用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王少清 vs 李兆基
go

王少清 vs 李兆基

請問王少清(荃灣) vs 李兆基(葵涌) 那間學業成績比較好?

tiffanylmc 發表於 17-11-23 11:13
請問王少清(荃灣) vs 李兆基(葵涌) 那間學業成績比較好?
一直都係李兆基成績較好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 11:24
一直都係李兆基成績較好
請問你如果係B1C生..英文較強..陳兆民, 全完, 83邊間適合D?

jojoplanet 發表於 17-11-23 18:11
請問你如果係B1C生..英文較強..陳兆民, 全完, 83邊間適合D?

呢3間得83係有B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 18:15
呢3間得83係有B1水平
吓....早排去觀校全完老師話佢地係B1..但我仔補習老師話83注重數學, 但我仔數弱點我怕佢好辛苦..咁如果佢係B1C水平...除咗83你覺得仲有咩選擇?
如果係B2A...咁全完, 陳兆民邊間好D?

jojoplanet 發表於 17-11-23 18:18
吓....早排去觀校全完老師話佢地係B1..但我仔補習老師話83注重數學, 但我仔數弱點我怕佢好辛苦..咁如果佢係 ...

過往係陳較好

hkpapa852 發表於 17-11-23 18:21
過往係陳較好
咁同83差不多banding的還有什麼選擇?

jojoplanet 發表於 17-11-23 18:22
咁同83差不多banding的還有什麼選擇?

較接近係PP,但你唔啱使

吓....早排去觀校全完老師話佢地係B1..但我仔補習老師話83注重數學, 但我仔數弱點我怕佢好辛苦..咁如果佢係 ...
我估其实大家講緊d野有d唔同, 雖然都系叫B1, B2, B3.
我估你说的B1分法是指有多少B1生入这校, 而hkpapa说的B1是指DSE 成績水平

表面上叫同一样嘢, 但实際講緊两样唔同既定议

不如比个第二個名佢, 例如用DSE来分果個叫R1R2R3 (Ranking)....

( 只系除便建议下only)

twhkleung 發表於 17-11-23 18:34
我估其实大家講緊d野有d唔同, 雖然都系叫B1, B2, B3.
我估你说的B1分法是指有多少B1生入这校, 而hkpapa说 ...
補充一点, 收到B1生多的学校和DSE 成绩不一定是"等"號.
所似才会有討沦说那校是正增值形, 某校则是負增值形, 等等

好多中學會分類上堂, 有D分精英文/數學, 稍遜又會分成一班或組咁上, 如果囝囝數學唔係好得, 其實問題唔係好大, 可能有補底添

去83簡介會, 可以了解更多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

twhkleung 發表於 17-11-23 18:34
我估你说的B1分法是指有多少B1生入这校, 而hkpapa说 ...

但查實兩樣又有關連。首先我想知我仔banding 邊d學校會收而同時學校DSE成績又相對地理想

gracelam 發表於 17-11-23 18:44
好多中學會分類上堂, 有D分精英文/數學, 稍遜又會分成一班或組咁上, 如果囝囝數學唔係好得, 其實問題唔係 ...

又係喎!上年有去聽但無聽得咁仔細。今天再去。

查實hkpapa咁講我都只得83選

hkpapa852 發表於 17-11-23 18:26
較接近係PP,但你唔啱使

咁我自行放83 同陳兆民岩唔岩?

jojoplanet 發表於 17-11-24 00:02
咁我自行放83 同陳兆民岩唔岩?

同83同級既,仲有荃灣區既王少清

感觉陳記在这里比較多网友提及, 收B1生比例同王相比也应差不多, 但DSE王比較明顯能穩定在B1C水平, 可能因為較谷?!

jojoplanet 發表於 17-11-23 23:59
但查實兩樣又有關連。首先我想知我仔banding 邊d學校會收而同時學校DSE成績又相對地理想
...
在葵青區, 收生大部份B1生而DSE又能达到这里定议的B1C水平, 应只得王, 83同PP, 其餘收較多B1生英中, DSE都未能隱定达到这B1c水平

twhkleung 發表於 17-11-24 08:12
在葵青區, 收生大部份B1生而DSE又能达到这里定议的B1C水平, 应只得王, 83同PP, 其餘收較多B1生英中, DSE都 ...

我個係仔即只有83同王選。83近我係咪就選83同陳適當?

jojoplanet 發表於 17-11-24 10:04
我個係仔即只有83同王選。83近我係咪就選83同陳適當?

葵青區大抽獎乙二放83或陳都好大機會入, 所以自行可進取D, 如果自行入左陳, 就冇得大抽獎了。

自行一可以進取 自二就83/王少清

我等緊陳兆民中學既學校報告, 果句70%中六畢業生於「大學聯招辦法」(JUPAS)中獲得大學學位課程取錄.令我有D意外. 70%好多喎......幾年保持33%左右,今年升左咁多?
http://www.twghczm.edu.hk:82/tc/index.php/latestevt2017-18/450-20171108
升中簡介會

本校創於1972年,為東華三院轄下第四所中學,校風淳樸,以推動全人教育為目標。本校為一所英文中學,由中一至中六每級均設四班,採用英語為教學語言。於2017年,本校學生之香港中學文憑考試及格率達98%以上,70%中六畢業生於「大學聯招辦法」(JUPAS)中獲得大學學位課程取錄。為幫助學生盡早掌握高中之學習模式,本校於初中編擬校本課程,加強培養學生的自主學習態度,幫助學生充份掌握各種共通能力;亦為中一至中六學生制定完備的生涯規劃輔導課程,讓他們及早確立未來的發展方向。

twhkleung    發表於 17-11-24 13:04