用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B repeat k3
樓主: ethanpapa
go

細B repeat k3   [複製鏈接]

我都贊成如果REPEAT 會揀REPEAT P1 (第二年當然考其他小學)
進可攻退可守

做大一定好過做细
学術跟到,心智、小手肌未必得
讀書其實唔急於一、二年,遲一年又如何
信自己感覺,想repeat就repeat, 唔駛理bk意見,仔係自己

利申: 轉校repeat K3,非常好,無後悔

julilee 發表於 18-12-7 13:05
我想問大家有冇資料可以提供關於repeat k3 呢,因為我仔仔係12月出世,學術上跟到進度,但其他則太bb 了, ...
連老師都擔心佢升小之後有問題, 咁就緊係repeat啦, 升一除學術外, 個人自理都好重要, 返全日食飯去廁所都要自己來, 我小朋友都係11月細B, 都有repeat, 但K3老師就話佢ok冇問題, 我就打算照上小一, 真係跟唔上先repeat P1

Streetboy 發表於 18-12-7 15:48
如果連老師都擔心佢升小之後有問題, 咁就緊係repeat啦, 升小一除學術外, 個人自理都好重要, 返全日食飯去廁 ...

我仔真係自理,心智,小手肌都麻麻,佢跟到學校教的, 老師都成日話佢好bb, 所以我想想佢repeat 一年

anfisonbb 發表於 18-12-7 14:03
我都贊成如果REPEAT 會揀REPEAT P1 (第二年當然考其他小學)
進可攻退可守

其實我有睇過好多學校都唔接受p1 重讀,多數係p2 轉校插班, 假如我仔p1 跟得辛苦,但又跟到,變相佢又要升小二,佢都要繼續死追爛追, 所以我先唔想p1 先來 repeat.

legolas625 發表於 18-12-7 15:00
做大一定好過做细

多謝你支持,我冇repeat k2 已經後悔,當時老公話再試,而家佢都支持repeat, 我一定安排, 但我而家唔知點安排學校, 因為學卷幼稚園未必有位, 我係咪要開始搵私幼, 希望你可以分享我知點做

julilee 發表於 18-12-7 15:54
多謝你支持,我冇repeat k2 已經後悔,當時老公話再試,而家佢都支持repeat, 我一定安排, 但我而家唔知點 ...

如果打算重讀k3,下學期開始留意下心儀學校網頁有無招生,或是親自打去問,好多私幼會有位,學卷一樣可以問,不過要留意除非特殊情況教局批多年學費資助,否則這年要自付學費

yannietimb 發表於 18-12-7 16:13
如果打算重讀k3,下學期開始留意下心儀學校網頁有無招生,或是親自打去問,好多私幼會有位,學卷一樣可以 ...

因為預左要自費k3 重讀,所以傾向搵私幼, 而家學校話有位比的話要留位。但我覺得轉新環境比較好

legolas625 發表於 18-12-7 15:00
做大一定好過做细

情況相似,我地都揀左repeat K3, 仔仔漸覺成熟

repeat k3 對細仔是好選擇

ethanpapa 發表於 17-11-22 14:12
想問如果細B P1 no offer, repeat k3 可行嗎?

withdraw 派位下年可再自行
繼續抽,讀一年小一再考直私/抽津校

識人咁樣再考入英華,DBSPD

julilee 發表於 18-12-7 16:15
因為預左要自費k3 重讀,所以傾向搵私幼, 而家學校話有位比的話要留位。但我覺得轉新環境比較好
...
去私幼上小一ham接會較輕鬆,note kg 課程好多時是由k2 開始,eg phonics,決定後最好find out 下新舊kg 課程有什麼不同,有沒有需要在summer 時catch up 下

MrBeast 發表於 18-12-7 18:02
去私幼上小一ham接會較輕鬆,note kg 課程好多時是由k2 開始,eg phonics,決定後最好find out 下新舊kg 課 ...

我仔讀迦南,其實佢都跟到,所以唔知轉校有咩比較岩佢,其實仔的心智,大小肌想再比佢多一年發展。

julilee 發表於 18-12-7 18:27
我仔讀迦南,其實佢都跟到,所以唔知轉校有咩比較岩佢,其實仔的心智,大小肌想再比佢多一年發展。
...

揀間近,開心讀就可以。
好好利用第二年嘅空間發展小朋友興趣和專長,也要補足之前嘅不足。

我都是過來人,小朋友第二年10月頭就已經開始收到offer。

也試過幫家中另一位小朋友在p1時轉校,整年p1 過程超級痛苦,大人細路都身心疲累。

細b有potential大進步,加油!

lucyplus 發表於 18-12-7 18:40
揀間近,開心讀就可以。
好好利用第二年嘅空間發展小朋友興趣和專長,也要補足之前嘅不足。
Can’t agree more.

揾券幼,會问你有無有效學劵,有d可能唔想收你

私幼,你肯俾$,一定有書讀,你一決定repeat就開始揾

相信自己,唔好俾其他人的說話動搖,支持你

sharonchan.0711 發表於 17-11-29 02:05
有d人讀完k2唔讀k3,咁就有插班位,即系人地repeat k2,相信有,我就系其中一個,曾經我都考慮過你呢個問題 ...

Deleted

julilee 發表於 18-12-7 18:27
...
咁可以揀間課程上可以彌補迦南課程較弱的地方,學如逆水行舟,不進則退,好好利用多一年的時間

貝兒妹妹 發表於 18-12-7 19:23
係,朋友repeat k1, 今年k2抽中自行,而家會 skip 讀k3直上p1

由k2直接上P1
本來覺得小朋友太BB
依家一有抽到心儀學校收就變成神童

寶貝豬媽媽 發表於 18-12-7 19:40
由k2直接上P1
本來覺得小朋友太BB
依家一有抽到心儀學校收就變成神童

Deleted

哈哈爸爸 發表於 18-12-7 17:42
withdraw 派位下年可再自行
繼續抽,讀一年小一再考直私/抽津校

英華好似講明唔收重讀P1