用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果UCAS 現在收到reject信, 可否將來再叩門? ...
go

如果UCAS 現在收到reject信, 可否將來再叩門? [複製鏈接]

如果現在用DSE predicted grade 報UCAS, 收到reject信, 將來可否用實際DSE成績 (或A level成績) 再叩門?
   1    0    0    1

rogerlam123 發表於 17-11-23 16:45
如果現在用DSE predicted grade 報UCAS, 收到reject信, 將來可否用實際DSE成績 (或A level成績) 再叩門? ...

咁即係Clearing, 有啲U 得有啲唔得。

有 d 得,有 d 唔得。

回覆樓主:

—試冇妨,有人有offer最後冇讀,原理報本地一樣,孩子公開試前冇一間有offers,公開試成績也不好,肯嘗試—問,好彩有驚喜

回覆樓主

LSE 話 very unlikely.  不過當然一試無妨。

Chole 發表於 17-11-23 19:46
LSE 話 very unlikely.  不過當然一試無妨。

oxbridge 一定無,LSE/Imperial 都話無,不過可以試下啩,不過唔好完全rely on clearing, 最好有其他後路。

回覆樓主

謝謝各位分享!有無人考完DSE之後,馬上考埋A-level?會唔會太辛苦呢?

回覆樓主:

英國有约一百間大學及專上教育,如要求不高的大學,會有大學收的,好奇想報那科?那大學?因AL只報三科可,要求一定高,怕得不償失!

朋友個女本來一心係香港讀大學,但DSE衰左,八大不入,朋友跟手同佢報UK二線大學都有offer

Ruby1219 發表於 17-11-23 20:05
oxbridge 一定無,LSE/Imperial 都話無,不過可以試下啩,不過唔好完全rely on clearing, 最好有其他後路 ...

唔使嘥時間試, G5 Universities officially退出咗clearing process.
‹ 上一主題|下一主題