用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子德萃幼稚園 offer
樓主: lamelainey
go

太子德萃幼稚園 offer

pandakeung 發表於 17-11-23 07:15
纯商業學店,同紅磡新校一樣,來者不拒,報名都收
個人冇乜好感

還記得德萃第一年開辦,因為打正旗號Mrs fielding 之名所以試下報名PN,最後有am 國際offer 。當時在其他playgroup認識的好幾個家長也有去in , 但遲遲都未有收到offer 信,我覺得可能未必in 親都收,不過而家情況就唔知了。 最後我也選擇了其他PN 因為怕新校多uncertainty.

common_cat 發表於 17-12-16 10:04
Oh sorry 得罪了. 如我所講"學店(基本上所有私校都係)", 或我用" 私立獨立"學校好些, 我冇意說學店跟你的定 ...

如果話學店,咁所有私立冇學卷都是吧!

SH 只不過是新,SC, KV, LH等名小都好似係私立吧!

SH 係新,冇output reference,難免家長會批評,加上有多位重量級退休教育家,自然市場會批評佢地搵錢。但我去SH KG 面試時,我真係親身見到張灼祥返學校,感覺係正面。

坦白講,如果學校真的拿Mrs Fielding 來宣傳,根本不用她去和我的小朋友上課啊,我小朋友番學兩個月,Mrs Fielding 也和她上過課兩次,還係佢手冊寫咗些評語。雖然我女已有其他K1 am offer,但我都唔捨得個女離開SH,因老師教得好,我女番學又開心,學到的事超過我預期

chiwah0804 發表於 17-12-16 15:26
坦白講,如果學校真的拿Mrs Fielding 來宣傳,根本不用她去和我的小朋友上課啊,我小朋友番學兩個月,Mrs F ...

咁你會選擇SH K1 offer 嗎?

Terencema7 發表於 17-12-16 15:40
咁你會選擇SH K1 offer 嗎?
其實學校係十二月頭已叫我地交留位費,當時我已有兩間K1am offer,同屋企人傾咗好耐,未決定到轉唔轉,所以照交咗先。我其實怕轉咗,小朋友翻學無而家咁開心,因為有offer個兩間都係出名谷,每日有功課的

我也考慮英藝及SH, SH 個primary allocation 甘勁,已全部寫哂出來?

Befong123 發表於 17-12-16 16:23
我也考慮英藝及SH, SH 個primary allocation 甘勁,已全部寫哂出來?

佢公佈果d 有部分係官津,可能係父母關係自行,亦未實質數字

chiwah0804 發表於 17-12-16 16:01
其實學校係十二月頭已叫我地交留位費,當時我已有兩間K1am offer,同屋企人傾咗好耐,未決定到轉唔轉,所以 ...

其實我有SH 同Kv offer, 都怕Kv 太谷,所以都正考慮中。

Kv 又好似出名d....

sweetbride119 發表於 17-12-16 21:05
KV是傳統的名幼,SH是最新的幼稚園(神幼CCKG前校長主理)。KV有大量數據睇到,SH只有1年18位考生的升小數 ...

謝謝 sweetbride 119詳盡分析,其實我都幾認同SH 課程。

所以好難決定,呢幾個月會考慮清楚

Befong123 發表於 17-12-16 16:23

18位

回覆樓主:

回覆 sweetbride119 的帖子

可否分享一下面試過程?同埋覺得孩子為何入到德萃?