用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?
go

父母雙職工作忙 , 攪得掂 SFA ?   [複製鏈接]

SFA 是手上唯一直私offer ! 父母都工作超忙 , 返到屋企都9:00 ...好擔心不能陪太子讀書(emoji)
小朋友現在讀私幼(人稱谷校) 不過成績中中等等 ! 平時靠外補phoenix + eye level

Net 41 , 一係天堂一係地獄 !要預咗抽唔到...

聽聽埋埋好多 SFA的恐怖嘢⋯⋯有同事兩個親戚讀到嘔要(emoji)走 ! 識得個上年讀咗一年都話要(emoji)⋯⋯話有 PTH unseen dictation ...連體育音樂都有 paper homework ! 仲要巳經係 FTM 都話攪唔掂

At the same time 又有人話 SFA男仔多出路!

所以好想知用家(特別是雙職) 意見....
   8    0    0    0

回覆樓主

如果心態係要陪太子讀書,就入咗邊間學校都有問題啦。反而,係咪要諗吓點樣可以返屋企一齊食晚飯呢

HK-MAN    發表於 17-11-27 10:53

醒目開學勳章 貢獻勳章

41你想抽乜?LS?
if so, LS 都有unseen dictation...

SFA PE/music 嘅paper唔聽搞
有朋友target 100名內,佢可以完全放手 (FTM) 小朋友仲繼續去自己鍾意嘅音樂/運動學習

SFA 老師小一已叫家長放手俾孩子學習成長
LS小二開學老師話::佢地仲好BB,千萬唔好放手唔理!

其實,重點係孩子性格,如讀KG已能自行完成功課,上到SFA適應唔難
恐龍家

小曳人 發表於 17-11-27 07:09
41你想抽乜?LS?
if so, LS 都有unseen dictation...

LS 小二仲話BB 叫家長唔好放手,係咪老師怕煩,批改較多?

入得 SFA,資質唔會差,學校唔係第一次收雙職家庭小朋友,體育/音樂 工作紙 果 d 難極有限,都係上堂專心就做得到。PTH unseen dictation 津小都有。

先放手睇,如果小一真係完全搞唔定,就請個老師幫手溫書/出題。提前係要求唔好咁高,考中游至中下游都接受。

SFA喺今年競爭咁激烈下都可以爭到一席位,已證明小朋友係有能力嘅
既然你一向都都比小朋友外補,到時讀落如果真係要外援,可以諗吓請個私人補習老師

烈火雄心 發表於 17-11-27 03:42
SFA 是手上唯一直私offer ! 父母都工作超忙 , 返到屋企都9:00 ...好擔心不能陪太子讀書(emoji)
小朋友現在 ...

我建議樓主吾如考慮SFA, 如父母要返工, 你看每年p2 轉校人數大约估算程度。

識兩個朋友仔女讀SFA,父母都係返工。第一個,無外補,由細主打自理,成績keep到全級50-60。第二個,有外補,級五,之後插班入LS。

聽我朋友一講,佢話其實SFA係谷,但未到恐怖,小朋友係留心上堂,其實功課已經識做。自理能力好的話,放工返去已經做完功課。而佢又唔係要谷小朋友到級十內,所以考到級50-60佢已經收貨。

建議讀左先,訓練小朋友自覺做功課溫習,讀頭兩年頂唔順先轉校,但前提係名次唔好考太差

回覆樓主

我唔係用家,但係有聽過啲SFA學生街坊講唔覺得好辛苦。
應該是個人的能力問題,可能呢個係叻仔,咪又照舊打機、睇電視,成績又唔錯咁。
咁講真,我小朋友間學校都有呢啲叻學生,我嗰個就要花頗多時間去溫習先保持到中等成績,佢上堂係極留心,奈何資質普通/尚未開竅。
有啲細路真係自己搞掂,樓主平日安排到子女自己搞掂的話,都可以試吓讀,唔得先再轉囉。聽人講點及自己試,反正offer得你個小朋友,証明學校認為佢比其餘幾千人適合。

回覆樓主

有朋友仔女讀緊,係小一頭幾個月適應期辛苦啲,慢慢會習慣,佢唔係求其搵人補,而係覺得有需要搵人專科專補

我地都係雙職,但未至於超忙,囝讀SFA,無補習。其實功課不算太多,小朋友自律的話,父母可以放手。

私幼谷校出身不妨一試,體育音樂 d homework 好 hea,準家長無需擔心!

你個 case 算係有 d 老本食,有問題都唔應該係 P1 出現,如果唔要求高名次的話,估計可以較輕鬆度過 P1。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-11-27 07:32
LS 小二仲話BB 叫家長唔好放手,係咪老師怕煩,批改較多?
老師話可以改少d正喎...
我當時聽到
恐龍家

回覆樓主:

我覺得問題係樓主夫婦都9點放工,入私校津校都冇時間同小朋友相處。
我女SFA,9:30已睡覺。雙職父母,但6點幾已放工回家,冇出面講到咁辛苦,但初小冇可能不理功課測驗,高小自己完成功課意識強,但要同佢溫書預備測考。
不易處理的是默書,功課,測驗一起出現的日子。

回覆樓主

9點先返到確實太夜,又要食飯,又要溫習,10點前要上床訓覺啦,唔通下下外判咩,一係父母其中一人轉份輕鬆的工,一係就放手比子女自己搞掂。

小曳人 發表於 17-11-27 07:09
41你想抽乜?LS?

即係SFA 係鼓勵家長放手?
聽落好似幾好,

不過問過用家真係好多陪讀都搞唔掂……

我身邊有個阿媽working mum, 老公成日出trip  , 兩個小朋友在sfa,都搞得掂,雖然是辛苦和有C補

dorothy8 發表於 17-11-27 18:31
即係SFA 係鼓勵家長放手?
聽落好似幾好,

好正確。如去問學校, 一定叫你放手。一放手, unseen 默書/测驗一定大镬。SFA 仲係3测3考。

樓主得Sfa一個offer,根本無乜好唸。抽到心儀的,唔使唸。抽到唔鍾意的,亦無得唸。

noverzero    發表於 17-11-28 11:14
‹ 上一主題|下一主題