用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 思想爭扎中
go

思想爭扎中

一路以來,一起同小朋友并肩作戰!佢肯同我一齊cher到最後,終於有offers 放鬆下來,終於尋回惜日笑容⋯⋯
正當一心一意俾佢開開心心去間輕鬆、走思想路線的學校⋯⋯身邊個個都反對,怕佢6年後唔夠人爭!梗係去間傳統有升中保證,之後上大學⋯⋯(不下千字)
其實係自己軟弱,唔想面現實,一心唔想見到自己小朋友將來日日只有溫習、溫習、溫習⋯⋯失去自己興趣?還是喺香港個個讀書都係咁,有邊個唔付出?
真係唔知點決擇?

siujumpjump 發表於 17-11-22 11:11
一路以來,一起同小朋友并肩作戰!佢肯同我一齊cher到最後,終於有offers 放鬆下來,終於尋回惜日笑容⋯⋯
...

開兩間校名先

啟基嗎?

eeyorepigpig 發表於 17-11-22 11:21
啟基嗎?

應該其中一間係啟思小學

回覆樓主:

最清楚自己小朋友讀什麼学校是父母, 外人意見参考下好啦。我認小朋友家長, SFx, Gx 上学期都頂不住, 下学期有打算插其他校, 谷的学校未必合適小朋友/家長。

家長想清楚自己要咩和小朋友能力

sunnymama2 發表於 17-11-22 11:27
應該其中一間係啟思小學

呢間幾好,我識的小朋友已準備升上大學啦。。仲考慮緊去外國或留港升學。

回覆樓主

啟思升中夠能力嗎?
事實上,6年後又要再面臨龍之戰⋯⋯的確令人再一次憂心

siujumpjump 發表於 17-11-22 12:23
啟思升中夠能力嗎?
...

你另一間係咩offer,才可俾意見你

sunnymama2 發表於 17-11-22 12:26
你另一間係咩offer,才可俾意見你

德雅

siujumpjump 發表於 17-11-22 12:23
啟思升中夠能力嗎?
...

啟思咪有自己中學囉~~~

回覆 siujumpjump 的帖子

啟思小六生,很多都是升去傳統中學,Banding也不錯.啟思賣點,是思維教育,若嫌默書認字不足,咪自己幫下小朋友進補囉.
教佢串字,父母都可以做到喇,谷唔谷,自己決定
但講到學習主動積極性,或者思維訓練,就要靠學校嗱,呢點相信啟思會較優勝

WangandYu 發表於 17-11-22 12:53
回覆 siujumpjump 的帖子

啟思小六生,很多都是升去傳統中學,Banding也不錯.啟思賣點,是思維教育,若嫌默書 ...

之前有post話啓小D學生英文talk得但grammar唔得!

我也有這煩腦,  真心喜歡救恩, 但有SFA OFFER, 自己覺得讀SFA應該可以的, 但又怕為讀書反面

lexbb 發表於 17-11-22 13:41
我也有這煩腦,  真心喜歡救恩, 但有SFA OFFER, 自己覺得讀SFA應該可以的, 但又怕為讀書反面 ...

咁點解唔take 救恩?唔見得救恩升中比SFA 差喎其實

siujumpjump 發表於 17-11-22 11:11
...
我都有同感...
驚佢而家讀得辛苦...... 如果而家讀得舒服, 又驚佢之後升中唔夠兢爭力....!!
唉!!!

完全明白...實在很難兩者並全, 但究竟長遠來看創意思維, 自發性緊要, 定grammar, 串字硬知識重要, 每個家長看法、需求不同, 看看你想要什麼?

所以有得揀又煩,無得揀又煩
樓主嘅case, 如果小朋友係受谷嘅,我覺得比佢去谷果間好D
如果佢真係谷得起之後條路當然易行D,萬一谷唔起都可以退而求其次

如果一開始已幫佢揀間happy school, 咁之後你想再谷佢都無得谷了~

回覆樓主

樓主住邊個網?
啟思係九龍城網,德雅就深水埗網,諗住用學校網定屋企網?這些都是考驗因素。

...

開開心心也是一個選擇,等埋六、七月大執位先煩吧