用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B repeat k3
樓主: ethanpapa
go

細B repeat k3  

貝兒妹妹 發表於 18-12-7 19:49

佢repeat k1因為係轉龍幼,pn開始都有外補,佢做緊細b時學 ...

哈哈爸爸 發表於 18-12-7 17:42
withdraw 派位下年可再自行
繼續抽,讀一年小一再考直私/抽津校

Dbspd可以 英華唔接受p1 生考p1的

MrBeast 發表於 17-11-29 12:22
又講下起班細馬個case,考小一有幾間一綫offer但冇神校,小一時只級9x,小四就插入神校,正正如你所說,若 ...

請問邊d係「唔係神校既一綫小學」,純粹想知大家定位,謝謝。

julilee 發表於 18-12-7 15:54
多謝你支持,我冇repeat k2 已經後悔,當時老公話再試,而家佢都支持repeat, 我一定安排, 但我而家唔知點 ...

我女當年都係repeat k2, 因佢唔係學術跟唔到,而家我覺得佢心智未可以考直私小。所以上年搵私幼repeat k2,到現在完全無後悔,佢仲好開心每日返學,考到6,7直私,及當中最心儀的學校。
有些小朋友心理行為係發展慢些,我地應該耐心俾時間佢成長發展。

simpson.chan 發表於 18-12-12 00:43
請問邊d係「唔係神校既一綫小學」,純粹想知大家定位,謝謝。
人人定位不同,較客觀的(冇中學)如sfa, tsl 都有offer.

mandysalleh 發表於 18-12-12 08:06
我女當年都係repeat k2, 因佢唔係學術跟唔到,而家我覺得佢心智未可以考直私小。所以上年搵私幼repeat k2, ...

多謝你的分享呀, 我已經著手搵學校,但好怕冇學校搵到

MrBeast 發表於 18-12-12 08:29
人人定位不同,較客觀的(冇中學)如sfa, tsl 都有offer.

收到,thanks, 只想睇大家定位,謝謝!

julilee 發表於 18-12-12 09:19
多謝你的分享呀, 我已經著手搵學校,但好怕冇學校搵到

應該有的,不過可能要讀下午班。
但有多一年時間去學習,小朋友及家長都會比較輕鬆得多 加油啊!!

回覆樓主

我認為repeat p1係對小朋友好殘忍

Repeat p1為考「好」學校係為家長面子定係為小朋友?

要repeat往往唔係因為小朋友學術能力跟唔上,係心智同社交和自理未夠成熟去考同讀小一。係小朋友成長過程中,成日被老師和家長標籤小朋友「唔得」,但同時又叫佢去努力讀k3課程、寫字、考小,成績唔理想就強化佢覺得自己「唔得」。

再勉強上小學,當佢自覺大個仔,功課繁重,但都係未夠成熟,佢都係「未得」,可能會自卑。而家長為「準備」佢插班或再考小一,少不免又操佢。即係加重佢學業壓力。而小朋友好不容易適應新校,建立朋友圈,轉校後又一舖清袋,重頭來過。

回覆樓主

將心比心,你情願你父母幾時幫你repeat?

研究其實有講,越早repeat對小朋友負面心理影響最少,正面效果最大。

我讚成細b有需要就做超大,若細b發展得好平均亦不用重讀。

我只想分享從小朋友角度幾時repeat對佢地最好。

每個家長都為小朋友著想,讀小一考小一以功利去考慮成果係最effective,但卻係最傷小朋友。

MrBeast 發表於 18-12-12 08:29

tsl 出了offer?

VampireBaby 發表於 18-12-14 14:19
tsl 出了offer?
pls note the time stamp of 35#

MrBeast 發表於 18-12-14 17:36
pls note the time stamp of 35#

Thank you !

回覆樓主:

講到尾
其實中B最慘
好彩我女追到大b嘅學術有多
如果唔係repeat又冇份,焗變包尾

picalo 發表於 18-12-14 18:03
講到尾
其實中B最慘
好彩我女追到大b嘅學術有多

我都覺中B最慘,尤其7,8月

回覆樓主:

不過值得一提,repeat k3 還是要先和小朋友溝通得好,知道repeat不是他們做得不好,而是爸媽希望細b可以更能應付日後學業的挑戰。而家小學大部份都逐趕課程,大B中B都難應付,可況細B?

父母乜都覺得慘大中細B都會慘

tychow 發表於 18-12-14 19:44
我都覺中B最慘,尤其7,8月

一萬個同意