用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

課程及課外活動

請問學校除左中英數,仲有咩科目?另外是否每天放學後都有課外活動上?

用普通話教 :中文,普通話
全英教:
英文 ,數學,體育,科學及常識,音樂,電腦,英文故事書,art

課外活動就隨家長安排 ,每日都有不同活動選擇,例如奧數,中文演說,乒乓球,樂器...等等。全部自費活動。

快樂兔B 發表於 17-11-23 19:53
全英教:
英文 ,數學,體育,科學及常識,音樂,電腦,英文故事書,art

知唔知課外興趣幾多錢?唔該

快樂兔B 發表於 17-11-23 19:53
全英教:

請問老師多是NET嗎?

體育老師係NET ,其他都不是

課外活動不太貴,例如學樂器班(有單簧管,saxophone, 長笛....等,都係190元一堂,約5,6個人一組,可以租樂器(約一千蚊租一期:11月到3月)

快樂兔B 發表於 17-11-24 12:17
體育老師係NET ,其他都不是

你好,多謝你回覆!原來得體育係net, 咁請問學校英文語景都能有保證質數嗎?課堂以外老師是否都全英語同學生溝通?這樣造就一個全英語的環境.

Cmjelly 發表於 17-11-24 12:23
你好,多謝你回覆!原來得體育係net, 咁請問學校英文語景都能有保證質數嗎?課堂以外老師是否都全英語同學 ...
好難答你有無保證,聽我小朋友講返,同學在學校都是以英文溝通多的!全英教的科目老師,都是用英文同學生溝通

快樂兔B 發表於 17-11-24 23:23
好難答你有無保證,聽我小朋友講返,同學在學校都是以英文溝通多的!全英教的科目老師,都是用英文同學生溝 ...

明白,唔該你,我其實對學校的英語語境都都有信心,thank you(emoji)

英語語境真的不錯啊!

快樂兔B 發表於 17-11-28 22:28
英語語境真的不錯啊!

你覺得仲需唔需要外補~? 中文亦需唔需要外補呢?

bruce1001 發表於 17-11-28 23:08
你覺得仲需唔需要外補~? 中文亦需唔需要外補呢?
我無外補啊!但家長確實要跟得足!

快樂兔B 發表於 17-11-29 07:06
我無外補啊!但家長確實要跟得足!

明白,多謝你

回覆 快樂兔B 的帖子

是否只有一個net teacher? 那麼其他老師都是中國人, 但說英文對嗎? 是否活動教學? 會不會很谷?

mr_juicy 發表於 17-11-29 14:09
回覆 快樂兔B 的帖子

是否只有一個net teacher? 那麼其他老師都是中國人, 但說英文對嗎? 是否活動教學? 會 ...
暫時得一個net教體育 , 其他是ABC , 不是活動教學 ,是傳統教學 , 谷唔谷啊?我都唔知算唔算谷 , 每日功課1-5都有 , 默書就中英 每兩星期一次 ,一年兩測一考 ,學術係偏深 ,英文用二年級書 , 其他都無教快

回覆 快樂兔B 的帖子

thanks for your reply. 仲有些少問題想請教.
1.) 咁你小朋友返左學, 英文有冇進步到?? 之前interview for 2018年P1. 見都好多外籍老師, 估唔到得一位.

2.) 你個人覺得語境可以嗎?

3.) 每班是否很多南亞藉小朋友?

mr_juicy 發表於 17-11-29 16:18
回覆 快樂兔B 的帖子

thanks for your reply. 仲有些少問題想請教.
1)英文有冇進步,只是返左兩,三個月,應該未有甘快知吧!不過我覺得最少可以保持(英普幼稚園上來)2)語境很好,除中文,普通話外,其他都是全英教學,老師也是全英溝通,對佢吸收詞彙絕對有利
3)每班約有四五位南亞裔小朋友,有佢地帶動小朋友主動用英文溝通

回覆 快樂兔B 的帖子

Thanks for your valuable comments.
真係要再想想是否會入讀, 因為明天要交留位費. 見EK又冇咩人講這間學校, 有d 擔心.

mr_juicy 發表於 17-11-29 17:08
回覆 快樂兔B 的帖子

Thanks for your valuable comments.
完全明白你心情,前幾個月剛經歷完

回覆樓主:

可否分享下点解你會選聖約望小學?有咩特別吸引到你?