用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子德萃幼稚園 offer
go

太子德萃幼稚園 offer

今日收到太子德萃幼稚園K1 offer.當初聽朋友講話好,所以報咗,但係詳細資料真係唔係太清楚。
請問有冇用家可以分享下呢間學校嘅特色?好唔好?升小一狀況又如何?
謝謝!

回覆樓主:

me too

lamelainey 發表於 17-11-22 21:21
今日收到太子德萃幼稚園K1 offer.當初聽朋友講話好,所以報咗,但係詳細資料真係唔係太清楚。
請問有冇用家 ...

纯商業學店,同紅磡新校一樣,來者不拒,報名都收
個人冇乜好感

pandakeung 發表於 17-11-23 07:15
個人冇乜好感

參觀過太子校感覺確麻麻

pandakeung 發表於 17-11-23 07:15
個人冇乜好感

應該都幾多人報,同埋interview果陣都多人,請問點解你會覺得報名都收?
你意思係得廿個人去interview K1?
定係佢見多人報名就開多幾班全部收曬?

回覆樓主:

我有太子am 國際offer, 想了解小學升學情況!

上年升小一有18人:DGJS,SPCC,La Salle, Choi Kai Yau,St Mary,Maryknoll,Ying Wa 都有。

詳細派位可參考網頁,我係用家,個人覺得佢地唔係學店,老師有愛心,我喜歡他們的課程,小朋友翻學短短一個月去出面K1面試已很出色,暫時有兩間名幼的am offer

教得小朋友好有禮貌,學術中等,但培養睇書習慣好好。
全校老師同姨姨都記得小朋友叫咩名,so far 真心覺得佢地教得唔錯。
同埋好留意學生一舉一動,但學校個環境就比較細,同埋行政上可以改善得好啲。

語境唔錯,學費有d貴,新校升小一數字冇乜參考價值,要觀察耐啲

回覆樓主:

多唔多畢業生升上德萃小學呢?
同埋留幾多位比幼稚園呢?

非常同意上面用家所講,學校好培養到小朋友看書,學校所有人員都叫得出小朋友名,讓我女女翻學有親切感。本人覺得學校老師很用心教小朋友,小朋友自理很快有進步

Terencema7 發表於 17-12-15 22:29
多唔多畢業生升上德萃小學呢?
同埋留幾多位比幼稚園呢?

德萃小學在大埔, 相信不是人人想入, 住大捕就可能去(不喜勿插),賣点是英小。
幾多位比幼稚園 <-- 相信暫時俾錢就俾, 因有位, 除非好差。

上面講係咪學店(基本上所有私校都係), 校董DB仔,加兩個退休校長,同期的小學校長都可能俾下面, 我覺學店味特別香濃

不過可能都教得好

我都想過報名, 見申請表要填爸媽在那中小學, 打消念頭(我們的中小學幫唔到佢), 費事打擾人

lamelainey 發表於 17-11-22 21:21
請問有冇用家 ...

學費幾錢?

Oh sorry 得罪了. 如我所講"學店(基本上所有私校都係)", 或我用" 私立獨立"學校好些, 我冇意說學店跟你的定義一樣, 你的定義我已說是黑店
。另"填家長讀過咩小學中學大學,好多私幼龍幼都要求填", 報過都知, 不是太多, 可能我見識少。問職業就大把,你辨教肓, 問家長讀過咩小學中學做乜?!