用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教各位家長, 關於2018復活節假期機票
go

請教各位家長, 關於2018復活節假期機票

因為是新手, 請教各位家長, 你地會幾時買2018復活節假期-倒頭機票呢?

請分享一下你地經驗, 邊個月買會比較平呢?

我剛在9月買了Xmas-倒頭機票返港, 後來發現10尾重平:(

所以想請教一下大家, 謝謝!

回覆樓主

自己睇啱個價就買 , 冇一個準確話到比係知幾時加價幾時減價 , 相信Airline 都是睇銷量去決定 。

比個參考 你 , 我所有航段以香港出發 。

我買8 Jan ~ 24 Mar HKG / LHR / HKG $13000+ Tax  ,  1月8日 當天的航班很Full 很貴 , CX 上午9點幾 班機 前個月已經waiting list 廿幾人 。

16Apr ~ 25 May HKG/ LHR /HKG
$8600+Tax

margie9033 發表於 17-11-26 23:55
因為是新手, 請教各位家長, 你地會幾時買2018復活節假期-倒頭機票呢?

請分享一下你地經驗, 邊個月買會比 ...

通常會半年前左右開始留意,一遇到航空公司有特價就買喇!會成日上網check,或者幾日就會打電話去航空公司問。當然,如果你係有agent跟進買機票既話,佢會同你留意,一有特價就會通知你。

亮燈 發表於 17-11-27 07:05
通常會半年前左右開始留意,一遇到航空公司有特價就買喇!會成日上網check,或者幾日就會打電話去航空公司 ...
我同亮兄一樣,一得閑就上網 check,不過而家會用埋 Skyscanner,就可以一次過知道D航空公司價錢,睇啱價再打去航空公司問價。

katrinafu 發表於 17-11-27 00:12
自己睇啱個價就買 , 冇一個準確話到比係知幾時加價幾時減價 , 相信Airline 都是睇銷量去決定 。
因為好多學校都係1月8日放完聖誕節假開學

yiphalook 發表於 17-11-27 12:41
因為好多學校都係1月8日放完聖誕節假開學

我知呀 ,我早半年前有多已做機位 ,不過一直 Hold 位未出票。

回覆 亮燈 的帖子

多謝各位家長的回覆

想問一下, 網上check完價錢後, 可以再打去航空公司出飛的嗎?而且價錢會更平?
請指教 :)

margie9033 發表於 17-11-28 13:10
回覆 亮燈 的帖子

多謝各位家長的回覆
首先你小朋友幾多歲?如果 under 16 咁就多數打電話去航空公司出票,因為網上個價錢係連稅,但如果小朋友 under 16,英國果邊係免稅,可以慳返700幾蚊,就算打電話買票間航空公司 charge你手續費,都會平過上網買。而如果小朋友係 over 16歲,都係網上睇完個價,再打去航空公司問,因為好多網上個價同電話個價差別幾大,我試過差別 over 1000蚊架。

margie9033 發表於 17-11-28 13:10
回覆 亮燈 的帖子

多謝各位家長的回覆

其實網上即買或打電話去航空公司都得,但理論上係網上買平過打電話。如果替小朋友買機票就打電話去航空公司會好啲,因網上係可能唔可以買小朋友一個既機票,而且打電話可即時扣稅。

回覆 亮燈 的帖子

多謝各位回覆

我真係好懵, 完全吾知16歳以下係可以扣稅, 又學到多一樣野, 真係要向你地多多學習 :)

另外, 請問關於ASIA MILES, 如果我訂飛比小朋友, 可吾可以將里數計入自己的戶口呢?

margie9033 發表於 17-11-28 14:12
回覆 亮燈 的帖子

多謝各位回覆

唔好意思,呢樣唔清楚,因為阿仔搭BA,依家好少儲萬里通啊!

回覆 亮燈 的帖子

多謝各位回覆
其實你小朋友多數會坐邊間航空公司?

回覆 basbyy 的帖子

我只係上 skyscanner check, 邊間平, 時間又啱, 就搭邊間

回覆 亮燈 的帖子

多謝各位回覆

儲里數只限自己個人戶口,所以幫小朋友開戶口儲分啦,如果係英航,可以申請household 戶口,一家人共用

回覆樓主

如果在纲上出了機票而小孩十六歲以下,可以打電話去航空公司通知他們退回GB稅,英航及國泰也可以,

回覆 cfs 的帖子

多謝回覆

資料好有用, 謝謝 :)

margie9033 發表於 17-11-28 14:53
回覆 basbyy 的帖子

我只係上 skyscanner check, 邊間平, 時間又啱, 就搭邊間
如果多坐 BA,建議出張大新 BA 咭 earn Avois 積分換機票,咁樣會底 D,因為 BA 有『非高峰期』,撞啱呢 D 日子,我試過68xx分加千幾蚊就換到一程,而且 BA 單程只需要 30,000分,而 Asia Miles 單程要 40,000分。

我個 Asia miles 戶口加左小朋友落去,就可以用我 D 分換機票比佢地,而佢地仲未試過坐飛機 earn 里數,所以唔知佢地嘅分可唔可以通用。

cfs 發表於 17-11-28 16:56
如果在纲上出了機票而小孩十六歲以下,可以打電話去航空公司通知他們退回GB稅,英航及國泰也可以,
...
我問過 BA,如果 under 16 買左網上機票要退稅,要坐完先可以申請,而且手續好似好麻煩。

cfs 發表於 17-11-28 16:56
...

是不是小朋友在英國讀書才能退稅?

Montreal 發表於 18-1-11 16:59
是不是小朋友在英國讀書才能退稅?

冇関係,所有十六歲以下也可括免GB 稅