用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港數學奧林匹克學校講授的所謂"奧數". ...
樓主: 聖言第一
go

香港數學奧林匹克學校講授的所謂"奧數".

回覆 bobbob 的帖子

以前小學「X 向奧數」網上功課,日日都要做。必做部份係跟學校課程一樣,自由部份係完全唔同,冇接觸過,基本上我唔睇答案冇可能識,睇完都未必明。當中有體積密度(邊 d 生果會浮/沉)、牛屎分解時間、兩個人/車迎面、機率、下一排數粒數量。「兩個人/車迎面」、機率、下一排等,呢 d 到初中果陣已經知道點計,只係差在我幾時學。暑假奧數班都係學呢 d,到依家都記得個老師點教。
暑假買過奧數練習,有學一個圖案可否一筆劃、3 刀切 7 份餅、數字排列、圖案排列、火柴陣。呢 d 學校少教(數字排列除外),有 d 就用腦都未必諗到。

講授的卻不是真正的奧數, 有掛羊頭賣狗肉之嫌.

咩叫奥數?除了比賽外,有咩好處?

聖言第一 發表於 17-11-25 11:35
你的孩子做的, 只是數學題.奧校做的, 只是把正規課程提前來教.
如果奧校把課程的名稱改做 "數學預習班",  ...

你有看過人家的比賽題目嗎? 如果無,請看完再評論,不要在這無的放矢。

我有參加過中學年代的奥數比賽,赢過獎項。我看過奥數初小的題目,大部份不是超前學正規課程,而是正規以外的範圍或思維。

我亦有看過你 send 出來的文章,水平是低的,但文章的內容不反映比賽的內容。

回覆樓主:

我理解「奥數」是用數學最基本方法/concept去解決一啲較深/要思考問題,不是題目深就是奥數!

回覆 聖言第一 的帖子

我不同意你講在奧校讀幾年, 如不能做到IMO既題目,奧校水平就不會高到那裡去. 你一定知道要考IMO, 是要香港資優教育學宛會員, 然後受訓至少1,2 年, 參加好多評測, 才選6個人去參加IMO. 所以可以講IMO 是比最最top既中學生. 不能用做到IMO不是好學校. 如用這把尺, 有幾多人可以做到?間學校要請個勁人去教幾十個有potential 既人, 不合經濟效益.

奧校點可能做到, 又點解要咁做.

最後, 我有幾份奧校past paper, 它不是小學課程. 不是教快幾年.  

Sherry_mom 發表於 17-11-25 17:02
回覆 聖言第一 的帖子

我有一小部份同意你的意見. 奧校是怎樣的一所機構, 我明白. 自從小朋友小四巳經不參 ...
"初賽給大量金,銀,銅. 然後要比錢去考複賽和總決賽. 兩個加埋要成千元" 這應該是奧協(其實仲有一間係咁, 個中文名同HKAGE只差一字)的比賽吧? 奧校每年只搞一次

拜託, 奧數兩字的意思不是由你定義或由我定義的, google/wiki一下已經有大把答案, 再跟你討論下去也不會有結果.

你再上網看一下吧... 丘成桐反對奧數的原因不是"偽"奧數, 而是他認為這類數學競賽只能培養解題能力, 對真正數學研究發展沒有幫助, 他認為真正的數學應該由自己去製造問題及解決, 而不是解決別人製造而且已有答案的問題. 而且他說收的那些奧數金牌學生不是別的奧數賽, 正正是IMO的金牌得主! 整篇文章完全沒提過"偽奧數", 全是閣下豐富的想像力變出來的.

連人哋的比賽題目都未睇過, 就可以從一篇文匯報的文章推導出這許多至理, 真係要寫個服字比你.

回覆 setom 的帖子

多謝提點. 內容巳修改.

回覆 聖言第一 的帖子

你知不知道差過奧校有一大堆。它們是商業做生意。一半人拿獎(自己攪的比賽).

聖言第一 發表於 17-11-25 21:18
1.
是從兩篇文章, 不只是一篇.
要知道, 那些文章是奧校資深教師張志基老師撰寫,
唉... 究竟我係咪同緊外星人討論?

1. 係係係, 你啱, 從兩篇文章可推理一連串後續事情, 堪比福爾摩斯

2. "一個合理的解釋是:丘教授的學生玩的是假奧數.", "國內很多出色的中學生,拿個奧林匹克獎,就可以保送到北大清華", 喂, 大哥, 你估北大清華傻的嗎? 佢哋唔識分辨邊d奧數獎先係含金量高? 這些知名大學會承認商業機構的奧數金牌? 中國,台灣,香港都有某些大學會用"國際科學奧林匹克"的獎項來作門檻, 提供免試入學/降低入學要求/送獎學金等措施, 如IMO/APMO等比賽就是受承認的比賽之一, 絕冇可能是你口中的假奧數. 至於這些奧數金牌為何會唔識微積分? 這崎形現像只會在中國出現, 因為某些學生/家長為求拿取獎牌保送入大學, 只會全力谷奧數(IMO是不考caculus的), 其他範疇一概不理, 至使會有拿金牌卻唔識微積分的極端現象(但相信情況也是很罕見). 勸你去真正了解一下現實世界, 不要一味做偵探靠推敲.

3. 你嗰兩篇嘢都冇奧校分, 唔該下結論前睇清楚d.

我諗呢度有不少家長對奧校/奧協...等機構的了解都比你高十數倍, 麻煩出文前查多d資料, 以免貽笑大方.

bobbob 發表於 17-11-24 08:57
咁同我30年前玩嘅好大差別,嗰陣強調唔係考書本嘅嘢,主要考邏輯思維。仲有當年係畀中學生玩,要隊際合作, ...

我中學都玩過奧數比賽,當時未聽過小學生有得玩

回覆樓主

我不知道樓主與什麼奧校的新仇舊恨,可能大家是同行,亦冇興趣去知。

我自己一向不信文滙大公的投穚!亦不相信香港的千變萬化的不同奧數比賽!

我會被標籤媚外都好,資優教育,我信海外多於香港的資優課程,包括埋什麼香港資優學苑!

2jkidsfather    發表於 17-12-6 12:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.