其實好簡單。你呢d都係happy problems,笑住揀啦!

Felix223    發表於 17-11-29 14:09
HM168    發表於 17-11-29 09:01
hippoo    發表於 17-11-28 13:08

Jane1983 發表於 17-11-28 10:31
回覆 烈火雄心 的帖子

1. 錢跟係咪問題?唔讀Sfa,省番d學費,用來栽培小朋友體藝其他嘢,會唔會更有價值 ...

EK 有哩到好 ! 剛剛有個媽媽pm 同我面對同一選擇 ! SFA vs 仁立....(不過佢好明顯無六國大封相, 反而覺得好獨單因為屋企人乜都叫佢自己決定 ! )

雖然係 happy problem ..但深知責任重大 !

Jane1983 發表於 17-11-28 10:31
回覆 烈火雄心 的帖子

1. 錢跟係咪問題?唔讀Sfa,省番d學費,用來栽培小朋友體藝其他嘢,會唔會更有價值 ...

1. 錢不是問題

2. 仁立...升中綱 ok ! 不過成個葵青掙崩頭去林䕶!SFA 向外走的選擇更多不過比仁立更谷

3. 我相信排一定好多人排 LS 先 ! 不過抽 LS談何容易 ???!!! 心預咗抽唔到所以back to square one 都係 SFA 同仁立之選擇

好多人都覺得SFA如洪水猛獸,我初時都好驚,已諗定有咩唔掂小二轉校
但讀後發覺只要小朋友留心又肯自動自覺做功課,其實都幾輕鬆
反觀讀津校朋友,日日嗌救命,做功課做到十點幾,溫默書又同小朋友大角力
又證實咗,讀咗先知係咩一回事

回覆 chieco 的帖子

十分同意,功課其實唔係外界以為咁多。

烈火雄心 發表於 17-11-28 11:38
1. 錢不是問題

2. 仁立...升中綱 ok ! 不過成個葵青掙崩頭去林䕶!SFA 向外走的選擇更多不過比仁立更谷

冇錢銀問題,又冇細佬妹跟尾,如我係你,SFA vs 仁立,我會揀SFA

比我會選仁立,.... 因為林護 !

回覆 subb 的帖子

在SFA考頭50,大把有得揀,包括林護。

Andrewbaby 發表於 17-11-28 16:56
回覆 subb 的帖子

在SFA考頭50,大把有得揀,包括林護。
仁立入林護機會大 ! SFA要在頭50, 勁敵之下有難度, 選易不取難 ! 

回覆 烈火雄心 的帖子

咁你問吓自己,你覺得讀書叻至緊要,體藝各樣無意思,無搞咁多嘢,考好dse,入大學,出來搵份唔錯的工作,係美滿人生。抑或你想佢睇多d,讀書一樣緊要,有機會升到全港名中,見識各種唔同類型的叻同學,有讀書勁,有運動係港隊,有世家子弟,有家境困難但極driven的同學。睇到的世界精彩豐富d,可能係distraction,亦可能係經歷。
兩者無高下,係個人决定。讀得平庸,兩間都係平庸。讀得出色,Sfa有機會(當然唔一定)帶到小朋友睇到個大d的世界。

Felix223    發表於 17-11-29 14:10
hippoo    發表於 17-11-28 19:08