用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會點解咁受歡迎?
go

聖公會點解咁受歡迎? [複製鏈接]

尋日去排聖公會交表。人多程度真係暫時見過最誇張。我只知呢間學校

1) 好多小朋友考到直資私校(但學校只放上直資比例於網頁,而唔知幾多去邊間)
2)有唔少人去st Paul coed (但唔知係咪學校專收舊生子弟)
3) 課程唔算深,算happy (唔同全靠父母connection 或谷)

相比一些龍校,牌面上唔係真係咁有優勢。如果靠父母谷,和父母舊生,其實去邊讀都一樣?有聽聞校長人面廣幫到小朋友升小,真的嗎?

真心求教,當大家傾吓偈
   6    0    0    0

回覆樓主

我有一朋友小朋友讀緊,話因為係父母舊生多。另一朋友就勁谷。但得2個例子,都想知多少少。有冇用家可以詳細分享一下。

SKH is a very very good school. In my mind It's as 神 as BH.
Around 40-50 SKH students will go into SPCC.
( The school has announced the percentage of SPCC relating parents among those who got into SPCC, but cannot disclose to non-parents )
Other than SPCC, Most of them still go to St Stephen, DG, st Paul boys.....only 10% of kids need the final lucky Draw. This is the statistics. You may ask if it really due to the parents. I can tell you the school definitely train up a kid well.

They have good behaviour, good posture, good attention, politeness.
they are the most treasurable items. The school will teach kids to have 'Faith, Hope, Love'......

Nowadays some parents over emphasise the importance of knowledge in KG life......but I guess kids can learn knowledge everywhere...........
Having a good attitude and ways in studying is the most important.

blueaqua    發表於 17-11-27 15:35

chanchancat 發表於 17-11-26 18:24
SKH is a very very good school. In my mind It's as 神 as BH.
Around 40-50 SKH students will go into ...

請問語境好唔好?有net teacher.?

回覆樓主

唔,我屋企有親人係讀SKH,係去左SPCC,父母非舊生但好似識我D神人。

教得好,其實都係一般教會學校咁。只能說,果班家長都唔係一般的普通家長,對野係有要求,一定會再培訓仔女。村校既教會學校都會有D比較草根既新移民,呢D 咪 SKH無囉。

聖公會每年約三十多至四十多人能入讀SPCCPS, 當中大部分也是related 的那條隊,如父母是舊生,他們也花了很多心力盡力提升小朋友入學機會。如果是non-related 咁入,每年也只屬小數觀,而他們父母也十分落力培育小朋友,放學也只是學習的開始。近幾年SPCCPS看似收多了st cat 的學生,小朋友也是水凖很高,父母也當然很落力裁培,他們一入學已音樂體育學術全都已凖備充足。所以如果屬non related, 不覺得聖公會有名顯優勢,小朋友也要入到2nd,最後當同分時,或許因同屬聖公會又已經過三年信望愛的培育,可能你有點優勢吧。學校本身宗教氣氛濃,著重德育高於學術。學術是傾向淺的。校長無得頂,親力親為,課程有根有據,就是看看是否家長那杯茶。物以類聚,多年下來才形成大部分家長最後也讓小朋友入讀直私,因彼此經濟上也能負擔也是有要求的,但也有有關係但有點太老定的家長,小朋友也不能入讀co ed. 所以最終,父母的裁培才最重要。

joywng 發表於 17-11-26 23:24
聖公會每年約三十多至四十多人能入讀SPCCPS, 當中大部分也是related 的那條隊,如父母是舊生,他們也花了很 ...

呢種物以類聚的講發我都傾向相信。總覺得某些名校只是叻的小朋友和家長的集散地,而非學校教到班小朋友咁叻。自問我不是又叻又有人脈的家長。有時都怕呢啲神校入到都係墊底果班。

自是果人愚見,歡迎其他家長分享其他看法

回覆 Lalaji 的帖子

我都有呢個疑問,
除左龍校,諗唔明點解有0的學校甘受歡迎
如創價,又一村(只是例子,我識既學校唔算多,所以只講到呢兩間)
創價同又一村係HAPPY SCHOOL,又唔算谷,
何解甘受歡迎?
求指教

hppa    發表於 17-11-27 12:17

Lalaji 發表於 17-11-27 09:54
呢種物以類聚的講發我都傾向相信。總覺得某些名校只是叻的小朋友和家長的集散地,而非學校教到班小朋友咁 ...

成績未必墊底,但眼界、興趣班價量可能比不上,大部分都私人受課,無人會去抽馬會游泳、康民署、音統呢個class.

hkgra 發表於 17-11-27 10:20

我都有呢個疑問,

我覺得揀happy家長眼光長遠同定力好夠。其實任何一間幼稚園,家長要外補就會補,就算谷的幼稚園,我見大把放學紛紛上學術同面試班。happy 學校少點學術,重啓發,培養思考解難同社交。將來工作,你會發現學術好唔重要。

回覆 Sumika_san 的帖子

我覺得揀HAPPY SCHOOL真係要好夠定力
我自己仲未得,仲抱懷疑態度

Sumika_san 發表於 17-11-27 10:27
我覺得揀happy家長眼光長遠同定力好夠。其實任何一間幼稚園,家長要外補就會補,就算谷的幼稚園,我見大把 ...

好同意德育好緊要。我之不過好奇想知其實有好多德育好的happy school揀,聖公會的成功之處在那。

事實上,我有唔少朋友視聖公會為最佳選擇。但每當討論到點解時,個個都係信奉升小張成績表。我當然也希望自己小朋友能升小理想小學,但總覺得此校俾唔到啲好踏實的信心。

升小成績,我成日覺得都靠外補(如果小朋友考私校)
我傾向津校,但亦想小朋友升小一會覺得輕鬆一0的
所以想揀一0的學校開心之餘,又有一定學術
但好似好難

Lalaji 發表於 17-11-27 11:28
好同意德育好緊要。我之不過好奇想知其實有好多德育好的happy school揀,聖公會的成功之處在那。

事實上 ...

聖公會前名係聖保羅男女幼稚園,賣點除德育,就係關係。我都覺得有少少唔實在。

咁多人揀佢當然係因為升小成績啦, 自己谷個個都會, 但佢係特別標青, 至於世襲, 報名時無要求填父母讀咩小學, 只問是否舊生

Sumika_san 發表於 17-11-27 11:55
聖公會前名係聖保羅男女幼稚園,賣點除德育,就係關係。我都覺得有少少唔實在。
...

呢一點最實在

Lalaji 發表於 17-11-27 12:15
呢一點最實在

50686345 發表於 17-11-27 11:57
咁多人揀佢當然係因為升小成績啦, 自己谷個個都會, 但佢係特別標青, 至於世襲, 報名時無要求填父母讀咩小學 ...

特別標青係考聖公會旗下的小學如SPB SPCC BG/DG....

回覆 Sumika_san 的帖子

得百几人, 几間神校特別標青, 其他一線如港同、陳守仁都有人入, 得20個人抽獎, 當中仲包括喇沙華仁...一個人要唔到几個位嘅, 有聖公會OFFER嘅好可能有其他OFFER, 只係揀左SKH學校啫

If you have friends in SKH, you should ask them about the lesson plan....
They are really putting a lot of effort to teach the students in 品德, 感恩. Sorry couldn't explain further here.

I agree that the parents themselves are also putting efforts....
so its a good atmosphere that everyone work hard together.....
and all tends to be humble inside the school....
非常難得的神校
‹ 上一主題|下一主題