用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 vs 迦南(九龍塘)
樓主: cheungtammy
go

崇真 vs 迦南(九龍塘)  

回覆 W_cindy 的帖子

唔駛訓晏覺嗎?

回覆樓主

想問下keep英文班難唔難入?聽聞呢個英文班好少位

like_yan 發表於 18-8-25 22:38
想問下keep英文班難唔難入?聽聞呢個英文班好少位
因為是小班學位太少所以難入,如果是EPK,報平日中午的興趣班也足夠了。

聽完祟真個簡介會, 唔會想讀.......

Redbean88 發表於 18-10-19 18:05

Why

當年我都係聽完個簡介會之後決定唔去in

請問可以分享下嗎?冇去到簡介會

nixphoenix 發表於 18-10-19 19:24
當年我都係聽完個簡介會之後決定唔去in
我都係,唔in了

irismamabbkwok 發表於 18-10-19 19:45
請問可以分享下嗎?冇去到簡介會
我聽果陣,個校長不斷講個蚊機幾錢,用幾錢翻新個廁所,又話佢地有印字咭俾小朋友,等佢地無論搭車,飲茶食飯,都可以攞出黎溫習,又補底班.....感覺很怪獸,很commercial, 感覺唔好,龍校又如何......

Redbean88 發表於 18-10-20 00:43
我聽果陣,個校長不斷講個蚊機幾錢,用幾錢翻新個廁所,又話佢地有印字咭俾小朋友,等佢地無論搭車,飲茶食 ...
原本3間撞期,仲諗緊唔去邊間,而家有答案了,thank you

Redbean88 發表於 18-10-20 00:39
我都係,唔in了

當年我聽到嘅內容同JM一樣
感覺無教育宗旨
只係凡事向錢看
所以都聽完同老公一齊決定唔in了...

我有朋友女女0係讀祟真國際班, 佢話國際班升上小學學位反而少過中英文班, 全班得1/4 能升上祟小。朋友女女最後唔能夠升上祟小, 試過寫信俾校長冇回覆, 而且佢地行政非常差, 最後都搞到好唔開心。

不過我聽過佢女女講國語非常流利,呢樣又真係好吸引。

cody0622    發表於 18-10-23 13:34

回覆 cheungtammy 的帖子

崇真

我係崇幼ACK家長, 我都覺得校長真係商業味好重, 但係有幸本人遇上既老師都好有愛心, 小朋友K3同K1都好適應。學術方面, 內容唔係深, 始終係學卷學校。但係佢亦都唔係淺, 因為有朋友讀培道, 佢睇完我地D功課, 話佢地果邊好淺 (可能因為佢地係直升小學可能較淺)。
學校因為比較多班, 行政混亂情況都有, 不過我唔覺得好嚴重。讚同樓上家長分享, 有Net教英文普通話, 興趣班好抵讀亦好多選擇...小朋友語言我自己亦都滿意。

我唔係咩崇真家長fans, 對於有家長之前既負評, 真係好睇家長自己既期望...只係平心而論, 作為學卷學校, 幾百一個月, 佢比我預期更滿意, 特別係老師既愛心!