用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真,禮賢,觀塘聖若瑟
樓主: jessyeasy
go

崇真,禮賢,觀塘聖若瑟 [複製鏈接]

anitatalam 發表於 18-1-17 07:40
有觀塘聖若瑟 offer 應該是男仔吧

雖然我對禮賢有偏見,但都會首選禮賢。

same as my situation.  I drop TT first, and keep KRS and St. Jo.
Between KRS and St. Jo, i think St Jo may be more competitive, but will be more harsh.  I am also struggling.

吾識人讀禮賢,但好多鄰居小朋友讀st. Joe, 斯文有禮,英文幾好

jessyeasy 發表於 17-11-24 15:36
大家會點選?請指教!

(emoji)

醒目開學勳章

識2個讀ST.JO高年級,真心一D都唔乖, 人前斯文有禮,人後粗口嚇死你,識1個讀一年級小朋友,返學個零月已經學識講粗口

崇真用家,當初經歷了津校,某私校最後選擇TT,一來語境好,主流部亦是雙班主任,一學期落來以前幼稚園班同學好多入讀津校的都話英語大不如以前,但我地未覺得。不過TT普通話教中文,大家可以評估下岩唔岩自己杯茶。課外活動幾多,功課抄寫既唔多,校風比較淳樸,學校提倡閱讀,經常有閱讀相關功課做。

回覆樓主:

公園遇見聖約瑟小三學生,佢跟我小朋友以全程流利英文對答,只係工人姐姐帶,都好有禮貌同聽話,另我對該學校印象好好。

COE1205 發表於 18-1-17 16:53
識2個讀ST.JO高年級,真心一D都唔乖, 人前斯文有禮,人後粗口嚇死你,識1個讀一年級小朋友,返學個零月已經學識 ...

講粗口、無禮貌,其實同間學校冇太大既關係,不過如果你話地區上遇到既人、朋輩既背景對小朋友有影響呢方面我係同意既

saiyan 發表於 18-1-17 02:11
主流班的都有2個班主任嗎?
Yes, 不過唔知係唔係至到小6

1) 祟真 -- 語境好好, 小班教學, 學費略高, 升英中率我估同九龍灣 St. Jo 差不多, 但有基祟做中學 backup。
2) 禮賢 -- 算是愉快學習, 因功課相對較少, 老師很有愛心, 升中派位係3 間小學中最好, 有 60 % + 上英中, 好像曾試過有70% +, 但不肯定。
3) 聖若瑟英文小學 -- (利申是用家) 大班教學, 英文水平不俗, 提供很多適合男孩的課外活動, 但升英中率一般。

回覆樓主:

好多人都話崇真語景好,係指國際班? 咁本地班語景如何?

回覆樓主

睇完升中派位和學校語境,我選擇報崇真,不報禮賢

回覆 alsonl 的帖子

教授英文和中文的都是分別以英文和普通話為母語的老師
‹ 上一主題|下一主題