用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B repeat k3
樓主: ethanpapa
go

細B repeat k3   [複製鏈接]

回覆樓主

另外要留意小朋友的心理狀況,因為呢個年紀已懂事,如果repeat的話,佢會知道其他同學來年升小學而自己仍然讀K3
要做呢個決定前需要同小朋友溝通好
升或留都好,都祝你小朋友最後可以入讀一間適合佢嘅小學!

applebot    發表於 17-11-29 08:59

kocolin 發表於 17-11-23 10:04
P1 no offer is impossible as government must give you one offer but you may not like. If the kid is  ...

allocation not offer. 公屋同私樓可雙題并論?你都可以話方女士歌手變身老闆,但有幾多個?
in any case, 大細B決定影響深遠,不會只有單一考慮因素

回覆樓主:

保良局莊啟程收K3插班,大前題要睇人哋有冇位

有d人讀完k2唔讀k3,咁就有插班位,即系人地repeat k2,相信有,我就系其中一個,曾經我都考慮過你呢個問題,後來我都系決定repeat k2,真系唔想咁細個讀小學

MrBeast 發表於 17-11-24 08:02
allocation not offer. 公屋同私樓可雙題并論?你都可以話方女士歌手變身老闆,但有幾多個?
in any case, ...
前輩,我好認同你,其實果個深遠影響程度,有迹可寻,無論圖書館既書,各個研究結果,教育界人士(小學以上,唔系幼師),眾多超大超細b家長意見,都可以搵到答案。曾經有人話超大都唔一定頭幾名,成績只係中中,我想問,如果呢位小朋友做超細更加冇可能頭幾名,中中都機會微。

你問個3歲,50+50=?,答到咩?4歲就得,數學未叮一聲就係未叮一聲。

當然有d超細受谷,女仔又唔同男仔,知道更多資訊先可以作出第時唔會後悔既決定。

下年好似少了 1萬4千個 (?) 小朋友爭.

sharonchan.0711 發表於 17-11-29 02:16
前輩,我好認同你,其實果個深遠影響程度,有迹可寻,無論圖書館既書,各個研究結果,教育界人士(小學以上 ...

有果必有因,我身邊有個超班馬細B,但k1已開始C補,亦有個大B,父母唔想佢辛苦冇谷,成績平平,父母取態和知道自己小朋友能力好重要,但普通父母冇專業知識,不會知what to look for,咁唯有問kg 老師,w no disrespect,kg 老師也沒有相關的專業知識,通常只會話跟得到冇問題,我當年就是察覺有問題但老師還是說冇問題,最後問過不同專業人士意見決定轉做大

回覆 sharonchan.0711 的帖子

另外有一朋友,kg 老師明明都話跟得麻麻地,但阿媽一心做細,冇理老師,我當時都有勸佢,但佢好主觀,最後上到小學(已不谷)跟不上,搞到成家都唔開心,我只能安慰話到大概小二差異會收窄

回覆樓主:

k3 好多唔收插班

之前聽過啲教育(所謂)專家, 佢哋都話,K1 大B同細B學習能力分別好大而且好明顯, 但佢哋觀察K3開始已經分別唔大, 有啲仲會突出過大B...
所以, 要小朋友唸過佢哋感受, 而且一定唔可以重讀同一間學校, 因為佢會對學習冇興趣...
而且要進行兩次畢業典禮...俾著我, 我會重讀K1 都唔會重讀K3....

applebot 發表於 17-11-29 09:06
之前聽過啲教育(所謂)專家, 佢哋都話,K1 大B同細B學習能力分別好大而且好明顯, 但佢哋觀察K3開始已經分別唔 ...
果個細b做細b叻過其他人,如果佢做超大b我覺得佢好有機會頭三名,叻之餘仲有多一年時間去發展各方面,當然係其他環境因素不變之下,例如ftm唔會無端端做wm,爸爸唔會突然脾氣暴躁一走了之之類。

我仔是12月細B,目前正在重讀K3,參加今年的小一派位。去年我已經決定要他重讀K3所以去年我們沒有參加小一派位,自行都沒有參加。因為每個小朋友只有一次機會參加統一派位。
重讀是因為年齡和能力問題,重讀需要準備資金,因為K3重讀一年的費用必須全額自付,大約的預算是十萬元。
比較一下重讀P1與重讀K3對孩子的影響,我選擇重讀K3。最起碼他的信心比之前足很多,相同的功課,去年不會的,今年全部都可以自已搞定。
我認為重讀K3是值得的。

回覆 applebot 的帖子

我同我女學校的同學成日見面, 包括喺學校做義工, 觀察課同埋 after school play dates, 我都覺得大細B 差異喺K3 後已經唔明顯。之後已經係 individual difference

repeat 幼稚園係浪費時間之選

sharonchan.0711 發表於 17-11-29 09:39
果個細b做細b叻過其他人,如果佢做超大b我覺得佢好有機會頭三名,叻之餘仲有多一年時間去發展各方面,當然 ...
又講下起班細馬個case,考小一有幾間一綫offer但冇神校,小一時只級9x,小四就插入神校,正正如你所說,若佢揀做大,可能考小一時巳有神校offer。不過最終都上到位,第時出來做事仲可以年紀輕為傲,但這些機會不屬於我

LLY1103 發表於 17-11-29 10:01
我仔是12月細B,目前正在重讀K3,參加今年的小一派位。去年我已經決定要他重讀K3所以去年我們沒有參加小一 ...
當年打去edb 問withdraw 大抽獎,咁啱個主任之前教小學付責問題學生,佢講明不能offer advice 但就講左一些我需要考慮的問題,一些如你所提,其中一樣佢提到repeat k3只留在kg一年,若在小學跟不上要留班,是3,4,6年的事,對住已升班的同學,打擊好大。有時見到網友話做細留返將來留班,真是無言

applebot 發表於 17-11-29 09:06
之前聽過啲教育(所謂)專家, 佢哋都話,K1 大B同細B學習能力分別好大而且好明顯, 但佢哋觀察K3開始已經分別唔 ...

in theory 在k1揀好大定細是最好,但k1時很難得知小朋友potential,所以到k3 時自己評估一下進度看看有冇需要改變策略是v reasonable的做法,上到小學,i would say passed the pt of no rtn,(除非是學校要留)
其實我近年都好少參與大細B討論,大部分家長其實都知自己想點,上ek好多時是找support back 自己想法

回覆 MrBeast 的帖子

同意

回覆 MrBeast 的帖子

我的經歷是,當我們讀完BB班,準備升K1時,我已經同學校講,他需要重讀BB班,遲一年才升K1。但我老公不愿意,堅持要他讀K1,因為重讀BB班,需要繳多一年學費。
到我仔讀到K3,我再提出要他重讀K3,我老公同意了,雖然重讀K3比重讀BB班花的錢要多很多,但是事實讓他不能不同意仔仔重讀K3。
我很清楚我的孩子的能力,所以我認為早點重讀,好過年紀更大再重讀。

ethanpapa 發表於 17-11-22 14:12
想問如果細B P1 no offer, repeat k3 可行嗎?

可以。
我仔有個同學上年做細B, 教直私全reject. 佢媽媽比佢repeat K3, 今年做超大B,  考直私有7-8 個offer,全一線直資爭住收。 所以可以的話做超大B絕對有優勢!
‹ 上一主題|下一主題