用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區— 顯理 同 衛理 係唔係升左, 已經係1C ...
go

東區— 顯理 同 衛理 係唔係升左, 已經係1C

我上網睇到

王家爸爸    發表於 17-11-23 17:49

vicky_hin 發表於 17-11-23 17:00

我上網睇到
網上排名..... 算吧啦!

佢有冇同你講, 佢根據咩準則去排位?

如果無, 咁點解你要去信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雖然顯理同衛理都唔錯,但係距離B1仍然長路漫漫。其實個網站無做最基本既研究,顯理同衛理都唔係全英文班,即係唔足夠85%既學生係全港前40%(前40%大約係B2A水平)。

王家爸爸 發表於 17-11-23 17:54
雖然顯理同衛理都唔錯,但係距離B1仍然長路漫漫。其實個網站無做最基本既研究,顯理同衛理都唔係全英文班, ...

明白唔該晒,王家爸爸

王家爸爸 發表於 17-11-23 17:54
雖然顯理同衛理都唔錯,但係距離B1仍然長路漫漫。其實個網站無做最基本既研究,顯理同衛理都唔係全英文班, ...
刘永生同港岛民生算是band 1未?

saiwanho 發表於 17-11-24 18:30

港島民生係B1,成績更已超越筲官

劉永生,暫時應只係同金文因泰相若既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-24 18:34
港島民生係B1,成績更已超越筲官

劉永生,暫時應只係同金文因泰相若既水平
OMG, SGSS is now poorer than 民生???  Sad to hear that

saiwanho 發表於 17-11-24 18:36
OMG, SGSS is now poorer than 民生???  Sad to hear that

係,近年都一直向下

saiwanho 發表於 17-11-24 18:30
劉永生雖然成績進步咗唔少,但係因為起點比較低,所以都係同B1有段距離。反而港島民生,可能因為九龍民生既名牌效應,創校無耐就已經受到部分家長青睞,尤其近十年,所以好快就成為B1。

saiwanho 發表於 17-11-24 18:36
今年港島民生既DSE成績已經大幅拋離筲官,尤其係數學。

王家爸爸 發表於 17-11-24 20:49
今年港島民生既DSE成績已經大幅拋離筲官,尤其係數學。

2017 DSE

Level 4 +

Eng Lang

Chi Lang

Maths

LS

港島民生((IMSC)

59.00%

45.30%

80.60%

49.60%

筲箕灣官立(SKWGSC)